50. výročné Svetové ekonomické fórum prinieslo značnú pozornosť globálnym digitálnym menám, pričom vedúci centrálnych bánk a tvorcovia politiky zamerali diskusie na Global Stablecoins a Central Bank Digital Currencies (CBDC), čo znamenalo posun v tom, ako vážne svetoví ekonomickí lídri berú Blockchain technológiu.

CBDC budú kompletne prepracovávať globálny finančný systém. Najväčšia zmena od Bretton Woods. Interoperabilita a štandardy budú kľúčové @quant_network položili základy pre Overledger ako globálny infraštruktúru pre CBDC.

Globálne „stablecoiny“ sú kryptomeny viazané na „stabilné“ aktívum alebo kôš aktív. Stablecoiny umožňujú praktické využitie kryptomien, ktoré uľahčujú bezpečné a pohodlné transakcie bez volatility.

Rýchlejšie, lacnejšie, transparentnejšie a inkluzívnejšie cezhraničné platobné služby by priniesli rozsiahle výhody pre občanov a ekonomiky na celom svete, pretože by podporili hospodársky rast, medzinárodný obchod, globálny rozvoj a finančné začlenenie.

 

50. ročník Svetového ekonomického fóra priniesol značnú pozornosť globálnym digitálnym menám, pričom vedúci predstavitelia centrálnych bánk a tvorcovia politík zamerali diskusie na globálne stabilné mince a digitálne meny centrálnych bánk (CBDC), čo znamená posun v tom, ako vážne berú blockchain technológie svetoví ekonomickí lídri.

Je pochopiteľné, že globálna ekonomická komunita reaguje na rôzne verejné blockchainy, globálne stablecoiny, vyhlásenie Facebooku Libra a spustenie digitálnej meny čínskej centrálnej banky CDEP rôzne. G20, G7, MMF a FSB sa javia pripravené spolupracovať s verejnými reťazcami a stablecoinmi, ako aj so systémami digitálnej meny centrálnych bánk a uznali potrebu partnerskej práce.

Tvorcovia politík, ministri hospodárstva a vedúci predstavitelia centrálnych bánk majú čoraz otvorenejšiu myseľ a minulé nepriateľstvo sa zmiernilo. Uznávajú Cryptoassets ako legitímnu novú digitálnu komoditu a plánujú ju regulovať ako takú, čo sa prejavilo v nedávnom prieskume Bank of International Settlements (zastrešujúca organizácia pre najväčšie centrálne banky na svete) o stablecoinoch a digitálnych menách centrálnych bánk (CBDC).

Reakcie sú nepochybne jasné v tom, že:

  • Akceptovanie toho, že stablecoiny sú tu a prichádzajú a potrebujú dohľad a štandardy politiky.
  • Skutočné vyšetrovanie, či by samotné centrálne banky mali vstúpiť do fungovania systémov digitálnej meny.

Vodcovia kryptomien jasne vyjadrili silu otvorených sietí bez povolení v kombinácii s jasnou regulačnou politikou, ktorá ponúka najlepšiu cestu vpred.

Čo sú to teda stablecoiny?

Stablecoiny sú kryptomeny určené na minimalizáciu volatility v porovnaní so stabilným aktívom alebo košom aktív. Stablecoin je možné viazať na kryptomeny, nekryté peniaze alebo na komodity obchodované na burze.

Cenovo stabilné kryptomeny si za posledných pár rokov získali veľký záujem a vývoj stabilcoinov nedávno prepukol. Na trhu, kde sa cena kryptomien prudko pohybuje, je nevyhnutná možnosť „ukladať“ hodnotu finančných prostriedkov minimalizáciou volatility trhu.

