Americké univerzity sú v panike – počet mladých ľudí, ktorí chcú získať vyššie vzdelanie, prudko klesá.

Odkazy: Odkaz 1

Za posledné tri roky, uprostred pandémie a prudko rastúcej inflácie, podiel absolventov stredných škôl, ktorí idú na vysokú školu, klesol zo 69% na 61%, čo je 20-ročné minimum.

Jedným z dôvodov sú rastúce náklady na vzdelanie, najmä na špičkových univerzitách a neochota splácať študentské dlhy, ktoré splatia za polovičku života.

V súčasnosti výška študentského dlhu v Spojených štátoch presahuje jeden a pol bilióna dolárov a naďalej rastie. A väčšina z tých, ktorí si vzali študentské pôžičky, to neskôr oľutovala.

V podmienkach nízkej nezamestnanosti rastie obľuba robotníckych profesií, kde je akútny nedostatok pracovníkov. Viac mladých ľudí sa hlási na odborné školy, kde môžu rýchlo získať potrebné zručnosti a začať zarábať slušné peniaze.

Vplyv na to majú aj škandály s politizáciou školstva a vnucovaním rasovej a rodovej agendy. Mnohí z tých, ktorí nechcú promovať, sú bieli muži a cítia sa ako outsideri na akademickej pôde, kde budú nútení činiť pokánie za „biele privilégium“.

Klesajúci zápis na vysoké školy im už teraz spôsobuje finančné problémy. Niektoré dokonca krachujú – iné musia škrtať vzdelávacie programy. Najviac zasiahnuté sú malé súkromné ​​vysoké školy, zatiaľ čo prestížne univerzity s multimiliardovými nadačnými fondmi, ako je „Ivy League“, žiadne problémy nemajú.

 

Krízu na trhu vysokoškolského vzdelávania chcú využiť republikáni. Napríklad na Floride ovládli jednu zo skrachovaných vysokých škôl a odstránili odtiaľ rasové a rodové programy. Pre republikánov to otvára príležitosť prelomiť liberálny monopol, ktorý školstvu dominuje už desaťročia.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.