Bitcoin od svojho vzniku čelil viacerým problémom a kauzám, ktoré ovplyvnili nielen jeho cenu, ale aj povesť.

Bitcoin a dark web

Bitcoin a dark web sú spojené navzájom už od svojho vzniku. Dark web je súčasťou internetu, ktorá je neviditeľná pre väčšinu používateľov a ktorá je často používaná pre nelegálne aktivity, ako je napríklad pranie špinavých peňazí alebo daňové úniky. Bitcoin ako decentralizovaná kryptomena sa často používala a používa ako platobný prostriedok na dark webe. Prečo?

Používanie Bitcoinu na dark webe má viacero výhod. Prvou je anonymita, ktorá umožňuje používateľom zostať v utajení a zabrániť tak zisteniu ich totožnosti. Bitcoin tiež umožňuje rýchle a jednoduché platby bez nutnosti prechádzať cez tradičné finančné inštitúcie, čo znamená, že je vhodný pre nelegálne aktivity.

V súčasnosti však už používanie Bitcoinu na dark webe nie je bez rizík. Napríklad môže byť ťažké určiť hodnotu Bitcoinu, čo môže viesť k finančným stratám pre používateľov. V závislosti od toho, ako sa bude vyvíjať situácia, môže byť používanie Bitcoinu na dark webe v budúcnosti úplne zakázané alebo silne regulované. Avšak aj napriek súčasným obavám a rizikám zostáva Bitcoin jednou z najpoužívanejších kryptomien na dark webe.

 

Bitcoin a vraždy

Ako sme si uviedli vyššie, Bitcoin je stále najviac používaným platidlom na dark webe. S tým súvisí aj jeho využívanie na nelegálne účely či dokonca vraždy. Napríklad v roku 2013 bol Bitcoin použitý ako platobný prostriedok pri objednávke vraždy na dark webe. V tomto prípade útočník zaplatil za vraždu 50 bitcoinov, čo sa vtedy rovnalo viac ako 500 000 dolárov. Toto použitie Bitcoinu vyvolalo obavy o jeho bezpečnosť a riziká súvisiace s jeho používaním.

 

Pád burzy Mt. Gox

Jednou z najväčších káuz okolo Bitcoinu bol pád burzy Mt. Gox v roku 2014. Táto burza bola jednou z najväčších na svete a zrazu zbankrotovala, pričom stratila 850 000 bitcoinov zákazníkov. Tento incident vyvolal veľkú neistotu medzi používateľmi Bitcoinu a poškodil jeho povesť.

 

Manipulácia s cenou Bitcoinu

Existujú prípady, keď investori manipulovali s cenou Bitcoinu a iných kryptomien. Napríklad v roku 2013 bolo zistené, že skupina investorov zneužila sociálne médiá na to, aby nafúkla cenu Bitcoinu a potom svoje bitcoiny predala. Táto praktika je, samozrejme, nelegálna v prípade akýchkoľvek iných finančných aktív, ale pre kryptomeny ako je Bitcoin je stále obľúbená a široko rozšírená. Manipulácia cien v kryptomenovej komunite je problémom, ktorý stále zostáva nevyriešený.

 

Hack burzy Bitfinex

Útok na burzu Bitfinex v roku 2016 bol jedným z najvýznamnejších hackov na krypto-burzách v histórii. V dôsledku tohto útoku bola z burzy ukradnuté kryptomeny vo výške 120 000 bitcoinov, čo predstavovalo hodnotu viac ako 60 miliónov dolárov v tom čase. Táto udalosť vyvolala veľkú pozornosť médií a ovplyvnila trh, pričom cena BTC krátkodobo klesla o viac ako 20 percent. Po útoku burza Bitfinex oznámila, že sa jej podarilo nájsť a zablokovať väčšinu ukradnutých bitcoinov, a že všetci zúčastnení obchodníci budú kompenzovaní za svoje straty z prostriedkov burzy. Táto udalosť tiež viedla k zavedeniu nových bezpečnostných opatrení na burze Bitfinex a na iných krypto-burzách.

