BTC, LTC, ETH, XMR, XRP

Odkazy: Odkaz 1

Kryptomeny sú vývojom niekdajšej tajomnej oblasti štúdia; kryptografia. Na ochranu súkromia v elektronickom veku zasiahli cypherpunci v 90. rokoch túžbu po anonymite pri hotovostných vysporiadaniach. Tento prístup k transakciám by umožnil ľuďom a systémom prezradiť svoju identitu, keď sa tak rozhodli.

Toto hnutie viedlo k projektom David Chaum’s DigiCash, Wei Dai’s B money a Nick Szabo k projektom BitGold. Keď Satoshi Nakamoto, údajný legendárny vizionár bitcoinu, skočil na kryptografickú scénu, najskôr sa obrátil na cypherpunkov.

Jeho vynález by vyriešil niektoré počiatočné problémy, ktoré mali nové transakčné systémy hnutia. Mal riešenie pre dvojité výdavky a ponúkol fungujúcu platformu kryptomeny pripravenú na použitie.

Odtiaľ pochádza bitcoin a jeho altcoiny. Toto skromné, ale revolučné pozadie dáva všetkým digitálnym menám možnosti použitia, výhody a nevýhody.

BTC, LTC, ETH, XMR, XRP v tabuľke

Než prejdeme k niektorým podrobnostiam, začnime prehľadom v tabuľke.

Before we go to some details, let’s start with an overview in a table.

Asset Algorithm Proof Type Start Date Max Supply Current Supply (18/02/2021)
Bitcoin (BTC) SHA-256 Proof of Work 2009-01-03 21,000,000.00 18,632,731.00
Ethereum (ETH) Ethash Proof of Work3 2015-07-30 N/A 114,732,687.00
Litecoin (LTC) Ethash Scrypt4 2011-10-13 84,000,000.00 67,041,395.00
Monero (XMR) CryptoNight-V7 Proof of Work 2014-01-18 N/A 17,843,348.00
XRP (XRP) N/A N/A 2013-01-01 100,000,000,000.00 99,990,729,400.00

3 ETH PoW: Ethereum prechádza na Proof of Stake (PoS) z Proof of Work (PoW).
4 Scrypt: Litecoin používa Scrypt vo svojom algoritme Proof of Work.

Bitcoin (BTC)

Niektoré z najvýznamnejších charakteristík bitcoinu vychádzajú z návrhu B-money Wei Dai z roku 1998. Dai vo svojom pláne predvídal správu dohôd o dôkaze práce, konsenzuálneho protokolu Bitcoinu. Jeho príspevok hovorí aj o dôkaze o vymáhaní dohôd zúčastnenými stranami. Stimulom zainteresovanej strany k čestnosti sú tu peniaze, s ktorými stavia.

Vydanie Hal Finneyho z roku 2004 opakovane použiteľného systému Proof of Work a Nick Szabo z roku 2005, bitové zlato dalo Bitcoinu Nakamotovi viac kostí. Osoba alebo subjekt, ktorým je Satoshi, vyrazila za účelom uspokojenia túžby cypherpunkovcov po súkromí anonymizáciou verejných kľúčov.

Čo je to teda bitcoin? Bitcoin je konečná digitálna mena. Jeho kód umožňuje vyťažiť iba 21 miliónov tokenov. Takmer 4 milióny z 18 miliónov vyťažených sú navždy stratené nebezpečenstvom šifrovania. V nasledujúcom storočí prídu z digitálnych útrob kódu ďalšie 3 milióny. Tokeny bitcoinu alebo BTC môžete distribuovať elektronicky.

Spustenie decentralizovanej siete sa zhoduje s katastrofickou globálnou ekonomickou krízou z konca roku 2000. Práve v tomto prostredí Satoshi vyťažil prvý blok BTC v roku 2009 a poslal prvých 10 BTC spoločnosti Hal Finney. Laszlo Hanyecz kúpil svoje dve pizze za 10 000 BTC a zvyšok, ako sa hovorí, je história.

