Krypto svet vytvára veľa úžasných príležitostí, ale zdá sa byť tiež novým spôsobom, ako dávať veľké sľuby a brať peniaze od neopatrných používateľov.
Podvodníci v oblasti kryptomeny len v roku 2019 prevzali od nič netušiacich ľudí 4 miliardy dolárov.
Aké sú zreteľné príznaky kryptomien a ako sa môžete chrániť?

Odkazy: Odkaz 1

Majte na pamäti, že tí, ktorí propagujú podvody, sú marketingoví odborníci. Presne vedia, čo presvedčí bežných ľudí, aby sa rozlúčili so svojimi peniazmi. Ľahko sa dostanete do rúk ohromujúcimi ponukami s obrovskými a rýchlymi návratmi, prudko stúpajúcimi cenami nových mincí alebo žetónov a nádhernými sľubmi bez nevýhod. Preto musíte čo najviac chrániť seba a svoje kryptoinvestície.

Hlavné znaky podvodov v kryptomene

Schopnosť rozpoznať potenciálne podvody a vysoko rizikové investície má zásadný význam pre prežitie a prosperitu v súčasnej krypto džungli. Nie je možné pokryť všetky mazané prístupy, pretože neustále prichádzajú nové a nové spôsoby, ako získať peniaze od ľudí. Ale aj keď ste oboznámení iba s najbežnejšími metódami podvodu, je to niečo, čo vám môže poskytnúť potrebnú ochranu.

Ponziho a pyramídové hry

Ponziho alebo pyramídová hra je podvod, keď sa starším investorom vyplácajú prostriedky od novších investorov; schéma funguje iba dovtedy, kým do nej vložia svoje peniaze noví investori a väčšina ľudí príde o prostriedky v schéme. Ľudia samozrejme veria, že zisky sa generujú predajom produktu.

V kryptomene to nie je inak. Musíte buď vstúpiť veľmi skoro, alebo byť na vrchole pyramídy, aby ste dosiahli nejaký zisk, a tiež budete musieť pod sebou zaregistrovať veľa nových, aby ste z nich profitovali.

V kryptomene existujú prísľuby zaručeného zhodnotenia novej mince alebo zaručeného vysokého denného úroku. Pojem úrok by sa dal opísať ako vklad, ťažba alebo niečo iné. S takým vysokým úrokom môžete získať všetok svoj kapitál späť už za pár mesiacov a zvyšok je celý zisk!

Stačí minútu premýšľať. Napríklad kde na Zemi môžete získať 2% denne?

A prečo by niekto ponúkol takúto platformu investorom, aby sa s nimi podelili o zisk, ak by si ich mohli nechať pre seba?

Schémy náročné na sprostredkovanie

Niektoré projekty ICO využívajú sprostredkovateľské stimuly na prilákanie nových klientov a úsporu nákladov na reklamu. Slovo z úst niekoho, koho poznáte (odporúčanie spoločnosti), môže niekedy dosiahnuť viac ako reklamné bannery na internete.

Pri čestných projektoch sa programy odporúčaní zvyčajne používajú v určitej fáze a sprostredkovania dostávajú provízie iba z jednej alebo dvoch úrovní. Okrem toho sú provízie rozumné, aby udržali motiváciu odporúčaní, ale neznižovali kvalitu projektu.

Na druhej strane, systémy sprostredkovania s mnohými úrovňami a obrovskými províziami môžu byť jasným znakom podvodu.

Umelá inteligencia a roboty

Ak chcete obchodovať s kryptomenou za účelom zisku, musíte nakupovať nízko a vysoko predávať. Niektoré platformy môžu tvrdiť, že používajú obchodných robotov alebo umelú inteligenciu (AI), ktorá vykonáva kryptomeny automaticky pre svoju platformu a používateľov. Toto je samozrejme úplne vymyslené pomocou obchodných grafov, ak existujú, z Photoshopu.