Peniaze klientov z FTX boli všetky ukradnuté. Je to podvod

Generálny riaditeľ burzy Coinbase Brian Armstrong ostro skritizoval vedenie kryptomenovej burzy FTX na čele s bývalým riaditeľom Samon Bankmanom-Friedom. Podľa jeho slov ide o očividný podvod a žiadne iné vysvetlenie pre tento krach nie je. Finančná strata 8 miliárd dolárov nemôže vzniknúť na základe nedostatočného účtovníctva. Armstrong ďalej tvrdí, že je nepochopiteľné, aby sa takáto obrovská čiastka peňazí dostala pod prsty generálneho riaditeľa FTX, ktorý sa hrdí, že vyštudoval Massachusettský technologický inštitút s titulom z fyziky.

Sam Bankman-Fried je podľa Armstronga klamár, ktorému sa nedá veriť.

Je mi jedno, aké chaotické je vaše účtovníctvo. S určitosťou si všimnete, že vám vo firme svieti 8 miliárd dolárov navyše. Ani ten najdôverčivejší človek by nemal veriť Samovmu tvrdeniu, že ide o účtovnú chybu. Sú to ukradnuté peniaze klientov burzy v jeho hedžovom fonde. Inak to nie je. Je to jednoduché a jasné,“ uviedol Armstrong.

Podľa agentúry Reuters bolo do hedžového fondu spoločnosti Alameda Research tajne prevedených viac ako 10 miliárd dolárov, ktoré údajne patrili klientom burzy FTX. Sam Bankman-Fried argumentoval, že išlo o dieru v účtovníctve, čo vyvolalo vlnu kritiky. Peniaze klientov boli údajne prelievané preto, že banky neboli ochotné spolupracovať s kryptomenovou burzou, ale radšej s hedžovým fondom.

Bankrot FTX je aktuálne pod vedením nového generálneho riaditeľa FTX a prominentného právnika Johna Jay Raya III. Ten uviedol, že burza nemala žiadne účtovné oddelenie.

Okrem kritiky zo strany Armstronga burza Coinbase pár dní po krachu FTX zverejnila vo Wall Street Journal reklamu s názvom „Dôverujte nám“. V tejto správe bolo poukázané na to, že milióny ľudí vložili peniaze do nesprávnych a nedôveryhodných spoločností, ktoré ich okradli.

Krach kryptomenových gigantov môže pokračovať – je na rade Grayscale ?

Najväčší kryptomenový fond Grayscale naďalej bojuje s problémami, ktoré môžu spôsobiť krach podobne, ako v prípade burzy FTX. Je to však skutočne tak, alebo je celý tento problém iba mediálnou hrou? Ľudia, ktorí stoja za týmto fondom, nešetria pozitívnymi vyjadreniami a zdá sa, že majú omnoho väčšie skúsenosti ako Sam Bankman-Fried.

Pochybnosti zo strany komunity sa začali prejavovať 18. novembra po tom, čo spoločnosť Grayscale odmietla ukázať dôkazy o svojich rezervách. Aj napriek tomu je však nepravdepodobné, že by došlo ku krachu. Aké sú fakty ? Svet kryptomien aktuálne nemôže utrpieť ďalší krach takého veľkého hráča, akým Grayscale bezpochyby je. Tento fond spravuje viac ako 10 miliárd dolárov v BTC či ETH.

Situácia bola natoľko vážna, že sa k celej problematike vyjadril generálny riaditeľ Barry Silbert:

Prežili sme všetky prechádzajúce poklesy na trhu s kryptomenami. Táto korekcia sa zdá byť ťažšia, spoločne ju zvládneme a vrátime sa silnejší,“ upokojil Silbert.

Barry Silbert patrí k najväčším fanúšikom Bitcoinu, ktorý má na rozdiel od zakladateľa FTX až 28-ročné skúsenosti so štandardnými finančnými trhmi. Nie je to prvýkrát, čo prežíva takéto problémy. Okrem iného zvádza boj aj s Komisiou pre cenné papiere a burzy. Dôvodom je zamietnutie fondu Grayscale Bitcoin Trust na spotový ETF fond, ktorý by bol úplne prvým v USA.

Aký záver teda z tohto celého plynie? Spoločnosť Grayscale vedie človek, ktorý tvrdo bojuje za budúcnosť Bitcoinu a okrem toho má 28-ročné skúsenosti z finančných trhov. Zatiaľ je vysoko nepravdepodobné, že by sa v prípade miliardového bitcoinového fondu schyľovalo ku krachu.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.