Bitcoin je často kritizovaný pre vysokú spotrebu energie, ktorá je nevyhnutná na chod mechanizmu Proof of work.
Ťažiari prostredníctvom svojich zariadení túto energiu nevyhnutne potrebujú, no bankový sektor ju spotrebuje mnohonásobne viac.

Odkazy: Odkaz 1

Zakladateľ spoločnosti Valuechain, Michel Khazzaka, sa pre Cointelegraph podelil o štatistiku, ktorá potvrdzuje, že bankovníctvo spotrebuje 56-krát viac energie ako Bitcoin. Svoje odhady zverejnil ešte v lete v správe spoločnosti Valeuchain, ktorú vytvoril s cieľom skúmať kryptomenové platby.

Táto skutočnosť potvrdzuje, že Bitcoin nemusí byť pre životné prostredie až taký nepriaznivý ako tvrdia mainstreamové média. Khazzaka sa snaží už dlho vyvrátiť, že Bitcoin nie je škodlivý a štyri roky zbieral údaje na vytvorenie modelu odhadu, koľko energie spotrebuje bankový sektor.

 

Model počíta s dátovými centrami, servermi aj bankomatmi. Do úvahy ale nebral energiu vloženú do bankových budov, čo vysvetľuje ako podhodnotenie čísel pre bankový sektor, zatiaľ čo energia spotrebovaná Bitcoinom je presná.

Khazzaka dospel k záveru, že Bitcoin spotrebuje presne 88,95 TWh ročne, čo je omnoho menej v porovnaní s odhadom Cambridge Center pre alternatívne financie. Pravdou je, že 88,95 TWh ročne je pomerne veľa energie, no na druhej strane používatelia dostávajú bezpečnosť a dôležitú službu.

Aj keď BTC spotrebuje množstvo energie, stále značne zaostáva za systémom fiat peňazí. Mnohí odporcovia kryptomien sa snažia argumentovať práve ekologickým vplyvom mechanizmu Proof of work, ktorý ale nemusí byť až taký negatívny ako si niektorí myslia. Dôležité je si uvedomiť, aký prínos Bitcoin poskytuje a čo reálne ponúka na revanš za vynaloženú energiu.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.