Svet kryptomien svojou rastúcou popularitou prilákal aj veľké množstvo podvodníkov, ktorí neváhajú využiť všetky možné zbrane na to, aby sa dostali k vašim peniazom.
V tomto článku si ukážeme, ako tieto potenciálne podvody rozpoznať.

1. Manipulácia s trhom zo strany veľkých hráčov

Nie je žiadnym tajomstvom, že veľkí hráči, tzv. veľryby alebo inštitúcie, ktoré držia veľké množstvo kryptomien – dokážu manipulovať s trhom. Samozrejme, retailoví investori sú radi, keď Elon Musk vypumpuje Dogecoin, alebo MicroStrategy oznámi, že hodluje BTC. Vtedy totiž cena stúpa. Platí to však aj naopak. Typickým príkladom je Tesla, ktorá oznámila, že už nebude akceptovať Bitcoin ako platidlo za svoje elektromobily.

Najhoršie sú však anonymné veľryby, ktoré manipulujú s cenami tak, aby vyvolali chaos a paniku.

 

2. Špekulanti vs. ľudia oddaní kryptomenám

Buďme úprimní. 90 % ľudí investuje do kryptomien preto, lebo očakáva, že na nich zarobia. Čiže nie preto, že by im verili alebo ich chceli používať. A preto je veľké množstvo kryptomien, ktoré prežívajú pumpy a následne pády.

 

3. Ceny, ktoré sú na míle vzdialené od reality

Uveďme si jeden príklad. Je ním Dogecoin. Meme minca, ktorá vznikla ako vtip. A aktuálne patrí medzi TOP 10 kryptomien podľa trhovej kapitalizácie. Áno, je to absolútne absurdné. Teda aspoň v čase, keď Dogecoin nemal žiadne využitie. Dnes už sa situácia pomaly mení, no v čase najväčšieho ošiaľu okolo kryptomeny nemala žiadne využitie.

Existuje veľké množstvo projektov, ktoré nemajú prakticky žiadny zaujímavý fundament, ale ich cena je omnoho vyššie, ako u projektov, ktoré majú reálne využitie.

 

4. Minca, ktorá je zakótovaná na burze, ešte nemusí byť legitímna

Kryptomenové burzy zarábajú najmä na poplatkoch pri obchodovaní. V prípade, že nejakú mincu obchoduje veľké množstvo obchodníkov, burza výrazne zarába. Častokrát sa burzy vôbec nezaujímajú o samotný fundament projektu. A to môže byť problém.

 

5. Niektoré projekty využívajú nových a neskúsených ľudí

Častokrát sa stáva, že kryptomenové projekty ponúkajú novým a neskúseným ľuďom obrovské výnosy. No zabúda sa na to, že zverejnia aj nepravdivé alebo podvodné informácie, ktoré vás pripravia o vaše úspory. Svet kryptomien sa doslova hemží podvodníkmi, preto treba byť obozretný a všetko si overovať.

 

6. Bezpečnosť

Bezpečnosť je stále obrovským problémom kryptomien, ktorý využívajú šikovní hackeri. Napríklad v roku 2021 bolo len v prvej polovici v dôsledku hackerských útokov ukradnutých približne 3 miliardy dolárov.

Je to veľký problém. Odporúčame preto využívať tie najväčšia a najznámejšie burzy či platformy, ktorých história nie je obohatená o veľké a úspešné hackerské útoky. Je to napríklad burza Binance.

 

7. Falošné správy

Buďte pripravení na to, že v médiách narazíte na rôzne nepravdivé a falošné správy o kryptomenách. A je to prirodzené. Ľudia sa boja nových vecí a väčšinou reagujú nedôverčivo. Časom si však zvyknú a zmenia názor.

Tu je pár príkladov:

  • Kryptomeny sú pyramída
  • Využíva ich mafia
  • Bitcoin škodí životnému prostrediu
  • Kryptomeny sú zbytočné …

Kryptomeny škodia najmä veľkým korporáciám, bankám a vládam, ktoré kontrolujú mainstreamové médiá. Urobia všetko pre to, aby kryptomeny zastavili. Zatiaľ sa im to však nedarí.

