ETH na hlavnej podpornej zóne! Dobehne časom zisky BTC?
Rast však ani zďaleka nekončí.
Čo je Ethereum? Technológia, ktorá zmení internet, ako ho poznáme

Niet pochýb o tom, že prebiehajúci bullrun BTC vytvára pre altcoiny určitý vietor, hoci to nestačilo na to, aby ETH dosiahlo parabolický nárast. Stabilný rast etherea však môže byť skôr pozitívny.

Výsledkom je klesajúci trend ETH voči BTC. Tento menový pár momentálne testuje kľúčovú zónu dlhodobého supportu.

Analytici to označujú ako konečnú zónu dopytu po ETH, čo môže znamenať, že odtiaľ začne menový pár budovať dynamiku.

ETH/BTC

Ethereum zaznamenalo za posledných pár dní relatívne nevýrazné cenové výkyvy v porovnaní s obrovskou dynamikou bitcoinu. Samozrejme, nárast etherea je vo vysoko kladných číslach, no stále nestačí na bitcoin.

Zdá sa, že väčšina analytikov verí, že nakoniec ETH získa dostatočný impulz na to, aby vyrovnal zisky bitcoinu a dokonca ich aj prekročil. V tejto tendencii sa bude pravdepodobne niesť budúci vývoj ceny, keďže sa ethereu podarilo prekonať na páre ETH/USD hladinu 600$.

Dobehne ETH Bitcoin?

V čase písania tohto článku sa Ethereum obchodovalo na úrovni 656 dolárov. Je to približne cena, za ktorú sa obchodovalo počas celého predošlého dňa.

Včera sa cena dokázala dostať až na 664 dolárov, no potom stratila všetku dynamiku a zaznamenala rýchly pokles na minimum 628 dolárov. Obchodníci však tvrdia, že ethereum sa voči BTC nachádza na spomínanej dlhodobej podpore, čo by mohlo viesť k ďalšiemu rastu etherea.

Môže sa dokonca stať, že je to posledný krát, kedy navštívime túto podpornú zónu. Zatiaľ analytici nevidia dôvod na to, aby cena etherea klesala nižšie.

Nasledujúce dni by mali objasniť, kam sa bude v strednodobom horizonte vyvíjať celý trh. Ethereum bude musieť dobiehať zisky BTC, aby sa tak vyhol stratám na tomto menovom páre pod hlavnou úrovňou podpory.

ETH 2.0 je už 4. najväčšia staking sieť

ETH 2.0 je už štvrtou najväčšou proof of stake sieťou, napriek tomu, že bola spustená pred šiestimi týždňami a výbery ešte neboli povolené.

Napriek tomu, že funkcia výberu zatiaľ nie je povolená, už bol na staking určený éter v hodnote takmer 1 miliardy dolárov. Podľa Staking Rewards bolo na staking vložených viac ako 1,5 milióna éteru (1,35% celkovej ponuky).

Odmeny za staking éteru sa v súčasnosti odhadujú na približne 13,20%. To znamená, že jediný vklad vo výške 32 ETH by za jeden rok zarobil 2,725 dolárov pri súčasnej cene okolo 645 dolárov.

Staking sa rozrastá nie len v prípade ETH

Polkadot je v súčasnosti najväčšou staking sieťou podľa TVL (Total Value Locked). Od hlavného sieťového spustenia spoločnosti Polkadot v máji zaznamenala sieť 67,51% svojej ponuky určenej na staking. Ide o hodnotu takmer 3,4 miliárd dolárov.

Cardano, konkurenčná sieť od spoluzakladateľa spoločnosti Ethereum Charlesa Hoskinsona, je na druhom mieste so 65,53% svojej ponuky uzamknutej od júla s hodnotou TVL vo výške 3,37 miliárd dolárov.

Spoločnosť Tezos začala staking v roku 2018 a má najvyššiu mieru účasti v sieti (79,43%) medzi staking sieťami. Aktuálny staking spoločnosti Tezos je 1,38 miliárd dolárov. Od svojho uvedenia na sieť sa Cosmos ukázal tiež ako špičková PoS sieť. 71,77% jej ponuky je viazaných na staking.

Zatiaľ čo vývojári Ethereum 2.0 ešte neposkytli presný dátum, kedy budú môcť používatelia vybrať svoj vložený éter, poskytovateľ staking služieb Rocket Pool nedávno odhadol, že táto funkcia by mohla byť uvedená počas prvého štvrťroka 2021.

Čo je Ethereum?

Kryptomena Ethereum v roku 2020 prešla zlomovým bodom. Po siedmych rokoch vývoja sme sa konečne dočkali spustenia platformy Ethereum 2.0. Nový Proof-of-Stake blockchain začal fungovať 1.12. a sledovali sme to naživo aj na kanále BitLink. Beacon Chain síce v súčasnej podobe nie je veľmi využiteľný, ale aj tak ide o veľký posun vpred.

Ethereum teraz čaká hromada vylepšení

Ethereum Foundation teraz paralelne pracuje na ďalších technológiách, ktoré umožnia nasadenie nového blockchainu v reálnom svete. Čakáme hlavne na uvedenie Shardingu a light ETH 2.0 klienta do produkcie. Ďalší vývoj je potrebný aj na strane starého ETH 1.0 PoW blockchainu, ktorý sa musí pripraviť na spojenie s 2.0 platformou. Podľa vývojárov by k tomu malo prísť už počas budúceho roka. Ďalší vývoj by už mal ísť relatívne rýchlo, na ďalšie vylepšenia ETH 2.0 rozhodne nebudeme čakať roky.

R.I.P. GPU mineri, budete si musieť nájsť inú kryptomenu.

Veľmi dôležitá je aj práca na škálovacích riešeniach druhej vrstvy. Či už ide o Rollupy, Stavové kanály, Plasmu, Validium, Sidechainy alebo ďalšie Hybridné riešenia, tieto technológie v budúcnosti výrazne zvýšia priepustnosť siete a umožnia, aby sa z Etherea stal skutočný decentralizovaný celosvetový počítač.

Využívanie Etherea v reálnom svete zvyšuje jeho hodnotu

Využití takéhoto systému je mnoho a šikovní programátori a podnikatelia neustále hľadajú nové. Medzi zaujímavé projekty, ktoré fungujú už dnes, patria decentralizované stablecoiny, DEXy či lending platformy.

O tom všetkom sa dnes o 19:00 budeme baviťs expertom na Ethereum Adamom Kracíkom budeme baviť na streame. Ethereum je technológia, ktorá zmení svet a ten, kto jej aspoň trochu rozumie má obrovskú výhodu. Tak sa nezabudnite pripojiť a nenechajte si to ujsť.

This content has been blocked in your Privacy Preferences.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.