Tether, najväčší stablecoin podľa trhového stropu, má najväčší objem na kryptotrhoch a od roku 2019 neustále prekračuje bitcoin, a to aj napriek tomu, že má trhový strop 40-krát nižší. Ďalej sa vo výskumnej štúdii zistilo, že vyššia hodnota sa presunula v stablecoinoch v sieti Ethereum ako v jej natívnom aktíve Ether (ETH), čo viedlo k posunu dôvery v kryptomeny naviazané 1 na 1 na hlavné meny.

Prečo stablecoiny zmenia svet?

Stablecoiny majú vďaka svojej digitálnej, programovateľnej a blockchainovej povahe celý rad rôznych výhod. Okrem toho, že sú bezpečné a stabilné, patria medzi ďalšie výhody:

  • Právna istota - Riadne riadenie, boj proti praniu špinavých peňazí, integrita trhu, ochrana údajov a dodržiavanie daní sú ľahšie spravovateľné, ak máte transparentný systém založený na blockchaine.
  • Platby bez hraníc - Rovnako ako bitcoiny, aj stablecoiny je možné posielať cez internet bez potreby bánk alebo sprostredkovateľov. Transakcie sú priame a nemenné.
  • Nízke poplatky - vďaka peer-to-peer povahe stablecoinov a nedostatku sprostredkovateľov sú transakcie oveľa lacnejšie ako tradičné transakcie. Na rozdiel od bežných bankových prevodov alebo platieb kreditnou kartou, ktoré si účtujú značné poplatky a provízie.
  • Takmer okamžité globálne prevody peňazí - transakcie založené na blockchaine sú v porovnaní s tradičnými platobnými systémami oveľa rýchlejšie. Dôvody sú pre procesy overovania a boja proti praniu špinavých peňazí (AML), ale možno je dôležité, že tu nie sú žiadni sprostredkovatelia a čakacie lehoty. Hneď ako sa transakcia začne, zvyčajne trvá niekoľko minút, kým sa prostriedky dostanú na účet príjemcu.
  • Transparentnosť - transakcie so stabilnými hotovosťami sa uskutočňujú na verejných blockchainoch. Používatelia môžu sledovať každú transakciu bez ohľadu na to, či ju iniciovali alebo nie. To je pri tradičných platbách nemožné a poskytuje to veľmi potrebnú transparentnosť.
  • Otvorený, prístupný a inkluzívny - Pretože sa globálna ekonomika šíri z pandémie koronavírusov, dopad na chudobných ľudí na svete bol ešte zničujúcejší. Väčšie prijatie stablecoinov by zvýšilo finančné začlenenie medzi 1,7 miliárd ľudí, ktorí sú pod a bez bankového účtu, a pomohlo by to zdvihnúť zbedačené komunity.
  • Prístup k úverom pre najchudobnejšie svety - platobné systémy s globálnymi stablecoinmi (vo vývoji) by mohli pomôcť podnikom získať prístup k úverom a odomknúť bilióny do globálnej ekonomiky.
  • Žiadna volatilita - stabilné coiny, ako už názov napovedá, nie sú nestále. To je významná výhoda pre tých, ktorí pri odosielaní a prijímaní finančných prostriedkov hľadajú bezpečné alternatívy k bitcoinu a iným kryptomenám.
  • Programovateľné peniaze, ktoré je možné použiť na automatické platby

Stablecoiny prichádzajú s niektorými vnímanými nevýhodami

  • Centralizácia - väčšina stablecoinov patrí jednotlivej organizácii. To znamená, že hoci je stablecoin sám osebe decentralizovaný, vlastní ho jediný subjekt, ktorý kontroluje jeho vydávanie a razenú ponuku. To je úplne kontraindikačné pre samotnú podstatu kryptomien, pretože v podstate vytvára inú formu autority, podobnú tej, ktorú majú banky v súčasnosti. Nie všetky stablecoiny sú však centralizované (DAI, ako je uvedené nižšie).
  • Závisieť od tradičných finančných trhov - Jednou z hlavných myšlienok kryptomien je zvládnuť výzvy, ktoré majú tradičné finančné trhy. Stablecoiny sú zvyčajne viazané na fiat meny, takže ich hodnota závisí od aktuálneho stavu globálnej ekonomiky a podlieha inflácii, ktorú meny FIAT majú.
  • Momentálne neregulované - nedostatok regulácie v tejto oblasti je niečo, čoho sa týkajú všetky kryptomeny. Stablecoiny nie sú výnimkou. Existuje teda dlhá cesta, aby dorástli do toho, na čo sú určené, a aby fungovali ako prostriedok transakcie.

