Ak ste posledné desaťročie nežili pod skalou, určite ste už o blockchaine počuli.
Prečo ľudia toľko hovoria o blockchaine?
Môže táto technológia zmeniť svet?

Odkazy: Odkaz 1

Pretože v roku 2017 bitcoin zaznamenal parabolický rast ceny, mnoho ľudí začalo používať slovo blockchain, ktoré sa teraz stalo súčasťou našej každodennej slovnej zásoby. Nemožno však povedať, že by všeobecné chápanie blockchainových technológií úmerne stúpalo.

Aká silná je teda táto databáza blockchainu?

A ktoré oblasti nášho života môžu spôsobiť revolúciu?

Blockchain: verejná databáza

Stručne povedané, blockchain je veľmi špecifická forma databázy (alebo ešte lepšie, verejná kniha alebo verejná kniha účtov).

  • Je distribuovaný (uložený na viacerých počítačoch),
  • nemá centrálneho správcu,
  • má k nemu prístup ktokoľvek, ale je možné doň zapisovať iba na základe konsenzu.
  • Vytvára sa hlasovaním finančne motivovaných účastníkov siete (minimálne v prípade verejného blockchainu, pretože existujú aj iné koncepty). To umožňuje bezpečné a trvalé ukladanie údajov alebo transakcií bez potreby ústredného dozorného orgánu (a teda bez jediného bodu zlyhania).
  • O validáciu sa stará samotná sieť.

Používatelia, ktorí sa hlasovaním zúčastňujú na overovaní transakcií, sú za svoju aktivitu odmenení v podobe sieťových coinov a tokenov blockchainu (napríklad bitcoinom, litecoinom atď.). Dnes môžete tieto mince a žetóny ľahko zameniť na špecializovaných kryptoburzách za vládne fiat peniaze (napr. Za USD, Euro atď.).

Dôležitými aspektmi blockchainu sú:

  • stabilita,
  • jednoduchosť špecifikácie
  • a nemennosť (trvalý charakter v priebehu času, pretože je veľmi ťažké ho sfalšovať).

Úspešný verejný decentralizovaný blockchain nie je zraniteľný voči zneužitiu (neoprávneným zásahom) do záznamov alebo strate údajov. Okrem toho umožňuje dvom alebo viacerým stranám uskutočňovať transakcie navzájom bez toho, aby sa navzájom museli poznať a dôverovať si. Transakcie blockchainu nemožno napadnúť cenzúrou alebo vylúčením jednej zo strán (ako tomu bolo v roku 2010, keď spoločnosti MasterCard, Visa a PayPal začali blokovať dary na účty Wikileaks).

Ako však taký blockchain vlastne funguje? Pokúsme sa to vysvetliť bez zbytočných technických postupov.

Blockchain: Ako (ne) mať pizzu zadarmo

Vezmite si príklad jednoduchej transakcie: Kúpil som si celú pizzu, stretol som vás a pretože ste vyzerali hladne, ponúkol som vám polovicu. Mali ste polovicu a ja polovicu na konci tejto transakcie. Vy ani ja sme nepotrebovali sprostredkovateľa transakcie, ktorý by dohliadal na poctivosť celého procesu a prípadne ho nejako reguloval.

Poďme teraz k digitálnemu svetu. Povedzme, kupóny na pizzu si môžete kúpiť na webových stránkach spoločnosti Pizza Factory a na mnohých miestach si môžete kupón vymeniť za pizzu. Takýto poukaz je v digitálnom formáte. Ak si má tento poukaz zachovať svoju hodnotu transakcie, nesmie byť ľahko kopírovateľný. Inými slovami, musíme nejako zabezpečiť, aby vždy existovala iba jedna kópia - jeden poukaz na jednu fyzickú pizzu. V opačnom prípade by ste mohli tento kupón znásobiť a dať alebo predať mnohým ľuďom. Nikto, vrátane továrne na pizzu, by to nemohol zistiť, pokiaľ by ste toto „kopírovanie poukazu“ udržali v rámci určitých obmedzení.

