Známy „Buffett indikátor“ dosiahol úroveň, ktorú sme nevideli od dotcom bubliny. Blíži sa veľký prepad hodnoty amerických akcií?
Ako bude reagovať Bitcoin?

Odkazy: Odkaz 1

Legendárny investor a tretí najbohatší človek na svete Warren Buffett v poslednej dobe robí nečakané obchody a jeho výroky znepokojujú obchodníkov, investorov aj politikov. Nedávno sme vás napríklad informovali o nečakanom predaji akcií americkej banky Goldman Sachs a následnej kúpe akcie spoločnosti Barrick Gold, druhého najväčšieho producenta vzácnych kovov na svete. Warren nás tiež niekoľkokrát explicitne varoval pred masívnym prepadom akcií.

Zatiaľ sa však nič zaujímavé nedeje a americký technologický index NASDAQ Composite dokonca dosiahol nové historické maximum. S&P 500 tento týždeň taktiež dosiahol nové historické maximum a Dow Jones je na dobrej ceste.

 

Warren Buffett neverí bankám a tu sú dôvody

Nové historické maximá na akciové trhy priťahujú nových investorov a masívne z toho benefitujú banky, do ktorých Fed za posledne mesiace napumpoval tisícky miliárd dolárov. To je mimochodom jediný dôvod, prečo akciový trh rastie, zatiaľ čo ekonomická situácia v USA je absolútne mizerná. Tlačenie niekoľkých biliónov dolárov ročne však spôsobí masívnu infláciu, ktorá v konečnom dôsledku ochudobní obyčajných ľudí a vyžerie im úspory či výplaty.

Warren Buffett si je vedomý tejto situácie, a preto očakáva prepad amerických akcií. A spolu s ním aj pád niektorých veľkých amerických bánk. Aj to je dôvod, prečo predáva ich akcie, zatiaľ čo v minulosti extenzívne investoval práve do bankového sektora.

Warren Buffett nakupuje zlato a Bitcoin to vystrelí na 50.000 $ – Max Keiser

Indikátor Warrena Buffetta kríčí SELL!

Buffett Indikátor je jednoduchý indikátor, ktorý v histórii mnohokrát úspešne predikoval rast alebo prepad akciového trhu. Ide o podiel hodnoty Wildshire 5000 indexu a HDP Spojených Štátov.

V roku 1999 pred prasknutím dotcom bubliny tento indikátor dosiahol hodnotu 1,405. V súčasnosti je to 1,769. Priemerná hodnota indikátora je 1.

Tento výkyv naznačuje, že už čoskoro praskne ďalšia bublina na akciovom trhu a bude zaujímavé sledovať, ako na túto udalosť zareaguje americká centrálna banka.

Fed bude mať dve možnosti.

  • Buď nechá prebehnúť krízu,
  • alebo ju opäť zamaskuje tlačením biliónov dolárov, aby tak uchránil kapitál najbohatších ľudí na svete. Ak si vyberie druhú možnosť, ako tomu bolo doteraz, hodnota dolára bude naďalej klesať a skôr či neskôr sa dostane do fázy hyperinflácie, čo bude katastrofa.

Ako na prepad akciových trhov zareaguje Bitcoin?

Asi aj preto Warren investuje do spoločností, ktoré ťažia zlato. Tento vzácny kov si totiž historicky vždy udržal svoju hodnotu, podobne ako Bitcoin. Ten počas prebiehajúcej „koronakrízy“ po boku vzácnych kovov slúži ako bezpečný prístav pre investorov. Aktuálne sa obchoduje blízko tohtoročného maxima.

Korelácia so zlatom je počas posledných mesiacov evidentná, no Bitcoin v čase veľkých prepadov na akciových trhoch taktiež prechodne klesol. Vždy sa však dokázal vrátiť a dokonca dosiahol vyššie hodnoty, ako pred prepadom (viď graf).

O Bitcoine sa často hovorí ako o digitálnom zlate. V súčasnosti je priskoro prisudzovať mu tento titul. Potrvá ešte niekoľko desaťročí, než sa osvedčí. Počas tejto krízy je to skôr niečo ako divoká karta. Bitcoin má vysoký rastový potenciál, no taktiež môže prechodne stratiť veľkú časť svojej hodnoty.

 

Nezabúdajme však, že Bitcoin môže padnúť maximálne o 100%, zatiaľ čo cesta hore nie je obmedzená.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.