Druhy stabilných mincí

V širokej kategorizácii existujú tri typy stablecoinov.

1. Fiat zaviazal stabilizované stabilizované coiny 1: 1

Sú kryté fiat menami 1: 1, ktoré sú uložené na bankových účtoch. Príklady: Tether (USDT), USD mince (USDC), Gemini USD (GUSD). Zabezpečené stablecoiny sú formou tokenizácie majetku, ktorá umožňuje zaistenému majetku využívať výhody blockchainovej technológie. Sú centralizované, pretože ich zakladá a riadi ústredná organizácia, napríklad banka alebo vláda.

2. Decentralizované stablecoiny kryté krypto

Jedná sa o relatívne nový typ stablecoinov, ktoré nemajú centrálneho operátora, ale riadi sa konsenzom používateľov, ktorí sa zúčastňujú na sieti.

Mince v obehu sú kryté kryptoaktívami, napr. Stabilcoincoin spoločnosti MakerDAO Dai je krytý éterom (multi-kolaterál Dai je teraz možné kryť rôznymi kryptomenami). Používatelia môžu zamknúť určité množstvo kryptomien, napríklad Ethers, ako kolaterál na vypožičanie DAI, ktorý je viazaný na americký dolár.

3. Decentralizované algoritmické stablecoiny

Sú stále relatívne nové. Nemajú žiadny kolaterál podporujúci ich systém a spoliehajú sa na algoritmy, ktoré im umožnia získať cenu, aby zostali stabilné.

Dnešné riešenia stablecoin sa snažia spojiť výhody blockchain technológie so stabilitou spojenou s určitými fiat menami. Stablecoiny sú kryptomeny, ktoré si udržujú stabilnú hodnotu oproti cieľovej cene - najbežnejším pozorovaným momentom dnes je americký dolár, ktorý sa všeobecne akceptuje ako globálna rezervná mena.

Banka JP Morgan spustila vlastnú kryptomenu – JPM stablecoin

JPM coin – stablecoin krytý dolárom – od americkej banky JP Morgan sa začína používať.

Keď americká banka JP Morgan Chase & Co pred rokom ohlásila svoje plány na vytvorenie kryptomeny, veľa ľudí sa smialo. Rok predtým totiž riaditeľ Jamie Dimon označil Bitcoin za podvod a bublinu, ktorá padne späť na nulu. Dnes už je nad slnko jasné, že nemal pravdu, pretože Bitcoin sa blíži k maximu z minulého roka!

Stablecoin od JP Morgan prichádza vo veľkom štýle,nie je však určený pre obyčajných ľudí

JPM coin sa stal realitou a všetko nasvedčuje tomu, že bude mať úspech. Banka dokonca vytvorila blockchainovú divíziu Onyx, ktorá sa stará o jeho vývoj. Už tento týždeň začne JPM coin využívať veľká technologická firma. Ktorá? To zatiaľ nevieme.

Banka taktiež vytvorila aplikáciu Liink, ktorá umožní posielanie peňazí v reálnom čase v sieti 400 bánk. Aplikácia používa JPM coin, aby sa predišlo praniu špinavých peňazí či ďalším podvodom.

Banka má v pláne pomocou svojho stablecoinu zefektívniť tok transakcií vo veľkoobchode. Očakáva, že to zníži náklady o milióny dolárov. Obyčajní ľudia nateraz neprídu do styku s JPM coinom. JP Morgan sa sústredí hlavne na firmy a banky.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.