V subsaharskej Afrike sa stále viac šíri protizápadná nálada.
Tamojšie sociálne siete sa plnia príspevkami podporujúcimi ruské počínanie na Ukrajine.

Odkazy: Odkaz 1

Ruska sa zastávajú aj členovia afrických vlád, opozície alebo zástancovia panafrikanizmu. Televízie v mnohých subsaharských krajinách preberajú vo svojom spravodajstve ruskú verziu vojny a netaja sa podporou ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

„Putin chce pozdvihnúť svoju zem, nemá na rukách otrokársku ani kolonizačnú krv. Dávam mu prednosť pred všetkými tými zatratenými africkými prezidentmi podriadenými západnej oligarchii,“ vyhlásil podľa portálu idnes.cz zástanca panafrikanizmu Kemiu Seba.

 

Podobne sa vyjadril aj vodca juhoafrickej radikálnej ľavice Julius Malema: „Hovoríme NATO a Amerike, že už ich nepodporujeme. Sme s Ruskom a chceme mu poďakovať. Dajte im (Západu) lekciu, potrebujeme nový svetový poriadok, unavuje nás prijímať rozkazy Američanov.“

 

V praxi možno vplyv Ruska pozorovať v uliciach Bamaka, Ndjameny aj Ouagadougou, kde demonštranti s ruskými vlajkami v rukách prejavujú odpor k francúzskej vojenskej prítomnosti v Sahele. A viditeľný je aj v médiách.

 

Proruská atmosféra silnie

Ako na sociálnych sieťach, v médiách, tak aj celkove v spoločnosti rastie sympatia voči Rusku. Túto atmosféru podporujú aj niektoré vlády, čo dokazuje hlasovanie Valného zhromaždenia OSN – zdržalo sa ho 35 štátov, z toho 15 afrických. Pritom zástupcovia ďalších štátov sa hlasovania nezúčastnili.

„Medzi krajinami, ktoré sa hlasovania zdržali, sú až na Senegal krajiny s autoritárskymi vládami, alebo tie s historickými a vojenskými väzbami z čias ZSSR,“ konštatuje idnes.cz.

 

Niektoré africké krajiny sa otvorene priklonili k Moskve. Napríklad Stredoafrická republika ju požiadala o pomoc pri ofenzíve ozbrojených skupín v roku 2020. Jednotky pôsobiace v krajinách podľa OSN už dva roky naberajú posily v podobe stoviek ruských žoldnierov z Wagnerovej skupiny. 

 

Mali, ktoré vyzvalo francúzskych vojakov k odchodu zo svojho územia, dostáva z Ruska zbrane, vrátane bojových vrtuľníkov. Jeho armáda sa netají „dávnym a úprimným“ partnerstvom s Ruskom. Do Bamaka mieri aj množstvo Rusov označovaných za inštruktorov, ktoré Francúzsko a jeho spojenci považujú za členov Kremľu blízkej Wagnerovej skupiny.

Anglofónna Afrika je na tom je podobne. Tanzánia s Ruskom roku 2016 podpísala dohodu o vojenskej spolupráci, ku ktorej patrí výcvik afrických vojakov v ruských základniach.

 

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho významný generál Muhoozi Kainerugaba nedávno vyjadril jasnú podporu Putinovi tweetom: „Väčšina (nebelošského) obyvateľstva ruskú akciu na Ukrajine podporuje. Putin má úplnú pravdu.“

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.