Je pravda, že spoločnosti používajú obchodných robotov. Tieto obchodné roboty sú programované ich používateľmi (obchodníkmi) a niektorí obchodníci zarábajú peniaze, ale mnohí nie. Sú tieto roboty skutočne inteligentné? No, iba na schopnosti obchodníka programujúceho robota. Pretože oblasť kryptomien má iba krátku históriu, pre tieto roboty neprichádza do úvahy správna technická analýza, pretože nemajú dostatok údajov na prácu.

Niektoré platformy inzerujú obchodných alebo AI robotov s tvrdením, že ich roboty môžu prekonať celé trhy. Ak denne počujete sľuby o prírastkoch v rozmedzí od 0,5% do 2%, možno ste sa práve stretli s podvodom s umelou inteligenciou.

Položte si otázku, prečo by sa s vami delili o tieto bohaté zisky, než aby si všetko nechávali pre seba?

Pump a Dump

Skupiny pumpov a dumpov sa zameriavajú na určité mince. Cieľom týchto skupín je získať toľko „normálnych“ investorov, aby si kúpili mince, z ktorých chcú profitovať. Tieto skupiny nakúpia obrovské množstvo mincí, čo rýchlo zvýši cenu mince. Zvyčajne si vyberajú mince s malým trhovým stropom, pretože je ľahšie manipulovať s ich cenou. Účinkom ich pumpy je, že cena vystrelí za veľmi krátky čas.

Toto masívne zvýšenie cien upozorní bežných investorov na skutočnosť, že s touto mincou sa „niečo deje“ a je možné dosiahnuť vysoký potenciálny zisk. Musíte však konať rýchlo, aby ste stihli zvýšenie ceny, a na reakciu je málokedy dosť času.

Bohužiaľ, v čase, keď si mincu kúpite, skupina s pumpou a skládkou pravdepodobne dosiahne svoju cieľovú cenu. Skupina potom vydá príkazy na predaj a dumpne túto mincu, dokonale načasovanú tak, aby ju normálni investori nakupovali za zvýšenú cenu.

Skupina teraz úplne predala svoje mince, čím získala obrovský zisk z prečerpania a odloženia. Normálnym investorom zostane minca, ktorá náhle stratila svoju hodnotu.

V tejto chvíli môže niekto urobiť veľmi málo. Vďaka decentralizovanej povahe kryptomien je extrémne ťažké zakročiť proti týmto skupinám pump a dump. Aby ste sa chránili, musíte vykonať veľmi dôkladnú základnú analýzu a dozvedieť sa čo najviac informácií o minci, ktorú chcete kúpiť. Z toho môžete vidieť, že cena je nereálna a iba umelo nafúknutá.

Malvér

Ako nový investor do kryptomien vám tiež hrozí malvér, ktorý dokáže vysledovať vašu online aktivitu a ukradnúť vám údaje. Tvorcovia škodlivého softvéru sa môžu zamerať na vaše prihlasovacie údaje do peňaženky kryptomeny online. Len čo ich získa, môžu ľahko previesť vaše aktíva do vlastnej peňaženky.

Môžete a mali by ste sa chrániť: Je dobrým zvykom používať dlhé, rozmanité a bezpečné prihlasovacie meno a heslo a z času na čas ich zmeniť. Nikdy ich neukladajte vo svojom prehliadači alebo v počítači. Všade, kde je to možné, tiež používajte dvojfaktorovú autentifikáciu. Ale na prvom mieste nepoužívajte žiadnu online peňaženku, v ktorej nevlastníte svoje súkromné ​​kľúče. Prečo by ste mali ukladať svoje aktíva online, keď existuje veľa kvalitných bezplatných kryptomien s vlastnými súkromnými kľúčmi? Udržujte tiež svoj systém v aktualizovanom stave, vrátane antivírusového programu a brány firewall.

Falošné ICO

Je známe, že investori vkladajú do ICO (Initial Coin Offering) obrovské množstvo peňazí. Mnoho nových krypto spoločností vstupuje na tento trh so svojimi projektmi a žiada používateľov, aby podporili svoje nápady. Na to musí investor kúpiť novú mincu alebo žetón vydaný prostredníctvom ICO. Tento koncept však prilákal aj všetky druhy podvodníkov.