Dnes je bitcoin najpopulárnejšou digitálnou menou na svete a jeho historické maximum viac ako 52.780 dolárov dosiahlo 18. februára 2021. Digitálna mena je tiež jednou z najcennejších kryptomien na trhu. Jeho jedinou konkurenciou v jeho cenovom rozpätí je DeFi token Yearn.finance (YFI) a ERC-20 token Wrapped Bitcoin (WBTC). Aké funkcie teda odlišujú bitcoin od ostatných mien blockchainu?

Výhoda bitcoinu

Bitcoin je prvou úspešnou digitálnou menou. Na rozdiel od mnohých altcoinov zriadených po ňom je bitcoinový blockchain krásne decentralizovaný. Je pravda, že konkurencia medzi jej ťažiarmi poslala svoju centralizačnú funkciu smerom nadol. To znamená, že žiadny ťažobný fond nemá na starosti viac ako 20% jeho hash rýchlosti naraz.

Bitcoinový blockchain je preto imúnny voči 51% útoku. Dosiahnutie tejto úrovne distribúcie znamená, že bitcoin nie je rušený vládnymi mocnosťami, spoločnosťami a bankami. Bitcoin môže prebiehať paralelne so súčasným monetárnym systémom a držať sa nad svojimi chybami a nedostatkami.

Zatiaľ čo cypherpunci vyrazili na zlepšenie súkromia online, transakcie bitcoinu sú veľmi transparentné. Zlyhal teda bitcoin Eric Hughes a jeho rovesníci? Prianie prvých používateľov kryptografie bolo také, aby každý účastník transakcie mal prístup iba k informáciám, ktoré priamo ovplyvňujú túto výmenu.

Bitcoin túto potrebu spĺňa. Je anonymný (presnejšie pseudoanonymný); obmedzenie prístupu k osobným informáciám. Transakcie blockchainu sú transparentné a nemenné. Verejná peňaženka zobrazuje počet digitálnych mien v nej držaných. Je však takmer nemožné byť schopný identifikovať subjekt, ktorý stojí za akoukoľvek bitcoinovou adresou.

Výhody Bitcoinu

  • Bitcoin je zlatým štandardom decentralizácie v krypto kruhoch. Je tiež konečný, a preto je na trhu veľmi vysoký dopyt. Z tohto dôvodu majú BTC viac likvidity ako iné digitálne meny. Hodnotu svojich BTC si ponecháte, ak prevediete svoje fiat peniaze. Vďaka tomu je bitcoin prostriedkom výmeny, rovnako ako papierové peniaze.
  • Bitcoin tiež dosahuje masové prijatie rýchlejšie ako iné digitálne meny. Tovar a služby môžete nakupovať pomocou svojich BTC. Ide teda o rozpoznateľnú mieru hodnoty.
  • Bitcoinové transakcie sú bez hraníc, čo znamená, že svoje tokeny môžete z dôvodu ich popularity ľahko posielať cez medzinárodné hranice. Transakcie BTC majú menej poplatkov ako iné staršie spôsoby platby.
  • Bitcoin je vzácna komodita, ktorá z neho robí hrozivú zásobu hodnoty. Niektoré altcoiny nemajú žiadne opatrenia na odvrátenie inflácie. BTC je digitálne zlato. Naproti tomu hodnota tradičných mien je malá kvôli nadmernému kvantitatívnemu uvoľňovaniu centrálnymi bankami sveta.

