Zarábanie peňazí počas spánku. Zarábanie peňazí na dovolenke. Dostávať opakovane výplaty po dokončení práce. To je to, čo veľa ľudí chce, a existuje veľa druhov prístupov k jeho dosiahnutiu. Ako získať pasívny alebo zostatkový príjem z kryptomien?

Odkazy: Odkaz 1

Kryptomeny existujú od roku 2009, kedy bol prvýkrát spustený bitcoinový blockchain. V súčasnosti sú na trhu tisíce kryptoaktív. Ak chcete zarobiť peniaze v kryptomene, môžete napríklad obchodovať so svojimi aktívami a snažiť sa nakupovať nízko a vysoko predávať. Môžete dávať pozor na nádejné ICO (Initial Coin Offering). Alebo môžete použiť niektorý z nižšie uvedených spôsobov, ako môžu vaše kryptomeny poskytnúť pasívny príjem.

Poďme si uviesť niekoľko príkladov, ako získať residuálne príjmy z kryptomien. Tento prehľad by mohol pomôcť vidieť všetky druhy možností v tejto rýchlo sa rozvíjajúcej oblasti.

Airdrops

Airdrop kryptomeny je marketingový proces počas Initial Coin Offering (ICO), keď môžete do svojej peňaženky dostávať coiny alebo tokeny zadarmo. Týmto spôsobom emitent zvyšuje uznanie svojej novej virtuálnej meny. Napríklad burza DEXFIN bude vykonávať airdrops niektorých novo kótovaných aktív. Ktokoľvek s tokenmi DXF na tejto burze bude mať nárok na získanie týchto výsadkov.

Prečo by emitent rozdával svoje tokeny zadarmo? Každý rok existujú stovky nových tokenov a stovky ICO. Nový projekt môže investovať veľa peňazí do reklamy (s veľmi neistými výsledkami) alebo môže rozdať niektoré zo svojich tokenov bezplatne v airdrope, čím automaticky získa pozornosť fanúšikov vhodných na šírenie informácií medzi ostatnými. Okrem zvyšovania povedomia to motivuje používateľov dozvedieť sa viac o projekte.

Emitent môže tiež poslať tieto odmeny na povzbudenie lojality: Niektoré airdropy sú navrhnuté tak, že čím viac žetónov máte v peňaženke, tým viac ich počas airdropu dostanete. Verní používatelia, ktorí majú v peňaženke značné množstvo tokenov, môžu byť odmenení ďalšími tokenmi od spoločnosti. Týmto spôsobom môže airdrop medzi užívateľmi vzbudiť lojalitu, pretože teraz sú skutočne motivovaní ku kúpe a uchovávaniu tokenov.

Airdrop slúži aj na oveľa širšiu distribúciu tokenov. Myšlienkou kryptomien je decentralizácia. Väčšinu kryptomien by teda nemalo držať len pár ľudí. Airdrops slúžia na dosiahnutie širšej a rovnomernejšej distribúcie takéhoto majetku.

Hodnota airdrops sa môže veľmi líšiť, od štipky až po niekoľko dolárov za airdrop, až po skutočné drahokamy v hodnote desiatok USD. Kvalitný airdrop môže byť zaujímavým zdrojom ďalších príjmov.

Obmedzené objemy týchto nových coinov alebo tokenov sa posielajú do peňaženiek zadarmo alebo na oplátku za malú službu. Pre airdrops Ethereum budete zvyčajne potrebovať peňaženku kompatibilnú s ERC-20 (napr. MyEtherWallet). Vydavateľ airdropu môže chcieť, aby ste splnili niektoré úlohy, napríklad zdieľanie príspevku pripraveného spoločnosťou vydávajúcou menu alebo pozvanie priateľov na túto príležitosť. Niektoré kryptoburzy uskutočnia airdrop pre svojich používateľov.