Zdvojnásobenie výdavkov

Vo vyššie uvedenom príklade sme sa dotkli takzvaného problému dvojitého míňania - niekto by mohol platiť dvakrát tým istým majetkom (napr. Kópiou poukazu). Ak poznáte iba všeobecné princípy fungovania počítačov a počítačových sietí, môžete vidieť, akému veľkému problému čelíme. Je to tak preto, lebo údaje sa zvyčajne kopírovaním kopírujú. Napríklad fotografia (súbor s obrázkom) alebo dokument (súbor s dokumentom) sa dajú veľmi ľahko kopírovať a odoslať. Rovnakú fotografiu alebo rovnaký dokument teda môžete mať na viacerých miestach.

Absolútne spoľahlivý účtovník

Vráťme sa však k našej transakcii s pizzou. Čo keby sme mali účtovnú knihu, ktorá by obsahovala všetky transakcie uskutočnené s vydanými poukážkami („digitálne pizze“), a niekoho, kto by dohliadal na správnosť záznamov? Akýkoľvek prevod vlastníctva takejto pizze alebo jej časti by sa dal ľahko vysledovať a overiť a za presnosť zodpovedá náš účtovník. Problém je vyriešený?

Bohužiaľ, nie celkom, pretože musíme dôverovať bezúhonnosti a presnosti nášho účtovníka. Predpokladajme, že je najskôr opatrný, ale neskôr to začne flákať. Akonáhle si uvedomí svoju chybu a zistí, že si ju okrem neho nevšimol nikto, alebo aspoň zatiaľ nikomu nevadí, môže byť neskôr zraniteľný voči úplatkom - umožniť dvojnásobné výdavky. Môže tiež využiť výhody systému a upravovať staršie záznamy. Ďalší problém môže nastať, keď sa náš účtovník začne hrať na cenzora a svojvoľne vylúči z procesu transakcie niekoho, kto sa mu nepáči. Aké je riešenie?

Verejná účtovná kniha pre všetkých

Čo keby sme účtovnú knihu alebo jej aktuálnu kópiu sprístupnili všetkým a záznam transakcií ponechali aj používateľom? Budú overovať transakcie, kým nebude úplne vyplnená jedna strana účtovnej knihy. Potom bude zapečatená jedinečným kľúčom, na ktorom sa dohodnú všetci účtovníci v skupine, čím sa zabezpečí, že v budúcnosti nebude môcť nikto manipulovať s jeho obsahom. Tento kľúč tiež zabezpečí kontinuitu, pretože každá nasledujúca stránka bude musieť obsahovať odtlačok predchádzajúcej. Ak bude týmto spôsobom vytvorená celá séria stránok spojených týmto spôsobom, bude prakticky nemožné falšovať stránky s falošnými transakciami do starších záznamov, pretože pečate / kľúče by sa nezhodovali.

Keď si predstavíte našu stránku ako samostatný blok, ktorý je prepojený s celou históriou transakcií pomocou kľúča predchádzajúceho bloku, získate približnú predstavu o tom, prečo hovoríme o blockchaine - reťazci blokov. Teraz už nemôžete druhýkrát predávať tú istú „digitálnu pizzu“ (poukaz), pretože pokus o vytvorenie takéhoto záznamu sa nesynchronizuje s databázovými kópiami všetkých ostatných členov siete. Čím hlbšie sú záznamy o predanej „digitálnej pizzi“ v histórii verejnej knihy, tým ťažšie a menej pravdepodobné je také narušenie záznamu. Na systém navyše dohliadajú všetci účastníci - nielen jediný ústredný orgán, ktorý by mohol rozhodnúť, kto sa bude môcť transakcie zúčastniť, alebo sa v rozpore s pravidlami obohatil o niekoľko ďalších pizz.

