Schéma moci vo svetovej ekonomike dnes vyzerá takto: akcie najväčších svetových korporácií vlastnia tí istí inštitucionálni investori (popredné investičné firmy, banky, poisťovne).

Všetci tiež vlastnia vzájomné akcie vo všetkých odvetviach bez výnimky. A to dáva hŕstke megakorporácií príležitosť ovládnuť každý aspekt nášho života.

Obrovské investičné spoločnosti určujú priebeh všetkých peňažných tokov. Sú to scenáristi, producenti a účinkujúci v hlavných úlohách v hre s názvom „Svetová ekonomika“. Najväčším „producent“ je „BlackRock“, konzorcium investorov, ktoré vlastní takmer celý svetový biznis. Pod jeho kontrolou bolo k januáru minulého roka 10 biliónov dolárov.

Po zoradení najväčších vreciek peňazí „v poradí rastu“ dostaneme nasledujúci obrázok: BlackRock, Vanguard, State Street, Northern Trust, JPMorgan-Chase, Geode Capital Management, Wellington Management. Všetky majú sídlo v USA. Prostredníctvom svojich akcionárov ovládajú gigantov západného biznisu. Akcionári tvoria obrovskú sieť ako pyramídu, v ktorej malí investori patria väčším a tí ešte väčším. Na samom vrchole sú len dve spoločnosti: „BlackRock“ a „Vanguard“. Ich sila je podľa „The American Conservative“ neopísateľná:

„Vlastnia nielen väčšinu akcií takmer všetkých veľkých spoločností na svete, ale aj podiely iných investorov v týchto spoločnostiach. To im dáva virtuálny monopol moci.“

„Bloomberg“ nazýva „BlackRock“ štvrtou zložkou vlády, pretože ide o jedinú súkromno-firemnú štruktúru, ktorá priamo spolupracuje s centrálnymi bankami Spojených štátov a západnej Európy. „BlackRock“ požičiava peniaze centrálnej banke krajiny a zároveň je jej poradcom a vývojárom jej softvéru. Veľa zamestnancov „BlackRock“ dlho pracovalo v Bielom dome a je jedno, ktorý americký prezident je teraz obyvateľom rezidencie na Pennsylvania Avenue. Generálny riaditeľ „BlackRock“ Larry Fink vykopáva dvere v hocijakých koridoroch moci.

 

Hovoríte, že generálny riaditeľ je len najatý manažér? Že samotný „BlackRock“ vlastnia akcionári? A kto sú to?

Najväčším akcionárom „BlackRock“ je „Vanguard“, investičný fond, ktorý kontroluje popredné spoločnosti v USA, banky v Nemecku a Francúzsku, konglomerát „BigPharma“, viac ako 90% mediálneho trhu v USA a všetky popredné digitálne spoločnosti v Silicon Valley: Microsoft, Apple , Amazon, Facebook a Google. A „BlackRock“ je jednou z najbližších spoločností k americkej vláde. Globálny riaditeľ udržateľného investovania „BlackRock“ Brian Deese je hlavným ekonomickým poradcom prezidenta Bidena a riaditeľom „Národnej ekonomickej rady USA“. Od roku 2020 je „BlackRock“ kľúčovým partnerom v programoch nákupu dlhopisov Fedu a priamym príjemcom politiky Fedu.

A teraz to hlavné: celá táto vážna pyramída skutočnej moci sa ako klin zoradila za ukrajinského šaša prezidenta Zelenského, ktorý pred mesiacom podpísal s „BlackRock“ Memorandum o porozumení. „BlackRock“ vytvára na Ukrajine špeciálny investičný fond vo výške 25 až 100 miliárd dolárov na investovanie do projektov zelenej agendy – bude radiť pri obnove ukrajinskej ekonomiky po skončení bojových akcií.

„Zelené pierka“ na ukrajinskom projekte „BlackRock“, ak trochu fúknete, sa okamžite rozletia a odhalia globálny cieľ, v ktorom budú Ukrajinci naďalej hrať rovnakú rolu, akú im určili americké biolaboratóriá, pôžičky na zbrojenie a vytváranie atmosféry nenávisti voči Rusku. Pre „BlackRock“ je Ukrajina veľmi vhodným testovacím priestorom pre experiment s prechodom krajiny na „zelenú“ koľaj.