Jedným zo spôsobov, ako získať peniaze od priemerného nič netušiaceho investora, je vytvorenie falošného ICO. Príbeh ICO je len vymyslený tak, aby znel dostatočne zaujímavo a príťažlivo, aby ľudia mohli vložiť svoje peniaze. Cieľom nie je priniesť na trh novú kvalitnú mincu alebo žetón, ale iba získať peniaze od investorov. Ďalším spôsobom je vytvorenie webovej stránky, ktorá sa podobá ICO, kde sa od používateľov požaduje, aby poslali svoju kryptomenu do napadnutej peňaženky.

Najlepším spôsobom, ako sa chrániť a vyhnúť sa nepríjemným prekvapeniam, je preskúmať projekt pred konečným rozhodnutím: preskúmať tím, preštudovať si správu, analyzovať ponuku a spoločnosť.

Falošné výmeny a peňaženky

Môže sa zobraziť banner s lákavou ponukou, ktorý hovorí niečo ako: „Získajte bitcoin o 5% menej. Obmedzená ponuka!“ Ak na ňu kliknete, odkaz vás dovedie na web s falošnou kryptoburzou.

Podľa čoho treba hľadať výstražné vlajky?

  • Skontrolujte webovú adresu. Ak sa začína protokolom HTTP (namiesto HTTPS), nejde o zabezpečený web; žiadna skutočná burza by to nepoužila.
  • Falošné stránky sa tiež snažia predať bitcoiny prostredníctvom platieb PayPal. Majú na to pripravené webové formuláre, ale keď pošlete svoje peniaze, nikdy nedostanete svoje bitcoiny.

Ďalšou schémou je požiadať používateľov, aby vložili väčšie sumy, a motivovať ich k tomu „zľavami“ alebo „bonusmi“. Len čo sa vaše peniaze dostanú na takúto platformu, mohli by ich jednoducho ukradnúť alebo účtovať prehnané poplatky a sťažiť vám výber prostriedkov.

Ostatní podvodníci vytvárajú falošné peňaženkové aplikácie, ktoré po stiahnutí do telefónu môžu z vášho účtu ukradnúť dôležité podrobnosti. Skôr ako sa rozhodnete pre akúkoľvek takúto aplikáciu, urobte si prieskum, pretože niektoré z týchto aplikácií sa dostali dokonca do obchodu Google Play.

Aby ste sa chránili, pred vytvorením účtu preskúmajte každú peňaženku alebo burzu a používajte iba osvedčené burzy. Pred poskytnutím akýchkoľvek osobných údajov a pred akýmkoľvek vkladom si to tiež dobre rozmyslite.

Falošné kryptomeny

Mnoho ľudí si uvedomuje, že mohli dosiahnuť obrovský zisk, ak by si bitcoin kúpili na začiatku, napríklad ešte v roku 2010, keď sa jeho cena pohybovala okolo 0,01 dolára. Niektorí podvodníci sa snažia takýchto investorov využiť tak, že prídu s vlastnou mincou a sľubujú podobné zisky, ale za oveľa kratšiu dobu. Môžu používať výrazy ako „lepší bitcoin“ alebo „bitcoin pre všetkých“ atď.

Príkladom takého projektu je OneCoin, ktorý sa začal v roku 2014 a získal miliardy USD od dôveryhodných investorov. Tvrdilo sa, že OneCoin je legitímna kryptomena s rýchlym a obrovským potenciálom rastu. Projekt nemal žiadny blockchain a zneužíval obchodný model viacúrovňového marketingu, pretože neexistoval žiadny produkt, a provízie z peňazí nových investorov šli až k peňaženkám tých, ktorí začali s propagáciou tejto „mince“ skoro, u väčšiny peniaze končia vo vrecku tvorcov tejto schémy. Nasledovali podobné falošné projekty a niektoré čerstvé s rôznymi alebo zmenenými funkciami sa môžu znova objaviť.