Blockchain: Overovanie a aktualizácia záznamov

Ako však zabezpečiť, aby členovia siete boli dostatočne motivovaní na to, aby sa stali aktívnymi účtovníkmi systému na kontrolu a aktualizáciu záznamov?

Pokiaľ ide o kontrolu, je to o niečo jednoduchšie, pretože na potvrdenie platnosti starších záznamov nám stačí vlastniť platnú kópiu našej digitálnej knihy.

Čo sa týka overovania nových transakcií, bude treba ešte pracovať. Za takúto prácu mohla byť každému účtovníkovi rozdaná malá odmena v podobe povedzme malého kúska digitálnej pizze za každú vyplnenú a zapečatenú stránku verejnej knihy. A zároveň by to bol jediný spôsob, ako do systému pridať viac pizze. Účtovník si môže túto odmenu ponechať alebo ju predať.

Tým sa zabezpečí nielen ochota vytvárať záznamy, ale tiež sa to môže znížiť počet pokusov o podvod, pretože len málokto bude chcieť znehodnotiť svoje vlastné bohatstvo.

Ako inak však zabezpečiť, aby jeden super efektívny účtovník nezhromažďoval a nepodpisoval väčšinu transakcií? To by viedlo k návratu k problému s ústredným orgánom. Čo tak zapojiť do celého procesu určitú náhodnosť? Napríklad účtovníci by mohli losovať, aby zistili, kto môže podpísať stránku s dokončenými transakciami. Nikto by si vopred nebol istý, že to bude on.

Samozrejme, aby takýto systém fungoval, zostáva vyriešiť niekoľko technických náležitostí. Našťastie to nemusíme robiť od začiatku, pretože takýto systém už existuje. Volá sa bitcoinový protokol a namiesto pizze používa digitálnu mincu známu ako bitcoin. Celkový počet digitálnych coinov v bitcoinovom protokole je obmedzený na 21 miliónov, čo z dlhodobého hľadiska robí vysoko deflačné aktívum. Inak všetko funguje podobne ako vyššie opísané zjednodušené účtovníctvo pizze.

Výhody blockchainu

Zhrňme si, čo nám taký systém umožnil a aké výhody má blockchain:

  • Blockchain zachováva nedostatok aktíva v digitálnom svete.
  • Akákoľvek transakcia je trvalá a veľmi dobre zdokumentovaná. Napríklad „pizza“ už nie je vaša, alebo aspoň nie celá, a každý ju pozná. Všetky transakcie sú trvalé a nemenné.
  • Na dohľad nad procesom nie je potrebná žiadna tretia strana.

Ale to nie je všetko. Mnoho ďalších výhod vyplýva z veľmi digitálnej povahy nášho majetku. Teraz nie sme vôbec viazaní fyzickými obmedzeniami nášho sveta. Napríklad našu pizzu môžeme ľubovoľne kombinovať a rozdeliť a niekomu poslať iba časť, čo zodpovedá 0,00000001 pizze. Alebo môžeme na našej pizze vytvoriť ďalší digitálny tovar (napríklad základňu na pizzu so všetkými druhmi prísad) a použiť pizzu iba ako základnú vrstvu.

K pizze môžeme pripojiť aj správu. Keď už hovoríme o pripojení textu, prečo ihneď nepriložiť nejaký užitočnejší kód k pizze? Napríklad certifikát vlastníctva jednej akcie (alebo zlomok akcie) továrne na pizzu, digitálny identifikátor alebo kód s inteligentnou zmluvou, ktorý sa vykoná až po splnení všetkých navrhovaných podmienok (nemôžeš mat pizzu pokiaľ ...)?

 

Dúfajme, že je jasné, prečo ľudia toľko hovoria o blockchaine. Rozhodne to nie je kvôli pizze podľa nášho príkladu. Je to hlavne preto, že blockchain zachováva nedostatok aktív a udržuje transakcie trvalé a nemenné. To je niečo, čo môže skutočne zmeniť náš svet.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.