Koncept bitcoinu vznikol v roku 2008.
O rok neskôr bola spustená sieť a vyťažený vôbec prvý bitcoin.
Zakladateľ Satoshi Nakamoto sa o sieť staral sám tak dlho, dokým nenastala adopcia a ľudia ho nezačali používať.

V tej dobe ešte internet bol veľmi divoké miesto a iba zlomok populácie vedelo narábať s niečím takým, ako je bitcoinová sieť. Postupnou adopciou oboch technológií sa všetko začína digitalizovať. V súčasnosti k tomu, aby sme vedeli nakúpiť a držať bitcoin, nám stačí pozrieť si niekoľko návodov a venovať hodinu času. A to za okolností, že doteraz o ňom nič nevieme. Z pôvodného konceptu sa ale, žiaľ, výrazne odklonil a bitcoin už nie je to, čo pôvodne mal byť a na čo mal slúžiť. Prečo tomu tak je?

Čisto peer to peer verzia elektronickej hotovosti umožňuje online platby, ktoré sa posielajú priamo medzi dvoma stranami bez toho, aby prešli cez finančné inštitúcie.

Takto znie veta pôvodného konceptu. Samozrejme, z technologického hľadiska je bitcoin stále rovnako zaujímavá možnosť, ako prakticky anonymne a bez tretej strany posielať peniaze. Problém je ale niekde inde.

 

Od roku 2016 evidujeme rapídny nárast centralizovaných búrz, ktoré jednoducho sú pohodlnejšie a ľudia nemusia svoje kryptomeny posielať na svoje peňaženky.

Zatiaľ žiadna kryptomenová burza neposkytla 100 % záruky svojich rezerv a záväzkov. Po krachu FTX niekoľko týždňov boli pokusy aspoň zverejniť stavy peňaženiek. Mňa ale ako klienta nezaujíma, že burza má na účte 10 miliárd dolárov v rôznych kryptomenách, keď jej záväzky, respektíve vklady používateľov, môžu byť 20 miliárd. Zvyšok sa minul v roku 2021 na drahý marketing. Žiaľ, takáto bola realita v prípade burzy FTX.

Som si takmer istý, že medzi desiatkami známych kryptomenových búrz, sa skrýva „ďalšie FTX“. Otestovať to ale reálne nevieme, pretože donútiť ľudí vybrať si čo i len na jeden deň všetky kryptomeny z burzy, sa aj po niekoľkých pokusoch nepodarilo.

Príchodom nového rastúceho trendu, o ktorom sa začína v komunite špekulovať, sa nedá vylúčiť, že už nový krach nepríde, pretože burzy cez zisky za poplatky pokryjú svoje dlhy. Napriek tomu minulosť už vrátiť nevieme a rok 2022 negatívne pošpinil bitcoin a ostatné známe kryptomeny, ktoré mali byť decentralizovaný nástroj na výmenu online peňazí.

 

Žiaľ, trend sa uberá smerom ku koncu P2P búrz. Nahrádzajú ich centralizované zmenárne, ktoré sú jednoduchšie na použitie, nemusíme vlastniť peňaženku a hlavne sú lacnejšie. Nedávno ohlásila koniec dokonca najznámejšia P2P zmenáreň. LocalBitcoins bola iná ako ostatné. Podľa názvu môžeme na prvý pohľad usúdiť, že sa jedná o lokálnu zmenáreň pre jednu, prípadne viac krajín. Celkovo ale mali svoje lokálne pobočky takmer po celom svete.

LocalBitcoins patrila počas celej svojej histórie ku najväčším hráčom na trhu. Poskytovala peer to peer obchodovanie po celom svete. Ich posolstvom bolo umožniť nákup kryptomien po celom svete. Aj v menej rozvinutých štátoch. V oficiálnom ohlásení uviedli, že dôvodom konca je posledný negatívny rok na kryptomenovom trhu a takzvaná kryptozima. Zmenárni dlhodobo padali objemy obchodov a záujem príchodom centralizovaných búrz postupne upadal.

 

Každému odporúčam si ich kúpiť na burze, kde sú lacné poplatky a vybrať na hardware peňaženku. A to aj keď by mi povedal, že chce každý mesiac nakupovať za 60 eur. Prvý mesiac by som v prvom rade zainvestoval do peňaženky a až potom nakupoval kryptomeny.

Peňaženka nám zostane už navždy, aj keď tam o 5 rokov budeme mať napríklad tisícky eur. Vždy budú v bezpečí a mimo burzového chaosu, ktorý sa v každom ďalšom bull markete môže dookola opakovať. Ako sa hovorí, neverte nikomu okolo seba, iba sebe.

Zastaviť krach búrz určite nemôžeme, ale nemusíme byť tí, ktorých takto burzy okradnú o desiatky miliárd dolárov svojim zlým zaobchádzaním a nevážením si kryptomenových prostriedkov.

Pozitívne je, že počet mincí bitcoinu na burzách od roku 2020 klesá. Každý krach kryptomenovej spoločnosti síce prináša negatívne následky pre najznámejšiu kryptomenu, ale zároveň sa zvyšuje povedomie o tom, prečo nemať kryptomeny na burze.

Prečo a kto založil bitcoin ?

Bitcoin v súčasnosti používa už okolo 400 miliónov ľudí. V podstate sa z neho stalo globálne aktívum, ktorým viete zaplatiť kdekoľvek na svete. Dokonca aj v afrických štátoch. Ani po 14 rokoch od vytvorenia konceptu a spustenia siete sa nepodarilo konfrontovať jeho tvorcu, s akým účelom a za akými cieľmi založil sieť. Jeho identita zostáva anonymná.

Autor sa označuje pod názvom Satoshi Nakamoto. Napriek tomu reálny človek s takýmto menom neexistuje. Niektorí si ho môžu zamieňať s Dorianom Nakamotom. Ale jedná sa najskôr iba o menovca a náhodu, keďže prvý krát o bitcoine počul z médií. Skutočný autor, ale s veľkou pravdepodobnosťou nie je.

Ďalšia stopa, ktorú zanechal vedie na web bitcoin.org, kde sa nachádza jediný, oficiálny dokument o založení najznámejšej kryptomeny. Takzvaný whitepaper. Dokument popisuje, čo je to bitcoin a ako funguje. Bitcoin má slúžiť ako elektronická mena, ktorú si posielajú 2 osoby, bez sprostredkovateľa.

Okrem toho zakladateľ bol ešte dlhodobo aktívny na fóre bitcointalk. Tam prevažne pomáhal začiatočníkom a ukazoval zmeny, ktoré by sa mohli realizovať. Iné stopy po zakladateľovi nezostali a ani do dnešného dňa nikto nepriniesol jasný dôkaz, ktorý by naznačil, kto je zakladateľ bitcoinu a ako sa volá skutočným menom. Špekuluje sa preto nad niekoľkými možnosťami. Toto sú najčastejšie úvahy a domnienky, ktoré kolujú medzi kryptofanúšikmi. Ani jedna z možností sa ale nemusí zakladať na pravde.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.