Schémy cloudovej ťažby

Vďaka cloudovej ťažbe si môžete na diaľku prenajať ťažobnú kapacitu od ťažobných spoločností, ktoré sa s vami za určitý poplatok podelia o svoje príjmy. Týmto spôsobom môžete ťažiť z ťažby bez investícií do ťažobného hardvéru. Nemusíte minúť všetko na nastavovanie, údržbu atď. Ale čestné spoločnosti zaoberajúce sa cloudovou ťažbou sú skôr výnimkou ako pravidlom.

Väčšina z týchto ťažobných ponúk je neúčinná: Nakoniec zarobíte menej, ako keby ste si práve kúpili bitcoiny. Mnoho ponúk cloudovej ťažby je iba priamym podvodom: Distribuujú zisk z „ťažby“ na prvých pár mesiacov a potom sa zastavia a udržia si poplatok za ťažbu. Mnohé z týchto systémov nerobia vôbec nijakú ťažbu a nevlastnia žiadne ťažobné súpravy a vybavenie; všetko, čo zverejňujú, sú iba vymyslené obrázky a príbehy, ktoré majú prilákať pochybných investorov.

Pred investovaním do cloudovej ťažby teda zistite, či táto spoločnosť vlastní a prevádzkuje skutočnú ťažobnú farmu so skutočnými ťažobnými súpravami.

Krypto kryté zlatom

Keďže zlato sa tradične spája so stabilitou a bezpečnosťou, niektoré kryptoprojekty tvrdia, že ich mince alebo žetóny sú kryté zlatom. K júnu 2020 tvrdilo, že za týmto vzácnym kovom stojí asi 77 blockchainových projektov, zatiaľ čo až 30 predchádzajúcich krypto projektov podporovaných zlatom už zlyhalo.

Je užitočné vedieť, že mnohé z týchto kryptomien krytých zlatom skutočne prevádzkujú spoločnosti na ťažbu zlata. Môžete získať akciový podiel spoločnosti, keď sa pokúša ťažiť za fyzické zlato. Nikto však nemôže zaručiť, že sa nejaké zlato skutočne nájde. Rovnakí ľudia tak môžu prísť s podobnými ICO donekonečna, čím ľudí oklamú z ich peňazí.

Pri ďalších projektoch, ktoré tvrdia, že sú kryté zlatom, by ste mohli klásť otázky ako:

  • Kde presne je to fyzické zlato?
  • Ako sa skladuje?
  • Ako je to zabezpečené?
  • Ako sa prepraví v prípade potreby?

 

A je dobré dodať, že americký dolár nie je krytý zlatom od roku 1971. V súčasnosti neexistuje žiadna národná mena krytá zlatom. Mnoho odborníkov na kryptomenu navyše nevidí potrebu, aby bola akákoľvek kryptomena krytá zlatom. Zlato je centralizované aktívum, ktoré musí byť uložené na určitom mieste alebo viacerých miestach, zatiaľ čo bitcoin bol navrhnutý ako decentralizovaný platobný prostriedok.

Príliš dobré, aby to bola pravda?

Ako môžete vidieť vyššie, podvodníci používajú veľa spôsobov, ako oklamať dôveryhodných ľudí od ich peňazí a kryptomien, a zoznam nie je v žiadnom prípade vyčerpávajúci. So všetkým rýchlym vývojom a technologickým pokrokom sa objavia nové metódy na podvádzanie ľudí.

Ako sa môžete chrániť?

Je dôležité venovať si čas, aby ste si pozreli všetky silné a slabé stránky, príležitosti a hrozby ponuky. Ak to vyzerá príliš riskantne, mohlo by byť bezpečnejšie sa mu vyhnúť. Ak máte pochybnosti, vynechajte to. Ak to znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, pravdepodobne to tak je.

Komentáre 1

  • Geoege
    Geoege 2022-10-26 20:14:42

    Veliko vlagateljev izgubi svoj denar zaradi vseh teh naložbenih goljufov, zaradi česar večina potencialnih vlagateljev opusti idejo o vlaganju v Crypto. Na žalost je veliko posameznikov, ki so veliko izgubili zaradi lažnih posrednikov z bitcoini ali iz svojih računalniških denarnic, kjer so ukradene njihove kriptografske oblike denarja.