Kryptomeny a predovšetkým Bitcoin naštartovali globálnu revolúciu vo svete bankovníctva. Technológie, na ktorých sú postavené, môžu zmeniť celý svet.
Avšak ako to už bohužiaľ býva, niektorí jedinci využívajú tieto technológie iba na vlastné obohatenie.
Poďme sa teda na tie najväčšie podvody pozrieť.

Kryptomeny a Blockchain bývajú spájané so slovami ako je revolúcia, potenciál či investícia. Bohužiaľ sa dajú spájať i s podvodmi a zlomyseľnými činnosťami. Ako je to skoro so všetkým na svete, existujú veľmi inteligentní ľudia, ktorí skúmajú využitie novej technológie pre dobro ľudstva.

Na druhej strane väčšinou stojí niekto nemenej inteligentný, avšak viac zlomyseľný, kto hľadá spôsob, ako tieto technológie využiť na svoje vlastné nekalé úmysly.

Na úvod je potrebné povedať, že ide o skutočnosť, ktorú je možné aplikovať aj na väčšinu iných technológií a okrem iného taktiež na bežný fiat.

 

Zlatá horúčka menom ICO

Bitcoin otvoril dvere množstvu ďalších projektov využívajúcich a rozvíjajúcich Blockchain. Začali sa objavovať ďalšie projekty využívajúce decentralizovanú distribučnú knihu, teda DLT. Vzniklo množstvo ďalších digitálnych mien, tokenov a altcoinov. Napríklad EthereumRippleLitecoin a ďalšie. Myšlienka dala vzniknúť taktiež ICO, alebo Initial Coin Offering. ICO slúži ako predpredaj tokenov predtým, než sú umiestnené na burzu. Investori tak nakúpia tokeny dopredu za výhodnejšiu cenu a dúfajú, že po umiestnení na burzu bude ich hodnota rásť.

A na tom nie je nič zlé. Akciové spoločnosti túto metódu používajú už roky. Na druhej strane, množstvo ľudí, ktorí sa stali obeťami ICO podvodov, by najskôr veľmi rado nesúhlasilo. Tento model bol totiž niekoľkokrát zneužitý. Takým typickým ICO podvodom je, keď spoločnosť, akokoľvek seriózne sa prezentujúca, vyberie od niekoľkých investorov sumy často vo výške stoviek tisíc dolárov a následne zmizne, nechávajúc investorov bez peňazí a bez tokenov.

Pincoin a iFan

A nemusíme chodiť ani veľmi ďaleko. ICO podvody nie sú bohužiaľ len záležitosťou dávno zabudnutou. Posledný najväčší podvod sa udial dokonca pred pár mesiacmi v apríli.

Spoločnosť Modern Tech, sídliaca v Ho Či Minovom Meste vo Vietname, uvádzala na trh ICO dve kryptomeny. Pincoin a iFan. Pincoin sľuboval až 40% návrat investícií, vďaka projektu online platformy na reklamu a investičný a aukčný portál. Obe platformy mali využívať technológiu Blockchainu. Investori však skončili takzvane s holým zadkom a teraz sa snažia získať svoje peniaze späť.

Spoločnosť podviedla desiatky tisíc investorov, od ktorých získala dohromady až 660 miliónov dolárov. Podľa štatistík ide o najrozsiahlejší podvod v histórii ICO. Potom, čo investori usporiadali na protest demonštráciu pred sídlom spoločnosti, nariadilo vedenie mesta prešetrenie.

OneCoin

Ďalším príkladom môže byť OneCoin. Ten je dôkazom, že i nie príliš dôveryhodne vyzerajúci projekt si nájde svojich priaznivcov. Teda, v tomto prípade skôr obete. OneCoin totiž nebol ani legitímnou decentralizovanou kryptomenou. Naopak, vyšetrovanie indických úradov odhalilo, že ide o jasný ponzi systém. Talianske úrady neskôr udelili spoločnosti pokutu vo výške 2,5 milióna eur.