Hard Forks

Hard Fork sa uskutoční, keď sa blockchain rozdelí na dva samostatné reťazce. Potom sa vytvorí nová kryptomena. Majiteľ kryptomeny na pôvodnom blockchaine môže získať rovnaké množstvo aktív v novom chaine. Dôvodov forku môže byť niekoľko: Plánovaný fork, nezhoda (rozdelenie) na základe konsenzu atď. Fork môže mať formu spornej tvrdého forku (t.j. Ethereum vs. Ethereum Classic); plánovaný hard fork (SegWit); mäkký fork (Litecoin). Príkladom hard forku sú Bitcoin vs. Bitcoin Cash. Po rozdvojení bitcoinového blockchainu sa objavil Bitcoin Cash. Držitelia bitcoinu (BTC) môžu získať rovnakú sumu bitcoinovej hotovosti (BCH):

  • Bitcoin Cash (BCH): rozdvojenie v bloku 478558 dňa 1. 8. 2017; za každý Bitcoin (BTC) dostal majiteľ 1 Bitcoin Cash (BCH).
  • Bitcoin Gold (BTG): rozdvojenie v bloku 491407 dňa 24. 10. 2017; za každý Bitcoin (BTC) dostal majiteľ 1 Bitcoin Gold (BTG).
  • Bitcoin Diamond (BCD): rozdvojenie v bloku 495866 dňa 24. 11. 2017; za každý Bitcoin (BTC) dostal majiteľ 1 Bitcoin Diamond (BCD).
  • Super Bitcoin (SBTC): rozdvojenie v bloku 498888 dňa 14.12.2017; za každý Bitcoin (BTC) dostal majiteľ 1 Super Bitcoin (SBTC).
  • Bitcoin SV (BSV): rozdvojenie v bloku 556766 dňa 15.11.2018; za každý Bitcoin Cash (BCH) dostal majiteľ 1 Bitcoin SV (BSV).

Bitcoin (BTC) však zaznamenal oveľa viac menších forkov. Ďalším zaujímavým príkladom je Bitcoin Private (BTCP). Tento hard fork od spoločnosti ZClassic (ktorá je zase forkom ZCash) sa uskutočnila 28. februára 2018.

Ďalším príkladom je Ethereum. Vďaka tvárnosti spoločnosti Ethereum je pre vývojárov práca s chainom oveľa ľahšia. Niektoré forky na Ethereu sú Ethereum Classic (fork sa konal v roku 2016) a EtherZero (fork sa konal v bloku 4936270, 20. januára 2018). Boli tam aj nejaké menšie forky Ethereum, napr. Modifikácia éteru (EMO), Ethereum Fog (ETF), Expanse (EXP), Ether Gold (EG).

Ceny nových rozdvojených coinov a tokenov sa môžu podstatne líšiť od ceny pôvodného majetku, čo môžete skontrolovať online. Napriek tomu, ak vlastníte kryptomenu na pôvodnom blockchaine počas hard forku, môžete na rovnakom blockchaine dostávať rovnaké množstvo aktív - všetko zadarmo.

Lending - Požičiavanie

Zo svojich aktív, ktoré požičiavate, môžete získať úrok. Toto ustanovenie môže byť zaujímavé pre držiteľov, ktorí svoje kryptomeny iba držia v peňaženke a nepoužívajú ich. Za týmto účelom pošlete svoje coiny na kryptoburzu, kde zadáte svoje aktíva do vybraného pôžičkového programu. Svoje aktíva môžete napríklad požičať obchodníkom. Svoje bitcoiny, éter alebo altcoiny môžete požičať pomocou inteligentnej zmluvy. Existujú platformy na požičiavanie peer-to-peer (P2P), na ktorých môžete na určitý čas uzamknúť svoje prostriedky a neskôr splácať svoje úroky.

V závislosti od platformy môže byť úroková sadzba buď pevná (určená platformou), alebo ju môžete nastaviť na základe aktuálnej trhovej sadzby. Niektoré burzy s maržovým obchodovaním majú túto funkciu ako súčasť svojej platformy. Tento prístup je vhodný pre držiteľov, ktorí nechcú vynaložiť príliš veľa úsilia, ale stále si chcú užívať svoj pasívny príjem. Ako pri každom požičiavaní, aj pri tomto je dôležité dbať na to, aby bola pôžičková platforma bezpečná, aký druh pomoci bude k dispozícii v prípade sporov, ako sa vysporiadať s volatilitou vašej kryptomeny atď.

