Pár mesiacov dozadu svietilo na účte najväčšieho kryptomenového fondu Three Arrows Capital neuveriteľných 10 miliárd dolárov.
Dnes je však situácia absolútne odlišná a spoločnosť vyhlásila bankrot.
Čo spôsobilo tento pád?

Spoločnosť Three Arrows Capital bola a stále je vo svete kryptomien populárna. Dlhodobá korekcia na trhu s kryptomenami spôsobila mnohým spoločnostiam obrovské až likvidačné škody. Do tejto skupiny patrí aj spoločnosť Three Arrows Capital, ktorá nebola schopná splácať záväzky svojim veriteľom.

Podľa najnovších informácií však najhoršie ešte len príde. Tento bankrot so sebou prináša veľké množstvo protistrán a spoločností, ktoré do fondu investovali nemalé čiastky. A zoznam je naozaj dlhý.

Blockchain.com, prvý významný investor do fondu, hlási škody vo výške 270 miliónov dolárov.

Medzičasom maklérska spoločnosť Voyager Digital, ktorá pôsobí vo svete kryptomien, požiadala o ochranu pred bankrotom. Dôvodom je, že Three Arrows Capital nedokázali splatiť viac ako 670 miliónov dolárov. Straty hlásia aj spoločnosti Genesis, BlockFi či burza BitMEX a FTX.

 

Spustenie lavíny

Stratégia bola na prvý pohľad jednoduchá. Spoločnosť si požičala peniaze od investorov a následne ich preinvestovala do nových kryptomenových startupov, ktoré vykazovali obrovský potenciál. Keďže fond fungoval už viac ako 10 rokov, na strane investorov bola prítomná značná dôvera. To je však dosť veľký problém.

Majitelia fondu Zhu a Davies do dnešného dňa odmietajú komentovať akékoľvek otázky investorov. Zaujímavosťou je, že podľa vyjadrení právnikov spoločnosti sa proces likvidácie ešte nezačal. Dôvod nie je prekvapivý – neexistuje hotovosť na vyplatenie veriteľov.

Ak sledujete trh s kryptomenami, určite vám neušiel historický krach ekosystému Terra, ktorý v podstate celý tento proces odštartoval. Investori prišli v tomto prípade o 60 miliárd dolárov.

Do Terry investoval fond Three Arrows Capital viac ako 200 miliónov dolárov.

Fond jednoducho nemá kapitál na to, aby investorov odškodnil.

Miliardy dolárov z prostriedkov veriteľov sa vyparili.

Spoločnosti, ktoré ponúkajú extrémne ročné zhodnotenia, nemôžu ustáť taký silný predajný tlak na trhu s kryptomenami.

Táto lavína zasiahne každého, kto nemá dostatočnú likviditu.

Boli sme svedkami toho, ako nedostatočne bol v oboch prípadoch chránený investor.

Masívne výbery z búrz pokračujú

Burzové ​​rezervy naďalej zaznamenávajú veľké výbery, pričom súhrnné zostatky klesajú na úroveň naposledy zaznamenanú v júli 2018. Bitcoin na burzách zaznamenal od marca 2020 odliv až 750 000 mincí. Len za posledné tri mesiace bolo zaznamenaných približne 142 500 BTC v odlivoch, čo predstavuje 18,8 % z celkového počtu. Odlivy v tomto rozsahu, najmä vzhľadom na takýto extrémny pokles cien, sú zaujímavé.

Zmeny v týchto rezervách môžeme pozorovať pri jednotlivých burzách, kde vidíme, že prebieha zaujímavá divergencia:

  • Coinbase naďalej zaznamenáva čistý odliv mincí s celkovým znížením o -450.000 BTC za posledné dva roky. Tieto mince sa prenášajú do nových peňaženiek, ktoré nie sú spojené s entitou Coinbase. Môžu to byť riešenia úschovy pre inštitúcie vzhľadom na veľkosť ich držania.
  • Na druhej strane Binance zaznamenala za rovnaký čas nárast čistého zostatku o približne +300.000 BTC. Výsledkom je, že Binance teraz nahradila Coinbase ako burzu s najväčšou ponukou bitcoinov.

 

Najväčšiu zaznamenanú zmenu čistej pozície na burze dopĺňa najväčšia zmena nelikvidnej ponuky od júna 2017. Nelikvidná ponuka sa v júli zvýšila o 223 000 BTC, čo odráža veľký pohyb mincí smerom k peňaženkám s malou alebo žiadnou históriou míňania.

Opäť je to v priamom kontraste s májom 2021, ako aj počas kolapsu Terry, keď došlo v oboch prípadoch k cenovému kolapsu, ktorý bol odplatený kolapsom nelikvidnej ponuky.

Na záver teda môžeme zhodnotiť, že zhruba 2 a pol roka prebieha trend odlivov z búrz, čo môže mať pozitívny efekt na cenu. Ak totižto investori nie sú ochotní obchodovať Bitcoin, môže to prispieť k jeho vzácnosti, lebo je menej dostupný. To ide ruka v ruka s metrikou nelikvidnej ponuky, ktorá rastie.

 

Binance má obrovské rezervy a plán, ako zachrániť 50 kryptografických spoločností

V čase, keď trh s kryptomenami klesá a veľké množstvo spoločností bojuje s finančnými problémami, burza Binance rozširuje svoje pôsobenie a ide zachraňovať krachujúce spoločnosti.

S touto zaujímavou novinkou prišiel generálny riaditeľ Changpeng Zhao v rozhovore pre Yahoo. Aj napriek globálnym poklesom sa podľa jeho slov burza nachádza vo veľmi dobrej ekonomickej situácii. Disponuje totiž veľkými hotovostnými rezervami, ktoré chce využiť na záchranu 50 spoločností, ktoré sú na hrane prežitia. Táto pomoc sa bude týkať aj prijatia viac ako 2 000 nových zamestnancov. Zhao dodal, že je ten najlepší čas na prijatie nových talentov, ktorých chce okrem iného motivovať aj lepšími finančnými podmienkami ako u konkurencii.

Nemáme žiadne dlhy. Sme ziskoví a taktiež nám nikto nedlhuje žiadne peniaze. Máme nad tým veľmi dobrú kontrolu.

Dlhodobo zdravá finančná politika sa najvýraznejšie odzrkadlí práve teraz, v čase výrazných poklesov. A v tomto prípade je burza Binance jasným lídrom s najzdravšou finančnou situáciou bez akýchkoľvek dlhov.

Mnoho spoločností tak trochu očakávalo, že bude býčí trh trvať donekonečna. Takto však trhy nefungujú.

Changpeng Zhao koncom júna na svojom blogu uviedol, že ako najväčšia kryptomenová burza cítia povinnosť podať záchranné lano spoločnostiam, ktoré bojujú s obrovskými finančnými problémami.

Neprináša nám to žiadne priame výhody ani neočakávame návratnosť investícií.

Aj tu však Zhao dodal, že sa pomoci z ich strany určite nedočkajú rôzne pochybné spoločnosti založené na Ponziho schémach.

„Neudržujte takéto zlé spoločnosti. Tie by sa nemali zachraňovať. Nechajte ich zlyhať. Nechajte na ich miesto nastúpiť iné, lepšie projekty, ktoré ich nahradia.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.