Burkina Faso je čoraz viac vystavovaná hrozbám a útokom násilných ozbrojených skupín zameraných na symboly, inštitúcie a predstaviteľov štátu vrátane obranných a bezpečnostných síl, miestnych vodcov a politických osobností.

Odkazy: Odkaz 1

S históriou niekoľkých štátnych prevratov sa krajina od roku 2014 dostala do cyklu častejších teroristických útokov. Severné časti krajiny hraničiace s Mali a Nigerom sú obzvlášť ohrozené v dôsledku presahovania konfliktu. V decembri 2018 bol vo viacerých regiónoch vyhlásený výnimočný stav, ktorý udelil mimoriadne právomoci bezpečnostným zložkám a obmedzil slobodu pohybu a zhromažďovania v krajine. Núdzový stav bol obnovený dvakrát v januári 2020 a v júni 2021.

Tento popis s krátkymi znalosťami má za cieľ riešiť vznikajúce obavy o bezpečnosť ľudí v krajine, o ktorú majú členovia ISSAT veľký záujem. Stavia na operačnom programovaní DCAF, dokumentoch s otvoreným zdrojovým kódom, ako aj na poznatkoch, ktoré ISSAT zachytáva zo svojej angažovanosti členov správnej rady v krajine. a mapuje hlavné výzvy a aktérov ovplyvňujúcich hybridné bezpečnostné prostredie v krajine.

Potravinová neistota

Burkina Faso je jednou z najchudobnejších krajín sveta, kde viac ako polovica jej obyvateľstva žije z 1,90 USD na deň. Je to tradične vidiecka krajina a poľnohospodárstvo je jej hlavným zdrojom príjmov. Poľnohospodárstvo a lesníctvo zamestnávajú 80 % obyvateľstva. Napriek nedávnemu hospodárskemu rastu zostáva úroveň chudoby do značnej miery stagnujúca. Čiastočne je to spôsobené mierou rastu populácie v kombinácii s nedávnymi klimatickými šokmi, ktoré ovplyvňujú úrodu a potravinovú bezpečnosť. Postihnuté sú najmä mestské oblasti s mierou nezamestnanosti 50 %. Chudoba v kombinácii s preťaženým štátnym aparátom vedie k výrazným medzerám v prístupe k službám štátnej bezpečnosti a spravodlivosti a vytvára živnú pôdu pre sociálne napätie a násilie. To dáva dôveryhodnosť a priestor pre pôsobenie neštátnych ozbrojených skupín najmä v oblastiach, kde komunita prejavuje vnímanie vylúčenia, najmä medzi mládežou, a to v súvislosti s korupciou a nerovnomerným rozdelením zdrojov a bohatstva. K tomu by sa mohol pridať neharmonizovaný prístup k verejným službám medzi hlavným mestom a regiónmi.

Napätie na úrovni komunity

Pri skúmaní zhoršenej bezpečnostnej situácie v Burkine Faso je potrebné vziať do úvahy širšiu bezpečnostnú situáciu v regióne Sahel. Po konflikte v severnom Mali prispeli ozbrojené skupiny k nárastu násilia medzi komunitami v centrálnom Mali, ale aj v Nigeri a Burkine Faso.

Zatiaľ čo oblasti ich pôsobenia boli najprv sústredené v správnych provinciách Soum a Oudalan, v severnom regióne Sahel hraničiacom s Mali a Nigerom, útoky sa teraz rozšírili do iných administratívnych regiónov, najmä do Est, Boucle du Mouhoun, severné regióny a ohrozujú hlavné mesto Ouagadougou a hraničné oblasti s Beninom a Pobrežím Slonoviny.

Tieto ozbrojené skupiny sa väčšinou zameriavajú na civilistov a štátne bezpečnostné sily a dopúšťajú sa vážneho porušovania ľudských práv, čo vedie k masívnemu vysídľovaniu obyvateľstva a medzikomunálnemu napätiu. Zvýšené bezpečnostné riziká v regióne by mohli viesť k ďalšej militarizácii v Burkine Faso. Ako ozbrojené skupiny verbujú a vyzbrojujú (mužov) civilistov, štát sa snaží kompenzovať svoje nedostatky aj rozšírením prístupu k zbraniam z dôvodov národnej civilnej obrany. V dôsledku toho regionálna bezpečnosť ľudí podkopáva vyhliadky na mier a rozvoj v Burkine Faso a regióne Sahel.

Vysídlenie obyvateľstva

Nerozlišujúce útoky proti civilistom v Burkine Faso viedli k vysídleniu viac ako milióna ľudí k decembru 2019. V porovnaní s 50 000 v januári 2019, odborníci očakávajú, že sa bude naďalej zvyšovať.

