Základnou vlastnosťou dnešných trhov s kryptomenami je vysoká volatilita.
Ceny kryptomien môžu jeden deň stúpať a ďalší deň klesať.
Zatiaľ čo niektorí kryptoinvestori zaznamenali vážne straty, inteligentní investori používajú na zníženie rizika stablecoiny.

Odkazy: Odkaz 1

Ak vezmeme do úvahy, že stablecoiny sa začínajú stávať skutočne hlavným prúdom a stávajú sa užitočným nástrojom na riadenie volatility cien a znižovanie rizík, zameriame sa na niekoľko dôležitých aspektov stabilných coinov, ktoré by mal každý investor do kryptomeny poznať.

Čo je stablecoin?

Stablecoin je kryptomena, ktorá udržuje stabilnú cenu a nie je ovplyvnená rastom a poklesom na trhu. Tether (USDT) je jedným z najpopulárnejších stablecoinov. Je to kryptomena, ktorej cena je neustále 1 USD. Pretože sa trh stáva nestabilným a nepredvídateľným, získavajú si stablecoiny čoraz väčšiu obľubu. Čím viac cena kryptomeny klesá, tým viac ľudí láka k stablecoinom. Investori prevádzajú časť svojej bežnej kryptomeny na stablecoiny, takže aj keď sa trh zrúti, skutočná udržiavacia cena v USD zostane stabilná.

Predstavte si túto situáciu. Po zakúpení bitcoinu za 5.000 USD sa vyšplhal až na 10.000 USD, trh však začal opäť praskať. Ak budete naďalej držať BTC, môžete prísť o časť svojho zisku. Ak chcete udržať stabilnú hodnotu dolára, môžete investovať do stablecoinov, ktorých ceny sa zriedka menia.

Aké sú typy stablecoinov?

Existuje niekoľko druhov stablecoinov, v závislosti od podkladu použitého na stabilizáciu ich ceny:

  • Stablecoiny kryté fiat menou.
  • Stablecoiny kryté krypto menou.
  • Stablecoiny kryté aktívami a komoditami.

V závislosti na použitej platforme môžu byť stablecoiny založené na bitcoinoch (BTC), Ethereu (ETH), EOS (EOS) a ďalších.

Stablecoiny kryté fiat menou

Toto je jeden z najpopulárnejších druhov stabilných mincí. Kryptomeny s fiat podporou sú najľahšie vytvorené, pretože sú viazané na fiat menu ako USD. Tento stablecoin je vytváraný takým spôsobom, že sa zhromažďuje určitý počet mien (zvyčajne USD), a potom sa kryptomeny fixujú v pomere 1: 1 k tejto podpornej mene.

Tento typ stabilného altcoinu však vyžaduje pravidelné kontroly, aby sa zabezpečilo, že nebude odstránená podkladová mena, z ktorej bol stabilnýcoin vydaný. Táto metóda vytvorenia stablecoinu by mala zahŕňať správcu tretej strany, ktorý vystupuje ako garant toho, že fiat mena to skutočne podporuje. Príklady stablecoinov s fiatovou podporou sú Tether (USDT)USDC (USDC) a TrueUSD (TUSD).

Stablecoiny kryté krypto menou

Stabilnecoiny viazané na kryptomenu sú druhým typom kryptomien so stabilnými cenami. Tieto triedy kryptomien sa na trhu objavili nedávno. Niektoré príklady tohto typu stablecoinu sú: Dai (DAI), stablecoin založený na Ethereum EOSDT (EOSDT). Decentralizovaný stablecoin viazaný na USD založený na blockchaine EOS a rámci Equilibrium. Wrapped Bitcoin (WBTC) krytý bitcoinom v pomere 1: 1.

Stablecoiny kryté aktívami a komoditami

Tieto typy kryptomien sú kryté komoditami, ako sú zlato, striebro, ropa a ďalšie komodity a aktíva. Hodnota / cena týchto stablecoinov je opäť uvedená vo fiat mene, zvyčajne USD. Príkladom je Digix Gold Token (DGX) kde 1 DGX údajne predstavuje 1 gram zlata na Ethereum.

Výhody Stablecoinov

Stablecoiny majú niekoľko výhod. Pozrime sa, prečo sú stablecoiny obľúbené u obchodníkov a celého trhu s kryptomenami.

