Inflácia v Turecku dosiahla v máji svoje nové maximum.
Inflácia tureckej líry je takmer 70 %, čo je najviac za posledných 20 rokov.
Hoci ekonómovia odhadovali tento rast, výsledok prekvapil aj ich.

Turecko zápasí s infláciou už dlhší čas. Tá je výsledkom autoritárskej politiky prezidenta Tayyipa Erdogana. Erdogan sa dostal k moci v roku 2003 ešte ako premiér. Následne pod jeho tlakom turecká centrálna banka znížila úrokové sadzby, čo v spojitosti s ukrajinsko-ruským konfliktom spôsobilo masívnu vlnu inflácie.

Turecký štatistický inštitút uviedol, že spotrebiteľské ceny medzimesačne vzrástli o 7,25 %, zatiaľ čo podľa prieskumu agentúry Reuters sa predpokladá rast o 6 %. Ročná inflácia spotrebiteľských cien sa predpokladá na úrovni 68 %.

 

Ide o nárast cien potravín a energií, ale aj o veľkolepé zlyhanie menovej politiky v Turecku – a ide o žalostné a úplné zlyhanie Erdoganovej neortodoxnej menovej politiky,“ povedal stratég Timothy Ash zo spoločnosti Bluebay Asset Management.

 

Minuloročný prepad tureckej líry bol vyvolaný cyklom uvoľňovania menovej politiky o 500 bázických bodov, ktorý sa začal v septembri minulého roka pod tlakom Erdogana. To vyvolalo trvalý nárast spotrebiteľských cien. K prudkému rastu spotrebiteľských cien prispel 105,9-percentný skok v sektore dopravy, ktorý zahŕňa ceny energií, a 89,1 % skok v cenách potravín a nealkoholických nápojov, ako ukázali údaje.

Medzimesačne najviac vzrástli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 13,38 % a ceny nehnuteľností o 7,43 %. Za týmto zvyšovaním je potrebné vidieť dosahy negatívnej pandemickej situácie, ktorá ovplyvnila globálnu dopravu, ukrajinsko-ruský konflikt a, samozrejme, Erdoganovo miešanie sa do kompetencií centrálnej banky. Tá totiž chcela zvyšovať úrokové sadzby, aby znížila infláciu, no prezident to nedovolil.

Zvyšovanie úrokových sadzieb je tradičným nástrojom v boji s infláciou. FED nedávno zvýšil úrokové sadzby, čo negatívne ovplyvnilo klasické trhy a kryptomenový sektor. Dnes je v Amerike úroková sadzba v rozpätí 0,75 – 1, 00 %. V Maďarsku je 5,40 %, v Česku 5,75 %. Eurozóna je však stále na 0, čiže rast úrokov v Európskej únií nás ešte len čaká.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.