Nevýhody Bitcoinu

  • Bitcoin je najlikvidnejšia digitálna mena na trhu, má však aj niektoré z najdivokejších cenových výkyvov. Jeho volatilita z neho robí perfektný špekulatívny obchodný artikel, ale v krátkom časovom období môže spôsobiť obrovské straty.
  • Tradičné meny môžu ponúkať kompenzácie za transakcie, ale transakcie bitcoinu sú nemenné, aby si zaistili dôveru. Od podvodu nebudete mať odklad, pretože pre takéto prípady neexistuje arbitrážny proces.
  • Bitcoin môže byť kráľom, ale kryptografia a technológia blockchain sú v pohybe. Existuje veľa altcoinov pripravovaných ako „bitcoinoví zabijaci“, ale žiadny z nich zatiaľ neuspel. Technologický pokrok môže zvýšiť silnú a vynikajúcu kryptomenu, čo by mohlo nepriaznivo ovplyvniť hodnotu BTC.
  • Bitcoinov algoritmus Proof of Work vyžaduje ťažbu, proces, ktorý vynakladá obrovské množstvo energie a ďalej degraduje krehký blockchainový ekosystém.

Ethereum (ETH)

Keď ťažba a nákup bitcoinov získali pozornosť v kryptosvete, prvom alternatívnom tokene na svete, sa objavil Namecoin. Bitcoinoví nadšenci potom sledovali, ako z BTC kódovej základne vznikli tisíce altcoinov.

Niektoré predbehli vodcu, iné zvýšili kompatibilitu. Vitalik Buterin cítil, že blockchainové meny môžu robiť oveľa viac než len platby. Spustením Ethereum v roku 2013 prevádzkuje druhú najpopulárnejšiu kryptomenu na svete.

Výhoda Etherea

Projekt spoločnosti Vitalik priťahoval veľkú pozornosť vývojárov, pretože na rozdiel od súčasného prípadu použitia Bitcoinu pri platbách je Ethereum „Blockchain 2.0“. Ethereum blockchain je nervovým centrom inteligentných zmlúv a decentralizovaných aplikácií.

Inteligentné uzatváranie zmlúv končí s operáciami na podporu tretích strán. Vďaka Solidity môžu vývojári na blockchaine Ethereum vytvárať robustné DApps s možnosťou inteligentného uzatvárania zmlúv. Ether, mena blockchainu Etherea, je plyn, ktorý prevádzkuje transakcie v sieti DApp a je mimoriadne likvidný.

Na rozdiel od manuálnych transakcií bitcoinu je možné Ethereum programovať prostredníctvom inteligentných kontraktov, čo zvyšuje dôveru. Blockchain navyše urobil vylepšenia a hard forky na zvýšenie rýchlosti, zabezpečenia a škálovateľnosti svojej siete.

Výhody Etherea

  • Okrem rozmachu bitcoinu sú Ethereum a jeho veľké decentralizované aplikácie top aktívom roka. Ethereum blockchain má okolo 180 projektov. Niektoré z jeho finančných projektov, ako sú DAI, Maker a Compound, získavajú obrovské množstvo používateľov, investícií a pozornosti.
  • Ak hľadáte blockchainovú sieť s masívnym prípadom použitia, potom je tu miesto Ethereum.
  • Blokové časy spoločnosti Ethereum sú kratšie ako v prípade bitcoinu, čo zvyšuje rýchlosť a lacnosť transakcií
  • Ethereum blockchain sa posúva k štruktúre Proof of Stake, ktorá eliminuje blokové odmeny. Je to energeticky menej náročné a lacnejšie ako algoritmus Proof of Work.
  • Na rozdiel od Satoshiho tajnej identity si Vitalik Buterin udržal silnú pozíciu. Pomáhal sieti Ethereum prekonať niektoré z jej najťažších výziev. Ethereum je súdržná sila s jasnou víziou, ktorá neustále rastie a vytvára stratégie pre budúcnosť.

Nevýhody Etherea

  • Rovnako ako bitcoin, aj Ethereum má nízke transakčné rýchlosti, ak ho porovnáte so štandardnými digitálnymi platobnými systémami, ako je Visa. Zatiaľ čo blockchain Ethereum dokáže spracovať 15 transakcií za sekundu, Visa ich môže každú sekundu zrealizovať 45.000. Ethereum teda vyvíja súkromné ​​varianty svojho blockchainu, ktoré by mali byť oveľa rýchlejšie a škálovateľnejšie.
  • Ethereum sa posúva ku konsenzuálnemu mechanizmu nazvanému Proof of Stake (PoS) z Proof of Work (PoW), ktorý je niektorými nadšencami kryptomeny vnímaný negatívne.
  • Ekosystém DApps má teraz rýchlejšie a škálovateľné blockchainy, ktoré by nakoniec mohli prekonať uhol adopcie spoločnosti Ethereum.
  • Na rozdiel od bitcoinu, ktorý má konečné tokeny, Ethereum vydáva každý rok množstvo éteru, aby podporil rozvoj. Ethereum je tiež financovaný crowd-foundingom, takže polovica jej tokenov bude v rukách jeho ťažiarov.