Bezpečnosť v nestabilných časoch

Najväčšou výhodou stablecoinu je skutočnosť, že poskytuje bezpečnosť počas období výkyvov trhu. Je to vidieť, keď trh zažije prudký kolaps. Kryptomeny ako Tether (USDT) a ďalšie stablecoiny pomáhajú obchodníkom stabilizovať sa v týchto turbulentných časoch na trhu. Zabezpečením toho, že cena zostane stabilná, sa držba obchodníka nemení. Obchodníci môžu znovu investovať na trhu, keď cena začne opäť stúpať.

Sklad hodnoty

Táto vlastnosť platí pre stablecoiny aj pre kryptomeny. Jednou z vynikajúcich vlastností stablecoinov však je, že slúžia ako uchovávateľ hodnoty a dajú sa využiť ako digitálna mena a dajú sa použiť na nákup tovaru alebo služieb online. V tomto prípade sú obzvlášť užitočné stablecoiny.

Štandardizácia

Ak bude stablecoin pôsobiť ako štandardný uchovávač hodnoty, môže byť štandardom v ekonomike kryptomien. Vzhľadom na to, že stablecoin je konzistentný na variabilnom dominantnom trhu, sú tieto meny viazané na kolaterál užitočné pre tých, ktorí hľadajú mernú jednotku na porovnanie trhových hodnôt. Cena stabilných mincí obvykle zostáva nezmenená bez ohľadu na rýchlosť, ktorou sa trh pohybuje.

Stablecoin sa hojne používal aj v krajinách, kde vláda prejavuje menší záujem o kryptomeny. Napríklad veľa ľudí v Indii začalo kupovať stablecoiny. Keďže centrálna banka zakazuje transakcie s burzami kryptomien, indickí kryptoinvestori prevádzajú svoje aktíva na stablecoiny.

Nevýhody Stablecoinov

Stablecoiny majú aj svoje nevýhody. Pozrime sa bližšie na niektoré z nich.

Závisia od majetku

Tieto meny môžu byť riskantné, pretože sú úplne závislé od podkladových aktív. Ak cena alebo hodnota podkladového aktíva slabne, ovplyvní to token a všetkých jeho držiteľov. Príkladom toho je fiat mena Saudského rijálu. Saudský rijál je viazaný na americký dolár a kedykoľvek globálna hodnota amerického dolára stúpa alebo klesá, to isté sa replikuje aj na rijál.

Vklady v kryptomene môžu byť oveľa riskantnejšie. Ak kryptotrh prudko poklesne a kryptomena klesne na veľmi nízku cenu, stablecoin krytý takouto kryptou bude čeliť aj náhlemu kolapsu, ktorý spôsobí straty.

Nie sú pre investorov

Stablecoiny sú navrhnuté tak, aby si udržali stabilnú hodnotu / cenu, čo by mohlo byť plusom pre majiteľov (hodlerov). Hodnota sa však časom nezvýši. Ak si kúpite stablecoiny za 1.000 USD, ich hodnota bude po roku alebo piatich rokoch s najväčšou pravdepodobnosťou rovnaká ako 1.000 USD, čo vám neprinesie žiadny zisk.

Nie sú úplne decentralizované

Pre skutočných nadšencov kryptomeny je decentralizácia kľúčovým bodom. Ale stablecoiny viazané na nekryté meny a iné aktíva nie sú úplne decentralizované.

Top Stablecoins

Od roku 2017 bolo oznámených okolo 200 krypto projektov, ktorých cieľom bolo priniesť na trh svoje vlastné stablecoiny. Mnohé zlyhali, iba niektoré sa dostali na trh. Tu sú najvyššie stabilné mince založené na poradí CoinMarketCap v tabuľke:

Stablecoin 24 hod. objem Market Cap v $ Market Rank 02.12.2020
Tether (USDT) 74,407,273,697 19,417,600,176 #4
USDC (USDC) 489,035,093 2,963,176,168 #13
Dai (DAI) 108,396,373 1,078,361,842 #25
Binance USD (BUSD) 923,717,260 676,971,350 #37
TrueUSD (TUSD) 90,980,939 301,615,420 #58

 

Tether (USDT)

Tether (USDT) je dobre známy a prevažne využívaný stablecoin. Tento kryptocoin je zafixovaný na americký dolár v pomere 1:1, čo znamená, že 1 USDT sa rovná 1 americkému doláru. Viazanie tokenu na USD sa dosahuje udržiavaním sumy dolárov v rezervách, ktorá by sa mala rovnať počtu USDT v obehu.

