Aké problémy v bankovom systéme si vyžiadali vytvorenie bitcoinu?
Aké sú podobnosti a rozdiely medzi bitcoinom a etherom?

Odkazy: Odkaz 1

Bitcoinový blockchain bol spustený na vrchole finančnej krízy v roku 2008. Za touto inováciou stál tajomný kryptograf Satoshi Nakamoto.
Ethereum bolo uvedené na trh v roku 2015. Stalo sa druhou najpopulárnejšou kryptomenou podľa trhovej kapitalizácie.

Bitcoin a nestabilita bankového systému

Centrálne banky existujú od 17. storočia. Jednou z najstarších centralizovaných finančných inštitúcií je švédska Riksbank z roku 1668. Bank of England prišla neskôr v roku 1694, zatiaľ čo Napoleon založil Banque de France v roku 1800. Centrálne banky sa nadčasom stali úložiskom a regulačnými orgánmi bankového systému.

Američania mali hlboko nedôveru v zameranie finančnej sily. To znamená, že nestabilita celého systému spôsobila v dvadsiatom storočí novšiu vlnu centrálnych bánk, ako je americký Federálny rezervný systém (FED). Mena centrálnej banky, ktorá bežala podľa zlatého štandardu až do začiatku 20. storočia, ukotvila jej hodnotu na zlato v ich rezervách.

Pozadie bitcoinu

Táto konvertibilita fiat na zlato bola indikátorom ekonomického zdravia krajiny. V roku 1944 vstúpila do platnosti Brettonwoodská dohoda, pričom národné meny sa viazali na americký dolár, kde bol americký dolár fixovaný na cenu zlata (35 dolárov za uncu). Od tohto systému sa upustilo v roku 1971. Od tej doby sa čoraz viac amerických dolárov tlačí z ničoho nič.

Globálna fiškálna kríza v roku 2008 ukázala, aké problémy môžu spôsobiť centralizované finančné systémy, ktoré tlačia nekryté peniaze. Tieto centralizované finančné systémy, ktoré si ponechali vládu sami, priniesli najnepriaznivejšiu fiškálnu katastrofu od veľkej hospodárskej krízy (1929 - 1933). Spojením nezodpovednosti a chamtivosti vedú peňažné systémy k obrovskej strate bohatstva a rozsiahlej nezamestnanosti.

Nedôvera v bankový systém

Viera verejnosti v bankový systém bola v roku 2008 na historicky najnižšej úrovni. Našťastie internet už narušoval archaické štruktúry vytvárania bohatstva a správy informácií. Nastupovala potreba vybudovať alternatívne kanály, ktoré by demokratizovali finančnú výmenu. Toto masívne technologické a cypherpunkové hnutie vyvrcholilo vydaním bitcoinu (BTC).

Bitcoin bol spustený na vrchole finančnej krízy v roku 2008. Za touto inováciou bol tajomný Satoshi Nakamoto. Blok Bitcoin’s Genesis (blok 0) má riadok z denníka The Times: Kancelár The Times 03.01.2009 na hranici druhej záchrany pre banky. To by malo pravdepodobne navždy pripomenúť zlyhania pôvodného systému rezervného bankovníctva.

Popularita bitcoinu

Zatiaľ čo centrálne banky vydávajú nekryté meny, ťažiari využívajúci blockchain sú odmenení novo vyťaženými bitcoinmi po vyriešení „digitálneho puzzle“. Ťažiari potom budú svoje BTC obchodovať na burzách. Zákony ponuky a dopytu sú rozhodujúcimi determinantmi hodnoty kryptomeny. Satoshiho kód umožňuje ťažiť iba dvadsaťjeden miliónov BTC.

V súčasnosti ťažiari z bitcoinového blockchainu vyťažili viac ako 18,5 milióna BTC. Kvôli zlému spravovaniu súkromných kľúčov sa stratilo takmer 4 milióny z toho počtu. Preto ťažiarom zostávajú iba 3 milióny BTC na vyťaženie z digitálnej meny.

Bitcoin ako konečné digitálne aktívum

Ako vidíte, bitcoin je konečné digitálne aktívum. Jeho proces ťažby sa časom prispôsobuje a svoju odmenu ťažiarom znižuje na polovicu. Pri svojom vzniku by ťažiar za odmenu získal 50 BTC. Prvá polovičná udalosť bitcoinu v roku 2012 znížila odmenu na polovicu - na 25 BTC. Tretia polovica v roku 2016 uvrhla ťažobná odmena na 12,5 BTC. V roku 2020 mal blockchain štvrtú akciu na polovicu a cena za ťažbu BTC je teraz 6,25 BTC.

Z tohto dôvodu je bitcoin obmedzený a má opatrenie, ktoré každé štyri roky automaticky znižuje hladinu inflácie na polovicu. Jeho blockchain bude pokračovať v tomto procese asi do roku 2140, kedy posledný bitcoin vyjde z hĺbky blockchainu. Je to tiež najpopulárnejšia elektronicky distribuovaná mena na svete.