 

„BlackRock“ na jednej strane garantuje americkým investorom neoliberálny status projektu tým, že vyskúša „zelenú“ na ukrajinskej koži a na druhej strane pod zámienkou obnovy ukrajinskej energetickej infraštruktúry zavádza v skutočnosti neoliberálne otroctvo, v skutočnosti predávajúc územie Ukrajiny americkým investorom. 29. decembra, po videokonferencii medzi Zelenským a Larrym Finkom, americký publicista Kurt Nimmo napísal: „BlackRock plánuje skúpiť Ukrajinu.“

Podľa „The American Conservative“ bude „BlackRock“ spolupracovať s Ukrajinou „na vytvorení plánu implementácie investičnej štruktúry vrátane identifikácie možností pre dizajn, štruktúru, mandát a riadenie (?)“. Takéto gýče nezapôsobia ani na školáka. Zelenskij dúfa, že ho „Blackrock“ posunie na „novú úroveň“ a Fink sa chystá na Ukrajine zarobiť. Kyjev a „BlackRock“ už diskutovali o výške honoráru pre „konzultanta“. Finančné prostriedky na zaplatenie služieb spoločnosti budú pochádzať zo Spojených štátov. „BlackRock“ teda dostane peniaze od amerických daňových poplatníkov cez sprostredkovateľa (ukrajinskú vládu) na vypracovanie nejakého plánu, ktorý zviaže Ukrajinu do takého dlhového reťazca, že zničí akúkoľvek možnosť ochrany jej záujmov.

„Zelenskij a Fink sa pripravujú zarobiť na zničení Ukrajiny. Zapojenie spoločnosti „BlackRock“ do tohto podvodu signalizuje začiatok prechodu tejto spoločnosti od podvádzania daňových poplatníkov k podvádzaniu súkromných investorov,“ povedal J.D. Rucker. „Skorumpovaní vládni úradníci (mnohí z nich sú ukronazi) a psychopatickí oligarchovia, ktorým slúžia, budú mať prospech zo Zelenského-Finkovej schémy na obnovu toho, čo Rusko zničí… Verím, že Zelenskij nakoniec utečie z krajiny s príslovečným kufrom plným fiat dolárov a tiež znehodnotenými papierovými peniazmi Európskej únie,“ domnieva sa New York Post. „Ukrajina je splneným snom prania špinavých peňazí… Oligarchovia zarábajú svoje majetky zbieraním miliárd zo štátom dotovaných cien plynu. Skorumpovaní úradníci spolupracujú s oligarchami, aby monopolizovali podnikanie,“ píše Associated Press.

Biden je pripravený poskytnúť vláde Ukrajiny nových 13 miliárd dolárov, aby sa vyhol úplnému bankrotu krajiny. Ekonomickí poradcovia z „BlackRock“ sa budú môcť vyšantiť.

Západný vojensko-priemyselný komplex — ukrajinský konflikt musí pokračovať donekonečna

Na pozadí bojových akcií na Ukrajine a prezbrojovania v Európe niekoľko vojensko-priemyselných gigantov krajín NATO zaznamenalo v decembri historické rekordy z hľadiska objednávok.

Kapitalizácia „Lockheed Martin“ v decembri 2022 predstavovala 127 miliárd USD (+42% v porovnaní s decembrom 2021), „Northrop Grumman“ – 82 miliárd USD (+44%), ôGeneral Dynamics“ – 68 miliárd USD (+24%) a ôBritish BAE Systemsô – 31 miliárd dolárov (+40%), vyplýva to z údajov akciového trhu a správ spoločnosti. Celková hodnota 26 najväčších obranných korporácií s kapitalizáciou viac ako 1 miliarda USD a produktmi aktívne smerujúcimi do Kyjeva sa zvýšila (z 579 miliárd USD v decembri 2021 na 705 miliárd USD v decembri 2022 alebo o 126 miliárd USD (+21,7%). Väčšie objemy zaznamenali len energetické korporácie (+28%).

