Aktuálna bilancia londýnskeho hard forku.
Londýnsky Ethereum hard fork bol spustený! Ovplyvní to cenu ETH?
Je ťažba ETH stále profitabilná? Mineri bojujú s EIP-1559

Proces spaľovanie tokenov do tohto momentu predstavuje číslo 100.000 ETH v hodnote približne 300 miliónov USD. Aký je teda výsledok? Za vykonanie transakcie aktuálne zaplatíte tzv. základný poplatok, ktorý sa spáli a taktiež prioritný poplatok, ktorý môžeme definovať ako odmenu pre ťažiarov.

Veľmi pozitívnym znakom je aj zníženie inflácie na blockchaine ETH. Ponuka Etherea sa tak po prvýkrát efektívne znížila o vysokú časť, konkrétne o 35 %. Predtým v minulosti bola ponuka každoročne navýšená o približne 5 %.

Protokol EIP-1559 dokázal výrazne dopomôcť určiť odhad, akú sumu treba reálne zaplatiť na transakčných poplatkoch, aby bola transakcia spracovaná v priebehu nasledujúcich blokov.

Londýnsky Ethereum hard fork bol spustený

Sieť Ethereum spustila najdiskutovanejší upgrade za posledné obdobie, čím sa s najväčšou pravdepodobnosťou z ETH stane deflačné aktívum.

Londýnsky hard fork bol spustený takmer podľa plánu vo štvrtok o 12:33 pri výške bloku 12 965 000. Takto bol uvedený Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559.

Ethereum sa aktuálne poberie cestou výrazných zmien z hľadiska trhových transakčných poplatkov a ďalších parametrov. Zmeny sa budú týkať aj poplatkov a náhrad za plyn.

Parameter EIP-1559 v podstate zabezpečuje, že každá transakcia na ETH prejde tzv. spálením základného poplatku. Automaticky sa tak zníži ponuka ETH v obehu, čím by sa mal logicky tiež zvýšiť dopyt a cena na trhu. Londýnsky hard fork spôsobil pomerne výrazný chaos. Niekoľko búrz na čele s Binance oznámilo dočasné pozastavenie vkladov a výberov v sieti Ethereum.

Londýnsky upgrade je naozaj veľmi dôležitou udalosťou. Aktivácia EIP-1559 predstavuje pomyselný krok pri prechode na Ethereum 2.0. Model proof-of-work prejde na konsenzus proof-of-stake.

ETH teraz čaká obdobie plné zmien, ktoré sa zrejme tak skoro nezastaví, keďže ďalším bodom programu bude šanghajský hard fork, ktorý je v pláne na konci roka 2021.

Hard Fork mal jednoznačne pozitívny vplyv na spotové ceny ETH, ktoré zaznamenali najvyššie cenové úrovne od začiatku júna.

Aktualizácie vs. mineri

Po spustení hard forku môžeme prvýkrát reálne posúdiť, ako sú na tom mineri. Za posledných 10 dní sa celkové zisky znížili z 21 000 ETH na 17 500 ETH. Najväčší vplyv na pokles príjmov môžeme jednoznačne pripisovať procesu spaľovania poplatkov. Príjmy zo samotných poplatkov totiž klesli až o 14 %. Aktuálne sa pokles pohybuje na úrovni 22 % a naďalej klesá.

V čom je teda háčik? Napriek poklesu príjmov sa mineri nevzdávajú. Dokonca navyšujú svoj počet. Validátori pribúdajú a počet ich adries dosiahol 3-mesačné maximum. Pre sieť ETH je to určite dobré znamenie. Prílev nových účastníkov zvyšuje kvalitu siete, keďže poplatky už nie sú hlavným zdrojom príjmov.

Očakávalo sa, že po spustení hard forku budú mineri vo veľkom predávať. Opak je však pravdou. Samotné rezervy ETH sa od spustenie EIP-1559 navýšili o 16 000 ETH. To je vskutku pozitívnym znakom aj pre samotnú spotovú cenu ETH.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.