Bull Run Bitcoinu

Do roku 2013 získal bitcoin paritu s americkým dolárom a prvýkrát sa dostal nad hranicu 41.000 dolárov v januári 2021, keď jeho trhová kapitalizácia presiahla 833 miliárd dolárov. Bitcoin sa často označuje ako digitálne zlato. Vďaka obmedzenej ponuke, širokému uznaniu a opatreniam proti inflácii ju mnohí považujú za uchovávateľ hodnoty.

Bitcoin je najbližšie k decentralizovanému finančnému aktívu, ktoré môže pôsobiť ako globálna rezervná mena od pádu zlatého štandardu.

Pozadie Ethereum

Sieť Ethereum bola uvedená na trh v roku 2015. Je to druhá najobľúbenejšia kryptomena podľa trhovej kapitalizácie. Ethereum sa neprezentovalo ako bitcoinová alternatíva tak, ako to mali jeho predchodcovia altcoinov (napr. Litecoin). Je to blockchain s ekosystémom a pre svoju pôvodnú menu má éter (ETH).

Sieť Ethereum využíva protokol ERC20. ERC-20 je mimoriadne dôležitá, pretože definuje spoločný súbor pravidiel pre všetky tokeny Ethereum. To vývojárom uľahčuje prísť s novými tokenmi vyhovujúcimi ERC-20. Tento protokol tiež uľahčuje vytvorenie inteligentného sveta riadeného zmluvami. Vitalik Buterin, zakladateľ spoločnosti Ethereum, zahájil blockchain spustením konsenzuálneho systému Proof of Work (PoW), podobne ako v prípade Bitcoinu.

Ťažiari by overovali transakcie blockchainu a získavali by odmenu v Ethereum. Odmena za ťažbu podľa tohto protokolu je 2 ETH za každý blok. Plán spoločnosti Ethereum odvrátiť sa od elektronickej vizáže iba k hotovosti však zasiahol niekoľko rýchlostných stupňov. Sotva rok po uvedení na trh prešla sieť odtrhnutím (fork), ktoré viedlo k vytvoreniu dvoch blockchainov - Ethereum (ETH) a Ethereum Classic (ETC).

V roku 2016 hackeri vybrali ETH v hodnote 60 miliónov dolárov z aplikácie fondov DAO (Decentralized Autonomous Organization). Časť komunity Ethereum sa rozhodla transakciu zvrátiť a vziať späť ETH. Ďalšia časť komunity cítila, že tento krok by bol v rozpore so zásadami nemennosti transakcií blockchainu.

Popularita Ethereum

Komunita iniciovala usilovne fork a vytvorila Ethereum Classic (ETC). V priebehu rokov malo Ethereum veľa tvrdých forkov. Ethereum začalo počiatočné šialenstvo ponúkania mincí z roku 2017 a stalo sa tiež sieťou darcov (crodw founding). Do roku 2018 sa z blockchainovej siete vytvorili prostriedky na projekt v hodnote viac ako 7,8 miliárd dolárov.

Veľké množstvo tohto počiatočného kapitálu išlo na aktivity vývojárov na platforme Ethereum, čo zvýšilo využitie ETH. Poslednou ekonomickou aktivitou na ethereu bolo vytvorenie DeFi - decentralizovaných finančných aplikácií. DeFi je alternatívou k archaickým finančným systémom, ktoré ponúkajú pôžičky, deriváty a zmenárenské služby pre elektronický svet.

To znamená, že najvýznamnejším úspechom spoločnosti Ethereum je jej technológia inteligentných zmlúv prostredníctvom Solidity. Solidity je programovací rámec DApp (decentralizovaná aplikácia), ktorý pomáha vytvárať blockchainové interoperabilné DApps. Tento krok urobil z Ethereum univerzálny model vedúci k vývoju tokenových spojení ERC-721 a ERC-20.

Vyzývatelia na Ethereum, ako sú Stellar, Tron, EOS a Tezos, majú tiež natívne ekosystémy DApp, ale žiadny z nich nie je taký populárny ako Ethereum. Zatiaľ čo Ethereum má na svojom blockchaine viac ako 3.000 DApps, spoločnosť EOS, ktorá je jej najbližším uchádzačom, má iba viac ako 330 projektov.

Pomalý a drahý protokol Proof of Work vyčerpával všetkých vývojárov Ethereum. Pre ilustráciu, na vrchole slávy krypto Kitties v roku 2017 malo Ethereum nevybavených 30.000 transakcií, ktorých vybavenie by si vyžadovalo niekoľko dni. Keď tokenizované mačiatka zasiahli 250.000 registrovaných používateľov, vývojári hľadali odpovede na technické obmedzenia protokolu Proof of Stake.