Vnútorne vysídlené osoby (IDP) čelia niekoľkým kritickým výzvam v oblasti ľudskej bezpečnosti, ako je potravinová neistota a obmedzený prístup k pôdnym zdrojom a trhom. Veľkým problémom je aj prístup k základným službám, ako je zdravotníctvo, vzdelanie, voda, hygiena a spravodlivosť. Ich prítomnosť zaťažuje zdroje hostiteľských komunít a kladie dodatočnú záťaž na už aj tak natiahnuté národné zdroje a infraštruktúru verejných služieb, čo vedie k narastajúcemu napätiu medzi komunitami a riziku interkomunálneho násilia.

Presuny obyvateľstva majú vplyv aj na bezpečnosť územia a schopnosť bezpečnostných síl sledovať členov ozbrojených skupín, pričom narastajú obavy, že vnútorne vysídlené osoby a osoby žijúce v utečeneckých táboroch sú zraniteľné voči náboru násilnými extrémistickými skupinami.

Preťažené štátne bezpečnostné inštitúcie

Bezpečnostné sily Burkiny Faso sa považujú za nedostatočne vybavené a nemajú dostatočnú operačnú kapacitu na vykonávanie svojich povinností v súlade s potrebami krajiny a obyvateľstva. Niekedy boli obviňovaní z neprimeraného použitia násilia, mimosúdnych popráv a porušovania ľudských práv, a to aj voči civilistom. Obavy boli vznesené aj v súvislosti so zložením armády a pomocných síl pod jej kontrolou a rizikom, že súčasné udalosti ovplyvnia súdržnosť a odolnosť tejto inštitúcie. Okrem toho korupcia, nedostatočná zodpovednosť a slabá legitimita podkopávajú legitimitu bezpečnostných síl. Príslušníci národnej bezpečnosti môžu byť aj členmi neštátnych síl, ako je Koglweogo, ktoré je jedným z najväčších neštátnych bezpečnostných aktérov v Burkine Faso. Skupiny Koglweogo sa postupne stali dôležitými hráčmi v bezpečnostnom a politickom prostredí Burkiny Faso, čím spochybňovali štátnu autoritu a legitimitu.

Napriek nedávnemu vytvoreniu nového orgánu špeciálnych síl je cesta ešte dlhá a náročná, kým sa ich úloha a vplyv objasnia. Predchádzajúca elitná jednotka, prezidentská garda, bola rozpustená v roku 2015, čo zanechalo medzeru v inštitucionálnych a ľudských zdrojoch, keďže predstavovala približne 10 % celkového vojenského útvaru a veľkú rezervu v obrannom rozpočte, výcviku a výstroji.

Medzinárodné spoločenstvo vrátane EÚ, OSN, USA a spoločných síl G5 pre Sahel podporuje rozvoj kapacít ozbrojených síl vrátane poskytovania zručností a vybavenia. Nedostatočná pozornosť venovaná aspektom riadenia a zodpovednosti v krajine, kde sú ľudia vnímaní ako skorumpovaní, spolitizovaní a zneužívajúci svoje právomoci, však robí z tohto úsilia riskantné.

Nedostatočný prístup k štátnym bezpečnostným službám

Hodnotenie vedené darcami z roku 2018 uskutočnené prostredníctvom podpory ISSAT v Burkine Faso ukázalo, že bezpečnostné sily chýbajú v 36 % regiónov. Pomer bezpečnostného personálu 1/758 je hlboko pod medzinárodným štandardom 1/400. Pri celkovej sile 5 219 žandárov je žandársky pomer 1/2 685. Krajina má celkovo 350 administratívnych regiónov, z ktorých 156 nemá zriadenú žiadnu vnútornú bezpečnostnú jednotku. 24 % správnych krajov má aspoň jednu policajnú stanicu a jeden žandársky oddiel a 31 % má jeden žandársky oddiel alebo policajnú stanicu.

Nejednotné pokrytie celého územia viedlo k nerovnomernému rozdeleniu služieb štátu medzi celú populáciu, najmä vo vidieckych oblastiach. Jadrom tejto inštitucionálnej výzvy sú viaceré faktory vrátane neefektívneho využívania ľudských zdrojov, nejasných inštitucionálnych mandátov, nejasných línií riadenia a slabej národnej koordinácie. Burkina Faso stále nemá jasné plány na organizáciu a reštrukturalizáciu územného rozloženia jej bezpečnostných síl.

Národná polícia je podriadená Ministerstvu bezpečnosti a organizovaná okolo Generálneho riaditeľstva národnej polície. Zodpovedá za verejnú bezpečnosť a skladá sa zo štátnych zamestnancov. Národné žandárstvo je technicky v kompetencii ministerstva obrany, ale podlieha ministerstvu bezpečnosti, pričom zbrane a vybavenie stále spravuje ministerstvo obrany. Je to vojenská sila s podobným systémom hodnotenia ako armáda. Polícia a žandárstvo vykonávajú svoju činnosť po celej krajine. Aj keď zákon stanovuje, že príslušné oblasti územnej pôsobnosti sa určia vyhláškou, polícia aj žandárstvo často končia na tých istých miestach na úkor určitých regiónov. Tradičná úloha polície pôsobiť v mestských oblastiach a žandárstva na vidieku sa v posledných rokoch rozmazala, čo viedlo k presunu národnej polície mimo mestských oblastí a „urbanizácii“ jednotiek žandárstva.