Lightning Nodes

Blockchain má dve vrstvy: vrstva 1 - aplikačná vrstva a vrstva 2 - implementačná vrstva. Lightning Network patrí do vrstvy 2 - implementačnej vrstvy. Lightning Network je platobný protokol, ktorý bol vytvorený na vrchole kryptomien založených na blockchaine (napr. Bitcoin). Znižuje počet interakcií na blockchaine a umožňuje tak rýchlejšie transakcie a vyššiu úroveň škálovateľnosti. Prevádzkou týchto Lightning Node je možné dosiahnuť malé príjmy, hoci zriadenie Lightning Node si vyžaduje určité investície a technické znalosti, ktoré bežný užívateľ bitcoinu nemusí mať.

V tejto chvíli môže byť zisk z transakcie iba zlomok centa (napr. 0,001 USD za transakciu). Uzol teda musí spracovať veľa platieb pre ostatných používateľov, aby bol skutočne ziskový. Zjednodušene povedané, čím viac sa uzol použije, tým väčšie môžu byť výnosy.

Mining - Ťažba

Ťažba kryptomeny je proces v technológii blockchain, ktorý zahŕňa potvrdzovanie transakcií a razenie nových coinov ťažiarom. Vďaka bitcoinu dostávajú ťažiari novo vyťaženú kryptomenu na oplátku za vykonávanie výpočtovej práce, ktorá má pomôcť sieti bežať podľa jej pravidiel. Vďaka Ethereu zarábajú ťažiari vkladaním coinov (alebo ich držaním v špeciálnej peňaženke) a overovaním transakcií.

Na vykonávanie ťažby budete potrebovať ťažobnú plošinu, zvyčajne vyhradený počítačový hardvér, špeciálne navrhnutý na vykonávanie „ťažby“ (napríklad ASIC). Na to, aby bola skutočne výnosná, môže byť potrebná ťažobná farma - dátové centrum s ťažobnými súpravami (vyhradené stroje) na ťažbu bitcoinov alebo iných kryptomien. Ťažiarske farmy vznikli v dôsledku požiadaviek ťažobného procesu, ktorý si vyžaduje stále lepšie technické vybavenie, viac energie a finančných zdrojov.

Spustenie Master Node - hlavného uzla

Hlavný uzol, rovnako ako ktorýkoľvek iný uzol, je server v decentralizovanej sieti. Uzly sú dôležité, pretože môžu spracovávať transakcie a ukladať blockchain. Master nody sú však schopné vykonávať úlohy, ktoré bežný uzol nedokáže, okrem iného môžu spracovávať anonymné a dôverné transakcie, sú oprávnení zúčastňovať sa na správe vecí verejných a majú hlasovacie práva atď. Tieto procesy môžu byť zdrojom príjmu.

Buyback

Vydávateľ tokenov kupuje späť skôr vydané tokeny, čo efektívne znižuje ponuku, zvyšuje dopyt a trhovú cenu. Týmto spôsobom emitenti investujú a prejavujú dôveru vo svoje vlastné projekty. Niektoré príklady spätného odkúpenia kryptomeny, ktoré boli naplánované a/alebo sa uskutočnili: VeChain (VET), TRON (TRX), EOS (EOS). Existuje aj nevýhoda spätného odkúpenia: v prípade, že spoločnosť ukončí vlastniť hlavný objem svojich aktív, môže byť takýto projekt príliš centralizovaný, čo je v rozpore s hlavnou myšlienkou kryptomien.

Partnerské programy

Niektoré ICO oceňujú svojich prvých priaznivcov za zdieľanie správ o ich projekte prostredníctvom affiliate odkazov, odporúčacích programov alebo podobných ponúk. Pridružený subjekt môže zarobiť tokeny za privedenie nových klientov do spoločnosti - vopred určené množstvo tokenov alebo určité percento z tokenov, ktoré si nový klient kúpi. Ak sa použijú, pridružené programy sa zvyčajne spúšťajú počas fázy predpredaja ICO.

Staking

Staking je proces držania finančných prostriedkov v kryptomenovej peňaženke alebo na burze na podporu operácií blockchainovej siete. Coiny alebo tokeny, ktoré vložíte, sú na určité obdobie uzamknuté. Staking môže byť takmer rovnako ziskové ako ťažba alebo obchodovanie s kryptomenami a bez rizika. Napríklad staking pomocou DEXFIN Token (DXF) vám dáva 8 až 11% ročne z vášho uzamknutého objemu.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.