Litecoin (LTC)

Litecoin (LTC) je jedným z pôvodných altcoinov. Už roky patrí medzi desať najlepších podľa trhovej kapitalizácie. Litecoin, ktorý je duchovným dieťaťom Charlieho Leeho, sa predáva od roku 2011 a trhá sa cez toľko ďalších altcoinov svojej generácie.

Čo je teda tajomstvom litecoinu? LTC si výrazne požičiava od bitcoinového blockchainu, len robí nenápadné úpravy kódu. Z tohto dôvodu je LTC digitálnym striebrom oproti stavu digitálneho zlata BTC.

Výhoda litecoinu

Základnou myšlienkou litecoinu bola rýchlejšia a lacnejšia alternatíva k BTC. Našťastie bol Lee vynikajúcim obchodníkom, ktorý budoval veľkú LTC komunitu, ktorá udržiavala blockchain litecoinov v ohni.

Digitálna mena zaznamenala býčie výbehy a bola testovacou sieťou pre bitcoinovú sieť. Poskytla základy pre pilotné štúdie pre Lightning Network, SegWit a Atomic Swaps.

Výhody Litecoinu

  • Jeho sieť je štyrikrát rýchlejšia ako bitcoinová.
  • Jeho transakčné poplatky sú tiež nižšie.
  • Jeho výkonnosť úzko spolupracuje s výkonnosťou bitcoinu, sleduje jeho cykly a stúpa, keď stúpa BTC.

Nevýhody Litecoinu

  • Jeho blockchainu chýba jedinečná predajná ponuka.
  • Jeho tvorca Charlie Lee predal svoje podiely v LTC, čo vyvoláva otázky o budúcom úspechu litecoinu.

Monero (XMR)

Monero (XMR) je kryptomena rockovej hviezdy a má na to dobrý dôvod. Jeho hlavným účelom je poskytnúť súkromie pri transakciách s digitálnymi menami a na svojom predpoklade dosiahol úspech. Monero spĺňa požiadavky súkromia cypherpunks.

Poskytuje používateľom kryptomeny slobodu zverejňovať svoju identitu verejnosti, iba ak sa tak rozhodne. Monero je pevnou odnožou bitcoinového blockchainu a je prevádzkovaný tímom siedmich vývojárov.

Výhoda Monera

XMR nie je lacný voči BTC, ale má svoje jedinečné miesto predaja. Vďaka najmodernejšej kryptografii blockchainu nedokáže nikto identifikovať hráčov transakcií Monera ani zobchodované sumy. Monero preto nie je populárne iba v platbách v Dark Web alebo v sankcionovaných štátoch, ako je Severná Kórea.

XMR sa v neuveriteľnom svete sledovania stalo neuveriteľne príjemným. Blokový reťazec Monero dáva používateľom úplnú kontrolu nad ich identitou a peniazmi, čo znamená, že žiadny XMR nemôže byť označený ako poškvrnený. Všetko XMR je nahraditeľné, pretože blockchain nezaznamenáva transakčnú stopu.

Tento blockchain má tiež výhody dynamickej škálovateľnosti a je odolný voči ASIC v tom, že jeho základňa Cryptonight je priateľská k GPU a CPU, aby potlačila vytváranie ťažiarskych zoskupení.

Výhody Monera

  • Vysoko škálovateľné.
  • Jeden z najúspešnejších blockchainov na ochranu súkromia.
  • Má silný a oddaný vývojový tím.
  • Monero umožňuje selektívnu priehľadnosť.

