Predchádzajúci rok sa jednoznačne niesol v znamení NFT. Došlo totiž k jeho masívnemu prijatiu.
Milióny ľudí po celom svete začali vo veľkom obchodovať s NFT tokenmi.
V tomto článku si spoločne predstavíme 5 najvzácnejších a najdrahších projektov.

Blockchain sa dokázal v roku 2021 transformovať a priniesol tak digitálny priestor, ktorý investorom umožnil tokenizovať takmer čokoľvek. Aj z tohto dôvodu sa celková kapitalizácia sektoru NFT aktuálne hýbe v miliardách. Ktoré NFT sú v očiach investorov považované za tie najvzácnejšie kúsky?

 

The Merge – 92 miliónov USD

The Merge

The Merge. Zdroj: Niftygateway.com

Na čele rebríčka je aktuálne projekt The Merge. Toto dynamické digitálne umelecké dielo vytvoril anonymný digitálny umelec známy ako Pak. Toto frakcionované dielo sa skladá z 312 686 kusov, ktoré boli distribuované 28 983 kupujúcim. NFT bolo predané 6. decembra za neuveriteľných 91,8 milióna USD.

 

The First 5000 Days – 69 miliónov USD

The First 5000 Days

The First 5000 Days. Zdroj: onlineonly.christies.com

Tento projekt bol dlho na čele rebríčka, až kým ho nezosadilo NFT The Merge. Dielo vytvoril digitálny umelec Michael Winkelmann, v NFT svete známy aj ako Beeple. Jeho NFT sa predalo na aukcii v Christie’s 21. februára 2021 za 69 miliónov USD. Neuveriteľné je, že prvotná ponuka bola 100 USD.

 

Clock – 53 miliónov USD

Clock

Clock. Zdroj: censored.art

Toto dielo vytvoril Pak spoločne s Julianom Assangom. Ide o NFT, ktoré funguje ako hodiny a v podstate odpočítava počet dní, počas ktorých bol Assange, zakladateľ WikiLeaks, uväznený. Tento projekt bol vytvorený práve preto, aby pomohol získať financie na právnu obhajobu Assanga. Predalo sa za neuveriteľných 53 miliónov USD.

 

Human One – 29 miliónov USD

Human One

Human One. Zdroj: Christie’s

Umelec so pseudonymom Beeple má naozaj talent. Je autorom ďalšieho vzácneho projektu Human One, ktoré sa predalo za takmer 29 miliónov USD. Ide o životodarnú dynamickú sochu, v ktorej astronaut putuje naprieč meniacim sa prostredím.

Autor opísal tento projekt ako „prvý portrét človeka narodeného v metaverse“. Umelec navyše fanúšikom sľúbil, že bude dielo neustále aktualizovať, aby nikdy nezostalo statické.

 

CryptoPunk #5822 – 24 miliónov USD

CryptoPunk #5822

CryptoPunk #5822. Zdroj: OpenSea

Ide o doteraz najdrahšiu predanú NFT postavu CryptoPunk. Objem obchodov tejto kolekciu presiahol až 9 miliárd USD. Prvý majiteľ tento token kúpil za 1 ETH, čiže aktuálne približne 2 000 USD.

Prečo si tieto NFT tokeny držia tak vysokú hodnotu?

Umenie bolo vždy veľmi lákavým a žiadaným spôsobom, kde mohli ľudia investovať svoje peniaze. NFT tento sektor dokázalo dostať do digitálnej a teda aj modernej podoby. Z umeleckého priemyslu s nenapodobiteľnými tokenmi sa tak stal miliardový priestor, ktorý je pripravený prekonať hodnotu tradičného trhu s umením.

Devätnásťročný umelec zarobil predajom svojich NFT takmer 50 miliónov dolárov

Transgenderový, iba 19 ročný "mladík" Victor Langlois s prezývkou “FEWOCIiOUS”, dokázal za jeden a pol roka zarobiť 50 miliónov dolárov predajom svojej NFT zbierky. Prvý dotyk slávy pocítil po úspešnej dražbe v aukčnom dome Christie’s v New Yorku, kde sa jeho fyzické umelecké diela a NFT predali za 2,16 milióna dolárov.

Zbierka nesie názov Hello, i’m Victor (FEWOCiOUS) and This is My Life. V podstate ide o vykreslenie jeho detstva a opis zmeny pohlavia.

To však z jeho strany nebolo všetko. Úspešne pokračoval predajom ďalších NFT zbierok. V apríli sa mu podarilo zarobiť 20 miliónov dolárov za 24 hodín. Ide o historicky tretí najväčší predaj NFT trhoviska Nifty Gateway.

Langloisova prvá zbierka skúma jeho život od 14 do 18 rokov. Opisuje aj jeho negatívne životné skúsenosti ako stratu domova či dni plné týrania. Pochopiť ho nedokázala ani jeho stará mama, u ktorej nakoniec žil.

Keď videla, že sa chcem venovať umeniu, reagovala: Čo? Buď radšej právnikom. Čo chápem. Ale bolelo ma, keď hovorila: Tvoje umenie je škaredé, a preto ho nemôžeš robiť.

V decembri 2021 sa mladík objavil v rozhovore pre americkú burzu Coinbase. Uviedol, že NFT mu ukázalo cestu, že umenie nemusí byť iba nehybný obraz.

Príbuzné

Padlí anjeli NFT

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.