Aby sa blockchainová sieť prezentovala ako počítač globálneho vývojára a na palube rôznych DApps, rozširuje sa na Ethereum 2.0 (ETH 2.0). Tento nedávny vývoj je nastavený na pozíciu ETH 2.0 ako blockchainovej siete s kapacitou miliárd používateľov prijatím konsenzuálneho mechanizmu Proof of Stake (PoS). Odchodom od ťažby by Ethereum malo otvoriť novú kapitolu bez ochromujúcich prekážok a rozporov v rýchlosti transakcií.

Kľúčové podobnosti medzi Bitcoinom a Etherom

Technológia distribuovanej knihy

Ethereum a Bitcoin využívajú technológiu distribuovanej hlavnej knihy. Majú algoritmy POW (Proof of Work), ktoré overujú transakcie. POW udržuje platformy v bezpečí, minimalizuje riziko dvojitého vynaloženia alebo 51% útoku na sieť. Ťažiarom alebo ich skupine pripadá nepraktické zvyšovať 50% hash sadzbu na blockchaine Ethereum alebo Bitcoin.

51% útok

51% útok môže viesť k obratu transakcií. Ťažiari na oboch blockchainoch vytvárajú dlhé reťazce transakcií, čo vedie k nemennému vysokému počtu blokov za odmenu. Hašovanie uľahčuje lokalizáciu akejkoľvek podvodnej činnosti a odrádza od útokov.

Decentralizované digitálne meny

BTC a ETH sú decentralizované digitálne meny. Môžete u nich nakupovať a využívať si autonómiu nad svojimi transakciami, pretože vylučujú použitie hráčov tretích strán. Pretože nepotrebujete banku na nakupovanie BTC alebo ETH, obe digitálne meny tiež poskytujú diskrétnosť na vysokej úrovni. Transakcie prostredníctvom týchto aktív neodhalia žiadnu osobnú identitu a zameriavajú sa na seba.

Kľúčové rozdiely medzi Bitcoinom a Ethterom

Platby vs. DApps

Zatiaľ čo bitcoin sa umiestnil ako prostriedok platieb, Ethereum sa snaží podporiť vývoj programovania blockchainu ako DApps. Z tohto dôvodu používajú transakcie spoločnosti Ethereum ETH ako plyn (gas), zatiaľ čo bitcoinové transakcie jednoducho merajú veľkosť bloku.

Konečná vs. neznáma podpora

Bitcoin je obmedzený zdroj, ktorý z neho robí formu digitálneho zlata. Tento aspekt robí z BTC veľmi žiadané aktívum. Ethereum má neznámu úroveň ponuky. Má však 18 miliónov ročne uvoľňujúci strop ETH na potlačenie inflácie.

ETH má trhový strop 143,81 miliardy USD, zatiaľ čo trhový strop BTC je 773,54 miliardy USD, teda viac ako päťkrát väčší. Bitcoin je preto na celom svete oveľa populárnejší medzi individuálnymi a inštitucionálnymi investormi.

SegWit a LN vs. PoS

V súčasnosti je priemerná rýchlosť transakcie za sekundu Ethereum TPS medzi 12 až 15 TPS, pričom na potvrdenie (spracovanie) transakcie je potrebných 15 až 5 minút, pokiaľ zaplatíte štandardný poplatok (cena plynu). Ethereum prešlo významnými aktualizáciami a plány pre prechod na protokol Proof of Stake (PoS) boli dosiahnuté dokonalejšou škálovateľnosťou.

S bitcoinom trvá ťažba bloku 10 minút, takže by ste čakali, že transakcia bude trvať v priemere od 10 minút do zhruba hodiny. Bitcoin v súčasnosti povoľuje iba okolo 7 TPS. Na zvýšenie škálovateľnosti svojich blockchainových transakcií môžu bitcoiny využívať Segregated Witness (SegWit) a Lightning Network (LN), čo umožňuje tisíce TPS, kde sú transakcie BTC okamžité a s prakticky nulovými poplatkami.

SHA-256 vs. Ethash

Ethereum používa Ethash pre svoj hashovací algoritmus. Ethash je mimoriadne náročný na pamäť a ťažiari na ťažbu ETH potrebujú jedinečné čipy. Tento aspekt dáva sieti ťažby etherea väčšiu decentralizáciu. Bitcoin používa ako ťažobný algoritmus SHA-256, ktorý umožňuje ťažbu pomocou ASIC (Application-Specific Integrated Circuits).

Transakčné poplatky

V minulosti mal blockchain Ethereum nižšie transakčné poplatky ako bitcoin. Priemerný poplatok účtovaný za sieť Ethereum sa v súčasnosti prakticky vyrovnal bitcoinovým transakciám, keďže transakcie Tether (USDT) sa zvyšujú. Aktuálne priemerné transakčné poplatky sú podobné pre ETH a BTC, ktoré je možné skontrolovať na BitInfoCharts.

Stále vysoké ceny

Od januára 2021 bola historicky najvyššia cena BTC vyššia ako 41.900 dolárov. Jeho najnižšia cena bola 0,01 USD v roku 2010.

ETH má historicky najvyššiu cenu vyššiu ako 1.420 USD, najnižšia cena ETH bola v roku 2015 pod 1,25 USD.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.