Bank of Tanzania údajne plánuje zaviesť digitálnu menu centrálnej banky (CBDC) pre africký národ po tom, čo susedné krajiny oznámili podobné iniciatívy.

Podľa piatkovej správy agentúry Bloomberg, guvernér Bank of Tanzania Florens Luoga vo štvrtok uviedol, že Tanzánia plánuje nasledovať príklad Nigérie pri zavádzaní vlastného CBDC. Luoga údajne povedal, že centrálna banka „už začala s prípravami“ na digitálny šiling, menu Tanzánie zavedenej v roku 1966.

Pri príprave spustenia guvernér uviedol, že Tanzánia tiež plánuje rozšíriť výskum digitálnych mien a posilniť kapacity úradníkov centrálnej banky. V prípade úspechu by Tanzánia patrila medzi vybranú skupinu krajín, ktoré v súčasnosti skúmajú zavedenie CBDC.

Čína udáva trend CBDC

Mnoho odborníkov z priemyslu sa pozerá na Čínu, ktorá vedie cestu k ďalšiemu spusteniu CBDC z veľkej svetovej ekonomiky. Centrálna banka krajiny vykonávala testy vo veľkých mestách od apríla 2020 a plánuje väčší test na zimných olympijských hrách v Pekingu v roku 2022.

Podľa Luogu bola iniciatíva centrálnej banky Tanzánie poháňaná spustením vlastného CBDC Nigériou minulý mesiac. Kryptomeny sú v Tanzánii vo veľkej miere zakázané po smernici centrálnej banky krajiny z novembra 2019. V nej sa uvádza, že miestne zákony neuznávajú digitálne aktíva. Bank of Tanzania však údajne pracuje na zvrátení tohto zákazu po tom, čo prezident Samia Suluhu Hassan v júni povedal, že krajina by sa mala pripraviť na kryptomeny.

Bank of Indonesia spustí svoje vlastné CBDC – Chce tým „bojovať“ proti adopcii kryptomien!

Máme tu ďalšiu krajinu, ktorá nie je stotožnená s kryptomenami. Najväčšia moslimská krajina na svete a jej vláda si želá prísnejšiu reguláciu kryptomien, avšak aktívne podporuje CBDC.

Vláda a Bank Indonesia plánujú spustenie digitálnej meny centrálnej banky (CBDC), čím sa posnažia obmedziť rastúcu popularitu a adopciu kryptomien v Indonézii. Plánuje sa tiež vytvoriť vlastná burza, špecifická pre digitálne aktíva už koncom tohto roka.

Po rozhodnutí indonézskej islamskej autority zakázať všetky operácie spojené s kryptomenami sa Indonézska centrálna banka rozhodla pre spustenie vlastnej digitálnej meny na boj so „súkromnými“ kryptomenami, ktoré občania nezákonné držia, uviedol jeden z predstaviteľov banky.

Zástupca guvernéra centrálnej banky, Juda Agung, vysvetlil, že kryptoaktíva sa v súčasnosti obchodujú spolu s „futures“, ktoré má na starosti ministerstvo obchodu.

„Obchodovanie s kryptomenami má veľký a nepriaznivý vplyv na indonézsky finančný systém. CBDC by bol jedným z nástrojov na boj proti kryptomenám a iným digitálnym aktívam. Predpokladáme, že ľudia by považovali CBDC za dôveryhodnejšie ako krypto. Digitálna mena centrálnej banky bude súčasťou snahy riešiť používanie nelegálnych kryptomien vo finančných transakciách,“ povedal Agung.

Náboženstvo hrá významnú rolu

Náboženskí akademici v „Islamskej rade“ považujú kryptoaktíva za „haram“ (niečo zakázané). Tvrdia, že vytvárajú neistotu a spôsobujú škodu, a taktiež že sú dobré na hazard. (Islamská rada je orgán, ktorý v Indonézii presadzuje šaríu – islamské právo) V krajine žije približne 230 miliónov moslimov, čo je najviac na svete.

Avšak počas tohto roka indonézska vláda oznámila plány na vytvorenie vlastnej kryptoburzy do konca rok 2021. Cieľom je na nej monitorovať všetky transakcie, ktoré sa uskutočnia na území štátu.

Je potrebné podotknúť, že indonézska vláda by radšej kryptomeny riadne regulovala, než aby ich zakázala spôsobom, akým to urobila Čína. Problém je ale ten, že islamské úrady sú proti obchodovaniu s kryptomenami.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.