Pasívny príjem s Tetherom (USDT) - Namiesto termínovaných vkladov s návratnosťou zvyčajne nižšou ako miera inflácie môžete použiť staking, keď zamknete svoje kryptomeny na burze, zvyčajne na rok.

Vkladom USDT na burze DEXFIN získate ročne 11%; navyše môžete získať 11% ročne s tokenom DEXFIN (DXF), 4,8% s BTC a 20% s VICTORIA VR (VR).

USDC (USDC)

USDC (USDC) je ďalší stablecoin viazaný na americký dolár 1:1. Každý USDC v obehu je krytý USD, ktorý by mal byť držaný v rezerve, v zmesi hotovosti a krátkodobých štátnych dlhopisov USA. Konzorcium Centra, ktoré stojí za týmto majetkom, uvádza, že USDC vydávajú regulované finančné inštitúcie. Konzorcium Center Consortium má dvoch zakladajúcich členov - kryptoburzu Coinbase a spoločnosť Circle poskytujúcu platobné služby peer-to-peer. Toto konzorcium je otvorené pre ďalšie krypto spoločnosti.

Dai (DAI)

Dai (DAI) stablecoin nebol spustený súkromnou spoločnosťou, ale prostredníctvom softvérového protokolu od MakerDAO, decentralizovanej autonómnej organizácie (DAO). Mena je krytá americkým dolárom, ale je plne podporovaná Ethereom. Cena každého Dai je jeden americký dolár. Kvôli udržaniu cenovej stability je DAI zabezpečený kombináciou kryptomien, ktoré sú vkladané do trezorov inteligentných zmlúv zakaždým, keď je nový DAI razený.

Binance USD (BUSD)

Binance USD (BUSD), uvedený na trh v septembri 2019, sa zameriava na udržanie pomeru 1:1 s USD. BUSD je digitálna fiat mena, vydávaná ako token ERC-20, podporujúca BEP-2 (Binance Chain Evolution Proposal 2).

TrueUSD (TUSD)

TrueUSD (TUSD) je ďalšia široko využívaná stabilná minca. TrueUSD je stablecoin založený materskou spoločnosťou TrustToken, ktorý je označený ako „prvý regulovaný stablecoin plne krytý americkým dolárom“. Táto kryptomena je fixovaná v pomere 1 TUSD k 1 USD. Pokiaľ však ide o trhovú kapitalizáciu, nie je ďaleko od Tether (USDT) a od USDC.

Diem

Diem Coin od Diem Association, predtým známy ako Libra, je jedným z posledných prírastkov stablecoinov. Diem Coiny majú byť kryté rezervou aktív zložených z nekrytých mien alebo peňažných ekvivalentov a veľmi krátkodobých štátnych cenných papierov.

CBDC

Centrálne banky vo viac ako 45 krajinách (od mája 2020) skúmajú spôsoby, ako vytvoriť stabilnú CBDC (centrálna banka digitálnej meny), často s využitím obmedzenej formy DLT (Distributed Ledger Technology). Jedným z dôvodov je problém so súčasnými fiat peniazmi vytlačenými zo vzduchu.

Stablecoiny medzi najlepšími hráčmi

Stablecoin je kryptomena, ktorá sa líši od ostatných, pretože prichádza so stabilnou hodnotou, ktorá sa nemení. Jednou z najväčších obáv týkajúcich sa stablecoinov však je, či sú viazané na fiat menu alebo komoditu, ktorú tvrdia, pretože pri vyšetrovaní a potvrdzovaní týchto kolaterálov existuje značná nejednoznačnosť.

V súčasnosti patria Tether (USDT) a TrueUSD (TUSD) k najlepším hráčom v tomto odbore a keďže pribudnú ďalšie mená ako USDC, BUSD a DAI, čoraz viac investorov by mohlo oceniť hodnotu a užitočnosť týchto stablecoinov. Ako jedna z top 10 kryptomien podľa trhovej hodnoty ukazuje neuveriteľný úspech spoločnosti Tether, že stablecoin môže byť v dnešnej dobe dôležitým prvkom vo vašom krypto portfóliu.

Príbuzné

Global Stablecoins

Tether v číslach

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.