 

8. Pretvárka

Ak sa pohybujete vo svete kryptomien, určite ste už narazili na „svetových a profesionálnych“ obchodníkov, ktorí sami seba prezentujú len v tom najlepšom svetle. Ukážu vám vymyslené štatistiky, ktoré nemajú s realitou nič spoločné. Z vymyslených účtov si vytvoria referencie a takto následne klamú ľudí.

Ale čo keď príde krach? Vtedy zrazu otočia kabát, zmiznú a už o nich nikdy nepočujete. Sú však aj takí, ktorí po neúspechu jedného projektu, vytvoria iný a takto dookola.

 

9. Väčšina projektov zlyhá

Existuje veľké množstvo kryptomien a rôznych tokenov. Väčšina však skončí skôr ako začne. Stačí sa pozrieť na historické údaje portálu CoinMarketCap. Mince, ktoré boli pred pár rokmi v TOP 50, dnes nenájdete ani v prvej stovke. Ide o prirodzený proces, ktorý sa častokrát ignoruje.

 

10. Súčasť systému

Faktory a negatíva, ktoré som uviedol v predošlých bodoch, sa nedajú vyriešiť. Považujem ich za súčasť systému.

Netreba na tieto znaky zabúdať a už vôbec ich podceňovať. Pozitívom je, že sa svet kryptomien neustále vyvíja a zdá sa, že k lepšiemu. Podľa môjho názoru sú však kryptomeny stále vhodnejšou voľbou, ako tradičné finančné systémy.

Ako najlepšie rozpoznať potenciálne podvody s kryptomenami?

Medzi najznámejšie podvody zo sveta kryptomien patrí napríklad Bitconnect. Išlo o typickú Ponziho schému a používatelia tejto platformy prišli o milióny dolárov. Za zmienku stojí aj projekt OneCoin. Existuje veľké množstvo takýchto projektov, no najdôležitejšie je rozpoznať ich hneď na začiatku. To však nie je také jednoduché.

Podvody s kryptomenami majú milión podôb. Majú však jeden spoločný cieľ – okradnúť nič netušiacich ľudí. Väčšinou sa skrývajú za rôzne kryptomeny, peňaženky, či burzy, ktoré vyzerajú ako skutočné. Od ľudí žiadajú, aby na danú platformu poslali nejaké kryptomeny a po týchto úkonoch väčšinou zmiznú, pričom obeť nemá absolútne žiadnu šancu získať svoje peniaze späť.

 

Ďalším dôležitým bodom, na ktorý netreba zabúdať, sú partnerské programy. Ide v podstate o programy, v ktorých členovia získavajú provízie za nábor nových investorov. Na týchto programoch koniec koncov nie je nič zlé, no podvodníci ich častokrát zneužívajú. Je preto potrebné si pred samotnou investíciou tieto programy dôkladne preveriť.

 

Hovorí vám niečo pojem „pump and dump“? Ide o schému, keď šikovní podvodníci umelo nafúknu cenu kryptomeny tím, že ju nakúpia vo veľkom množstve. Následne ju predajú za extrémne nadhodnotenú cenu a tak profitujú na nič netušiacich investoroch, ktorí nakupovali pri vysokých cenách. Ide o jeden z najrozšírenejších podvodov vo svete kryptomien.

 

Vždy, keď idete investovať do nejakej kryptomeny, je potrebné zrealizovať prieskum. Preto je dobré využívať len renomované a overené burzy, či peňaženky. Dávajte si pozor na rôzne príspevky na sociálnych sieťach či v mailoch. Väčšinou totiž obsahujú návody, ako rýchlo zbohatnúť bez väčšej námahy. Ak niečo znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, pravdepodobne to tak nie je.

 

Dajte si pozor na všetko, čo sa vám zdá byť zložité alebo ťažké na pochopenie. Svet kryptomien môže byť častokrát zložitý, no väčšina legitímnych a legálnych projektov je vždy pomerne jednoduchá. Ak teda máte pri nejakom projekte podozrenie, je dobré sa mu vyhnúť. Vždy dbajte na bezpečnosť! Môže vás to zachrániť pred podvodníkmi.