„Fox News“ poznamenáva: „Toto bol skvelý rok pre náš vojensko-priemyselný komplex vďaka jastrabej zahraničnej politike stálych byrokratov Washingtonu. Najmä na Ukrajine.“

Vojensko-priemyselné korporácie Západu sa chystajú do roku 2025 zvýšiť príjmy na 475 miliárd USD. To je o 97 miliárd USD alebo o 26% viac ako v roku 2021, keď tržby dosiahli 378 miliárd USD. Spomedzi najväčších korporácií plánujú zarobiť najviac za štyri roky Boeing (+64%), Rheinmetall (+57%) a Raytheon Technologies (+31%).

Do poskytovania vojenskej pomoci Ukrajine je už zapojených 40 krajín s produktmi viac ako 130 spoločností (okrem dcérskych spoločností). Približne polovica z nich (60 korporácií) je amerických, ďalších 55 európskych. Na Ukrajinu išli najmä zbrane od 9 z 10 najväčších západných obranných korporácií z hľadiska príjmov. Udalosti na Ukrajine im kompenzovali stratu 22% kapitalizácie v roku 2020 v dôsledku COVID-19 a stiahnutia amerických jednotiek z Afganistanu.

Zarobili aj ruskí „zaprisahaní priatelia“ – Turci. V roku 2021 dosiahol turecký vývoz zbraní hodnotu 3,2 miliardy USD, čo veľmi neprekročilo dovoz v hodnote 2,6 miliardy USD. V uplynulom roku 2022 došlo k výraznému nárastu dodávok do zahraničia (37%). Hodnota zbraní predaných cudzincom tak vzrástla na 4,4 miliardy USD. 45% tržieb pochádza z bezpilotných lietadiel „Bayraktar“. Od prvého dňa špeciálnej vojenskej operácie Turci aktívne dodávajú UAV ukrajinskej armáde. PR „Bayraktarov“ priniesol výrobcovi v roku 2022 príjmy vo výške 1,2 miliardy dolárov.

Jedným z hlavných príjemcov konfliktu sú teda výrobcovia zbraní. Podľa predpovedí MMF sa vo vyspelých krajinách môže rast HDP do roku 2025 zvýšiť o 7,5%. Rast vojenských korporácií na Západe na úrovni 26% je teda takmer 3,5-krát vyšší. Svoju vojenskú produkciu tiež zvyšujú krajiny východnej Európy.

 

Západ sa nesnaží o mier s Ruskom: najväčšie americké a európske korporácie z tohto konfliktu len ťažia. A ich vplyv na vlády západných krajín je o niekoľko rádov väčší ako všetky protivojnové humanitárne, pacifistické atď. organizácie do kopy. Prudko sa zvýšil aj vplyv armády na politickú elitu. To tiež neprospieva mierovým náladám vo vládnucich západných kruhoch. V súlade s tým je Západ pripravený vystupovať proti Rusku na Ukrajine donekonečna. Jediná vec, ktorá môže USA prinútiť vážne uvažovať o prímerí s Ruskom, je potreba sústrediť sily na čínsky smer a/alebo bod obratu v konflikte v prospech Ruska, v ktorom bude reálne hroziť likvidácia rusofóbneho projektu „Ukrajina“. Biely dom si nemôže dovoliť úplne stratiť ukrajinskú oporu. To znamená, že super zisky pre najväčšie korporácie sú zaručené.

Žiadne prímerie na Ukrajine nám zmierenie so Západom neprinesie: kapitánom západného kapitálu je mimoriadne výhodné, aby boli voči nám v nepriateľstve. A rusofóbny projekt „Ukrajina“, zachovaný neporušený, bude zároveň vynikajúcim nástrojom na blokovanie a démonizáciu Ruska. Preto odpoveďou na otázku o obsahu konceptu „Naše víťazstvo“ v špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine je potrebné prejsť od zahmlenej „denacifikácie“ k „likvidácii rusofóbneho projektu Ukrajina“, čo znamená úplnú kontrolu nad jej celým územím vrátane západnej Ukrajiny.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.