Nevýhody Monera

  • Niektoré peňaženky nepodporujú XMR.
  • Jeho transakčné poplatky sú vyššie ako poplatky za BTC kvôli masívnym procesom šifrovania.
  • Je to dosť technické pre začiatočníkov.

XRP (XRP)

XRP patrí medzi desať najlepších kryptomien podľa trhového kapitalizmu a v súčasnosti (k 18. februáru 2021) je na hranici 24.425.737.806 dolárov. Z desiatich najväčších digitálnych mien podľa trhovej kapitalizácie má XRP najviac tokenov na trhu. Zatiaľ čo bitcoin má na trhu 18.632.725 a Ethereum má 114.732.542 tokenov, XRP má v súčasnosti v obehu 45.404.028.640.

Z tohto dôvodu je XRP lacný iba za 0,53 USD, v porovnaní s 1.950 USD za ETH alebo 52.780 BTC. XRP alebo Ripple, ako to niektorí používatelia kryptomien môžu nazvať, boli najskôr platobnou spoločnosťou zbavenou vývoja blockchainu.

Ripple existovalo skôr ako bitcoin. Produkt Ryana Fuggera, Ripplepay je v prevádzke od roku 2004 a poskytuje svojim používateľom zabezpečené nástroje peňažných transakcií. Mt. spoločnosť Gox’s Jed McCaleb a jeho spolupracovníci David Schwartz a Arthur Britto prevzali spoločnosť Ripplepay v roku 2012.

Na kóde Ripplepay vybudovali OpenCoin a jeho platobnú sieť, ktorá by podporovala procesy hlavnej knihy. V roku 2013 sa spoločnosť OpenCoin stala spoločnosťou Ripple Labs Inc po odchode McCaleba a v roku 2015 sa stala spoločnosťou Ripple.

Výhoda XRP

Spoločnosť Ripple má vo vrecku niekoľko produktov pre finančný priemysel. XRP je iba otvorený zdrojový kód Ripple, na ktorom je spustený produkt xRapid. Predpokladom spoločnosti je umožniť súčasným finančným platobným systémom rozbehnutie ich peňazí, počnúc sieťou SWIFT.

Spoločnosť Ripple spolupracuje so súčasným bankovým systémom a vylepšuje starú infraštruktúru prostredníctvom svojho podnikového riešenia xCurrent. XCurrent teda nepotrebuje XRP. Na platforme xRapid poskytuje XRP iba ​​rýchly prístup k likvidite pre platby.

Výhody XRP

  • Vďaka impozantným vzťahom spoločnosti Ripple s bankovými inštitúciami sa z XRP stal aktívum, ktoré musíte mať. Prípad použitia firmy ako riešenie škálovateľnosti a rýchlosti v bankovom systéme z nej robí šampióna cezhraničných platieb, ktorý by mohol prevziať od spoločnosti SWIFT.
  • XRP sa predáva a je cenovo dostupný a je ideálny pre všetkých nadšencov kryptomien, ktorým sa zdá, že ETH a BTC sú predražené.

Nevýhody XRP

  • Všetky XRP boli vyťažené a 40% z nich je na trhu. Zvyšok vlastní firma, čím sa XRP stáva centralizovaným.
  • Úspech spoločnosti XRP závisí od schopnosti spoločnosti Ripple prekonať platobný štandard bankového priemyslu.

Bitcoiny a altcoiny, ktoré masívne vyhrávajú

Hlavný cypherpunk Eric Hughes vo svojom manifeste uviedol, že súkromie umožňuje iba kryptografia. Tím sa potom pustil do budovania bezplatného kódu, ktorý by podkopával riadený kryptografický vývoj. Odvtedy zúri krypto vojna medzi vládami a vývojármi.

Bitcoin a altcoiny v tejto prestrelke masívne vyhrávajú. Čoskoro ovplyvnia svet financií v prospech ľudstva.

Príbuzné

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.