 

Táto technológia využíva viac úrovňovú autentifikáciu na ochranu digitálnych aktív v blockchaine. Taktiež zabraňuje rôznym podozrivým zmenám či dokonca duplikovaniu. REV3AL vo veľkom čerpá inšpiráciu z ochranných štandardov GIA. Ide o medzinárodný štandard pre diamanty. Do tých sa vyrýva jedinečný identifikátor na overenie ich hodnoty a kvality. V podstate funguje ako dvere s viacerými vysoko kvalitnými zámkami, biometrickou ochranou, heslom a rozpoznaním tváre. Podvodníkom by sa nemalo podariť prelomiť všetky tieto systémy naraz. Väčšinou ich teda takéto projekty nezaujímajú. Radšej siahnu po niečom, čo zabezpečené nie je.

Ponziho schéma: o čo ide a ako ju rozpoznať?

Podľa encyklopédie Investopedia možno Ponziho schému definovať ako „podvodný investičný podvod, ktorý investorom sľubuje vysokú mieru návratnosti pri malom riziku. Ponziho schéma je podvodný investičný podvod, ktorý generuje výnosy pre skorších investorov z peňazí odobratých neskorším investorom. Je podobná pyramídovej schéme, pretože obe sú založené na použití prostriedkov nových investorov na vyplatenie skorších podporovateľov.“

Z vyššie uvedenej definície teda vyplýva, že ide o projekt, ktorý sa snaží:

  • 1. nalákať na vysoké výnosy,
  • 2. ziskoví sú predovšetkým tí, ktorí do projektu vstúpili ako prví
  • a 3. zisky sú vyplácané z peňazí nových investorov, ktorí čelia najväčšiemu riziku, že o svoje finančné prostriedky prídu.

Projekty postavené na Ponziho schéme stavajú na neustálom toku nových financií, ktoré do projektu lejú noví investori. Keď sa tento tok vyčerpá, schéma sa rozpadne.

Termín Ponziho schéma sa viaže na finančného podvodníka Charlesa Ponziho. Ten vybudoval svoj podvod na poštových službách v roku 1919 v USA. Jeho spoločnosť Securities Exchange Company sľubovala investorom návratnosť 50 % do 45 dní, resp. 100 % do 90 dní. Vysoká návratnosť prilákala, pochopiteľne, davy investorov. Ponzi však namiesto reinvestovania investované prostriedky vyplácal skorším investorom. Schéma trvala do roku 1920, keď začalo vyšetrovanie spoločnosti Securities Exchange Company a to viedlo k zatknutiu Ponziho pre poštové podvody.

 

Ak to vyzerá príliš dobre, je to asi podvod

S prvkami a metódami Ponziho schémy sme sa vo svete financií mohli stretnúť aj pred, aj po Ponziho afére. V súvislosti s nedávnym prepadom kryptomien spoločnosti Terra sa otvorila opäť otázka, či nešlo tiež o Ponziho schému. Terra totiž umožnila investovať stablecoin UST do svojho Anchor protocolu, ktorý generoval zisk takmer 20 %. Podľa niektorých kritikov protokol vyplácal úrok už z investovaných peňazí a nebolo možné tento úrok udržať ani vzhľadom na avizované a realizované nákupy BTC.

Známym kryptomenovým podvodom, ktorý bol postavený na Pozniho schéme, bola kryptomena OneCoin. V blízkej dobe vám o nej prinesieme samostatný článok. Kritici kryptomien tvrdia, že mnoho projektov so svojimi whitepapers a roadmaps sú skryté Ponziho schémy, ktoré sa usilujú tváriť, že prinášajú skutočný produkt a riešenie. A je pravda, že aj mnohé veľké projekty skutočne môžu stavať na podobných princípoch, ako Ponziho schéma.

Pokiaľ natrafíte na projekt, ktorý sľubuje veľmi vysoké zhodnotenie, buďte podozriví a opatrní. Zistite, ako chce tím a vývojári dosiahnuť a udržať také vysoké výnosy, či je závislý od nových investorov a ako sa projekt vyvíja. To, že sa o projekte veľa hovorí, ešte neznamená, že treba do toho naliať peniaze. Cintorín kryptomenových projektov, ktorých tvorcovia zbohatli na investíciách a následne projekt potopili, je obrovský. Aj v súčasnosti môžeme vidieť, že ešte „nezaschli slzy retailových investorov“, ktorí prišli o milióny v projekte Terra, už sa noví (aj starí) hrnú a podporujú Terra 2.0 na čele s tým istým človekom (Do Kwon), ktorý nedokázal ochrániť peniaze investorov v predchádzajúcom projekte a má na svedomí druhý neúspešný kryptomenový projekt.

Príbuzné

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.