Americký dlh, ktorý bude splácať celé ľudstvo, dosiahol 31 biliónov dolárov.

Americký dlh je jeden z najdôležitejších ekonomických ukazovateľov, na ktorý sa v posledných rokoch nekladie dostatočný dôraz. Kým v roku 2008 predstavoval 10 biliónov dolárov, v súčasnosti je to viac ako 3-násobok a to 31 biliónov dolárov. Dlh nebude splácať len súčasná americká generácia, ale aj tie nasledovné, ktoré prídu po nej.

Ľudia si to často neuvedomujú, ale štátne dlhy sú aj ich dlhy. Nejde len o USA. Štátne dlhy sa za posledné desaťročia zvyšovali alarmujúcim tempom. Ekonomika sa jednoducho vymkla spod kontroly, čo spôsobilo až toxický rast v určitých sektoroch priemyslu. Vidieť to môžeme všade naokolo nás. Nikdy nekončiaci tok peňazí, ktorého dôsledkom je rastúca nerovnosť medzi ľuďmi. Na jednej strane vidíme extrémnu chudobu a na druhej strane vidíme pár jedincov, ktorých kontá sú tak veľké, že ich nedokážu nikdy vyprázdniť.

Americký dlh zaplatí celý svet

Po hypotekárnej kríze v roku 2008 mal nastať razantný krok, ktorým malo byť stopnutie centrálnych bánk, ktoré neustále tlačili peniaze. To sa neudialo. Ekonomika fungovala na plné obrátky a s ňou rástli aj štátne dlhy. Keďže sa vlády a banky nepoučili, prišla nečakaná rana v podobe pandemickej krízy Covid-19, ktorá ochromila celý svet.

Pandémiou môžeme nazvať aj rast štátnych dlhov, ktorí tlačí svet do čoraz väčšej chudoby a nerovnosti. Hlavnou príčinou tohto globálneho problému je chamtivosť, nekompetentnosť a krátkozrakosť. Pomerne jednoduché, napriek tomu sa to deje. A vedzte, že poprední politici a hlavní predstavitelia centrálnych bánk o tomto probléme vedia a napriek tomu nedokážu udržať tlačiarne peňazí vypnuté.

Vláda môže vydávať svoj dlh, ktorý nie je zabezpečený ničím iným, iba akýmsi prísľubom pozitívneho ekonomického vývoja krajiny do budúcnosti. A tak sa tlačia peniaze prakticky zo vzduchu.

Sme svedkami novodobého feudalizmu, pri ktorom majú centrálne banky jednu dôležitú úlohu a to, aby dostatočne podporovali finančný trh. Cieľ týchto inštitúcii bol v minulosti iný. Napríklad americká centrálna banka vznikla preto, aby sa krajina dokázala vymaniť z vykorisťovateľskej povahy imperialistického ekonomického systému britského impéria. Čas ukázal, že sa stal presný opak.

Sú kryptomeny riešením?

Je skutočne existencia sektoru kryptomien prísľubom akéhosi experimentu či alternatívou súčasného peňažného systému?

Môže to tak byť. Stačí sa opäť pozrieť na to magické číslo amerického štátneho dlhu vo výške 31 biliónov dolárov.

Niečo tu asi nefunguje a preto treba hľadať alternatívy.

Globálny kolaps sa blíži, tvrdí americký analytik trendov

V súčasnom roku sa pravdepodobne rozhodne o tom, či sa globálna ekonomika preklopí do recesie. Renomovaný americký analytik Gerald Celente podľa portálu Finbold varuje, že nás čaká ekonomický kolaps, ktorý v konečnom dôsledku urýchli prechod k digitálnym menám centrálnych bánk (CBDC).

Kolaps sa má údajne týkať predovšetkým rozvojových krajín, ktoré sa plne spoliehajú na dolár. Dlhová kríza by mohla urýchliť sled udalostí, ako uviedol analytik v rozhovore pre Kitco News. Neporiadok, ktorý narobili fiat meny by mali napraviť v budúcnosti CBDC.

Je vysoko pravdepodobné, že práve CBDC sú budúcnosťou digitálneho platobného systému, ktorý plne nahradí hotovosť. Všetky transakcie budú odsledované a nebude priestor na čierne prevody v hotovosti. Navyše je naivné myslieť si, že akákoľvek open-source kryptomena bude uznaná ako globálne zákonné platidlo.

Kým existuje vysoká volatilita kryptomien a nejasný regulačný rámec, o ktorom sme vás informovali, tak dôvera v kryptomeny bude vždy iba na špekulatívnej úrovni. Zavedenie centrálne regulovaných vládnych kryptomien je niečo úplne odlišné a ľudia ich budú musieť akceptovať.

Svet smeruje do absolútnej kontroly, pričom prechod na vládne digitálne meny môže priamo ohroziť existenciu Bitcoinu a altcoinov. Samozrejme budú kryptomeny fungovať aj naďalej, no môžu sa dostať do úplného úzadia. Vlády totižto nedovolia aby národné digitálne meny boli také volatilné ako súčasné kryptomeny.

Gerald Celente dokonca uviedol, že už neverí vo svetlú budúcnosť pre Bitcoin. Medzitým kryptomeny zaznamenali prudký rastúci trend.

Komentáre 1

  • aamater
    aamater 2023-02-02 10:52:14

    Čím dlhšie sa to bude preťahovať, tým to bude len a len horšie. USA už dávno mali zbankrotovať.