Na riziká spojené s investíciou do OneCoinu upozornil už skôr denník Cointelegraph. Ten upozorňoval predovšetkým na nelegitímnosť samotnej kryptomeny. K varovaniu sa pridalo taktiež niekoľko krajín, ako je napríklad Thajsko, Chorvátsko, Fínsko a ďalšie. Takisto Vietnam napríklad vyvrátil tvrdenie že má spoločnosť v krajine sídlo.

Cointelegraph upozornil taktiež na to, že je proti spoločnosti vedené množstvo medzinárodných vyšetrovaní a súdnych sporov, v rámci ktorých došlo v januári tohoto roku k razii v ich kanceláriách v Bulharsku a následnému zabaveniu serverov. Vyšetrovanie potom odhalilo, že ide o podvod globálnych rozmerov. V roku 2016 bolo čínskymi úradmi zabavených viac ako 30 miliónov dolárov.

Bitconnect

Spoločnosť Bitconnect, ktorá bola dlho obviňovaná z ponziho schémy, v januári ukončila činnosť v dôsledku príkazu na zastavenie platnosti od dvoch amerických finančných regulátorov.

Používatelia vymenili bitcoiny za Bitconnect Coin (BCC) na platforme Bitconnect, ktorá bola uvedená na trh v januári 2017, a bola im sľúbená astronomická návratnosť ich investícií.

Spoločnosť ďalej spustila výpožičný program, kde používatelia požičiavali BCC iným používateľom, aby sa zaujímali o to, koľko BCC im na platforme požičali. Existoval tiež typický systém sprostredkovania Ponziho schémy.

Napriek tomu bola širšia kryptomena ťažko sympatická, keď operácia ukončila ich pôžičkovú schému a výmennú platformu.

Viacerí používatelia odvtedy začali hromadnú žalobu proti spoločnosti Bitconnect s cieľom získať späť stratené prostriedky - vo výške 700 000 dolárov za ich konkrétny nárok.

Plexcoin

Tento konkrétny ICO bol v decembri 2017 prerušený po tom, čo bol označený za typickú ponzi schému návratnosti investícií. Plexcorp sľuboval investorom viac ako 1300-percentnú návratnosť investícií mesačne predtým, ako americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) nariadila spoločnosti zastaviť činnosť.

Počas Plexcoin ICO sa vyzbieralo viac ako 15 miliónov dolárov. Našťastie všetky prostriedky zmrazila SEC a zakladateľ Dominic Lacroix bol uväznený.

Je zaujímavé, že to bolo prvýkrát, čo SEC zasiahla a prostredníctvom svojej jednotky pre kybernetickú kriminalitu účtovala ICO. Ponuky Plexcoinu boli tiež klasifikované ako cenný papier, a teda rozhodnutie SEC vzniesť obvinenie.

Centratech

Centratech, ktorý bol schválený ľuďmi ako superstar boxer Floyd Mayweather a DJ Khaled, sa dostal do centra pozornosti svojej údajnej služby debetných kariet Visa a MasterCard, ktorá používateľom umožňuje prevádzať kryptomeny na fiat.

Dvoch zo zakladateľov odvtedy uväznili pre obvinenia z podvodov týkajúcich sa ICO, ktoré podľa Ars Technica vyniesli okolo 32 miliónov dolárov.

SEC zdôraznila, aké extrémne dĺžky zakladatelia, Sohrab „Sam“ Sharma a Robert Farkas, dosiahli, aby podvádzali investorov.

SEC tiež tvrdí, že na podporu ICO vytvorili Sharma a Farkas fiktívnych vedúcich s pôsobivými životopismi, zverejnili nepravdivé alebo zavádzajúce marketingové materiály na webovú stránku spoločnosti Centra a zaplatili známym osobám, aby propagovali ICO na sociálnych sieťach.

Regulátor USA sa snaží hľadať trvalé príkazy a zamýšľa prinútiť Sharmu a Farkaša, aby vrátili ukradnuté prostriedky aj s úrokmi. Dvojici bude tiež zakázané vykonávať funkciu úradníkov alebo riaditeľov spoločnosti a bude mať zakázané zúčastňovať sa na akýchkoľvek ponukách cenných papierov.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.