Skúsený investor Jim Rogers, ktorý v minulosti spolupracoval s Georgeom Sorosom, tvrdí, že sa blíži koniec amerického dolára.
Podľa neho aktuálna politika Washingtonu nie je správna.

Jim Rogers sa pre Economic Times Sunday vyjadril, že politika Washingtonu je nastavená veľmi zle. Americký dolár skôr či neskôr skončí a nahradia ho iné meny. V rozhovore prezradil, že ľudia by mali hľadať alternatívne spôsoby, ako investovať a ochrániť si svoje peniaze.

Podľa Rogersa Washington už nehrá fér. Americký dolár sa využíva ako geopolitický nástroj na často zbytočne tvrdé sankcie pre niektoré štáty ako Čína, India, Irán a Brazília. Medzinárodná mena má byť neutrálna, ale Washington si určuje a mení pravidlá ako sa mu zachce. Navyše, treba prihliadnuť na obrovský dlh, ktorý je najväčší na svete. Veľa štátov preto hľadá alternatívne riešenia, ako sa vyhnúť sankciám a prechádzajú často aj na Bitcoin a iné kryptomeny.

MMF – potreba regulácie kryptomien rastie a hegemónia dolára je v ohrození

Medzinárodný menový fond (MMF) tvrdí, že čo sa týka regulácie kryptomien, je potrebné vynaložiť ešte veľmi veľa úsilia. Konflikt na Ukrajine by taktiež mohol priviesť k fragmentácii súčasného svetového menového systému a ohroziť tak americký dolár, varujú najvyšší predstavitelia tejto inštitúcie!

Ekonomická predstaviteľka MMF Gita Gopinathová povedala nasledovné:

„Myslím si, že tie časti sveta, kde je spoločnosť menej začlenená do globálneho finančného systému a kde ľudia majú menší prístup k bežným službám, kryptomenám a iným formám digitálnych mien, môžu začať hrať veľmi dôležitú úlohu. Momentálne taktiež nemáme jasnú predstavu o tom, aký počet ľudí prešiel na kryptomeny.“

Ekonómka ďalej poznamenala:

„Musíme byť obzvlášť opatrní, pokiaľ ide o reguláciu, ktorá je potrebná na zabezpečenie toho, aby nové formy digitálnych peňazí neviedli k vyhýbaniu sa obmedzeniam toku kapitálového rizika. Reč je najmä v prípade rozvíjajúcich sa svetových ekonomík. Čaká nás veľa práce na regulačnom fronte v oblasti kryptomien a iných digitálnych aktív.“

 

Boj mocností

Rusko-ukrajinský konflikt viedol k nevídaným sankciám, ktoré boli uvalené na jedinú krajinu. Ruská federácia sa stretla s obrovským množstvom západných sankcií, ktoré obmedzili prístup najväčšieho štátu na svete k jeho rezervám a k čiastočnému odrezaniu od západného finančného trhu. Západ pri tomto kroku očakával, že to položí na kolena Vladímira Putina a s ním celú krajinu, avšak zatiaľ to tak nevyzerá. Práve naopak, Západ dal podnet Rusku prejsť na iné trhy, kde majú svojich spojencov, s ktorými majú jediný cieľ. Sergej Lavrov, minister zahraničných vecí Ruska, to opísal takto:

„Svet, v ktorom USA  ovládajú svet a naznačujú, kto a ako má konať, sa stáva minulosťou. Vláda hegemóna sa kráti, svet sa stáva multipolárnym.“

Už teraz sme svedkami toho, že mnohé krajiny opätovne riešia to, v ktorej mene budú prebiehať medzinárodné obchody.

Predstaviteľka MMF poukázala aj na to, že podiel dolára v medzinárodných rezervách klesol za posledné dve desaťročia takmer o 60 %! Približne štvrtinu poklesu možno pripísať nárastu čínskeho jüanu. Veria, že Peking sa snaží internacionalizovať svoju menu, a to aj spustením svojej digitálnej verzie CBDC, ktorá napreduje.

Gita Gopinathová verí, že vojnový konflikt posilní digitálne finančné aktíva vrátane kryptomien, stablecoinov, či digitálnych mien centrálnych bánk.

Reálna hodnota jedného amerického dolára klesla za posledných 50 rokov o 86 %!

Za posledných 50 rokov padla hodnota jedného amerického dolára o šesťnásobok. V roku 1972 bola hodnota tejto meny presne 1 USD. Dnes je o neuveriteľných 86 % menej, čiže 0,14 USD. Tieto zaujímavé štatistiky o znehodnotení meny pritom poskytlo samotné Ministerstvo práce v USA.

Čím viac sa mena znehodnocuje, tým sa, samozrejme, znižuje aj jej kúpna sila. Takže v USA si za 1 USD v obchode s potravinami kúpite omnoho menej položiek, ako v minulosti.

Súčasná miera inflácie je na úrovni 7,87 %. Ide o najvyššiu hodnotu od roku 1981, keď bola na úrovni 10,32 %. V roku 1980 bola miera inflácie na úplnom maxime 13,50 %.

Americká vláda za posledné roky neustále pumpovala ekonomiku tlačou nových peňazí. Ide o neuveriteľných 9 biliónov USD. Je teda logické, že hodnota amerického dolára tak rapídne klesá.

V čase vysokej inflácie klesá kúpna sila dolára. A k najväčšiemu znehodnoteniu dochádza práve vtedy, keď sa vláda uchýli k tlačeniu nových peňazí, aby tak riešila deficit.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.