Slabý dohľad a zodpovednosť v oblasti hybridnej bezpečnosti

Neštátne ozbrojené skupiny, ako sú Koglweogo, Dozos a Rugas, pôvodne vytvorené na miestnej úrovni, aby reagovali na rastúcu neistotu v severných regiónoch, sa stali kľúčovými hráčmi v bezpečnostnom a politickom prostredí v Burkine Faso. Tieto skupiny nadviazali poloformálne vzťahy s bezpečnostnými zložkami, s ktorými spolupracujú. V roku 2018 vláda spustila niekoľko iniciatív na posilnenie dialógu s Koglweogo a prijala dekrét, ktorý im formálne umožňuje podieľať sa na boji proti neistote spolu so štátnymi silami. Preskúmala sa aj možnosť transformovať tieto skupiny na mechanizmus komunitnej polície.

Okrem hybridného bezpečnostného prostredia Burkiny Faso prijala vláda v roku 2020 dekrét, ktorým sa vytvára štatút „dobrovoľníkov obrany“, podľa ktorého títo dobrovoľníci v prípade potreby prispievajú silou zbraní k obrane a ochrane osôb a nehnuteľnosť v oblasti ich bydliska. Dobrovoľníci absolvujú rýchly vojenský výcvik, sú vyzbrojení a umiestnení pod miestne vedúce štruktúry. Tie boli voľne umiestnené medzi štátne bezpečnostné inštitúcie a neštátne ozbrojené skupiny. V dôsledku toho sa stali obeťami atašé neštátnych ozbrojených skupín a nemohli nájsť úkryt vo vojenských táboroch.

Koglweogo a ďalšie neštátne ozbrojené skupiny dokázali zaviesť svoje vlastné pravidlá a vyniesť rozsudky. Už boli obvinení z porušovania ľudských práv a ich činnosť je často v rozpore s dodržiavaním základných princípov právneho štátu, ako je prezumpcia neviny. Napriek ich vnímanej účinnosti pri riešení neistoty na miestnej úrovni, legalizácia takýchto skupín spochybňuje schopnosť a dôveryhodnosť štátu dohliadať na praktiky ozbrojených skupín. Frustrácia komunity z porušovania ľudských práv ozbrojenými skupinami by mohla ešte viac odhaliť neschopnosť štátu na ne dohliadať a brať ich na zodpovednosť v rámci právneho štátu.

Šírenie zbraní

Obchodovanie so zbraňami a muníciou a ich zneužívanie podnecujú konflikt v Saheli a naďalej ohrozujú bezpečnosť komunity v celom regióne, najmä v Burkine Faso, Mali a Nigeri. Burkina Faso sa nachádza pozdĺž niektorých z najdôležitejších trás obchodovania so zbraňami v západnej Afrike. Aby sa zabránilo zhoršeniu situácie, vláda Burkinabe koncom februára 2019 pozastavila predaj strelných zbraní civilnému obyvateľstvu. Už po niekoľkých mesiacoch však bolo opatrenie v júni zrušené. Začiatkom roku 2020 vláda zvolila opačný prístup a vytvorila štatút obranného dobrovoľníka, čím umožnila civilistom prístup k zbraniam a legalizovala ich použitie sily na doplnenie bezpečnostných síl.

Ozbrojovanie civilistov by však mohlo negatívne prispieť ku komplexnému bezpečnostnému prostrediu a podnietiť konflikt. Napätie medzi komunitami v Burkine Faso prudko vzrástlo v dôsledku množenia sa ozbrojených skupín, keďže vnímané spojenie komunít Fulani s islamistickými skupinami vyvolalo medzi zvyškom obyvateľstva odpor a nedôveru. Ozbrojovanie civilistov v napätom bezpečnostnom kontexte, kde je vládna kontrola obmedzená, by preto pravdepodobne mohlo podporiť šírenie zbraní a zvýšiť pravdepodobnosť vzájomného konfliktu.

Volatilita

Burkina Faso má za sebou dlhú históriu štátnych prevratov. V súčasnej bezpečnostnej situácii by sa medzinárodné spoločenstvo mohlo obávať, že neštátne ozbrojené skupiny by mohli vážne narušiť priebeh volieb. V dôsledku zvýšeného násilia a teroristických útokov boli z regiónov na severe a východe vysídlené celé dediny. V dôsledku toho prešli volebné obvody výraznou zmenou v počte obyvateľov, čo odrážalo vznikajúcu nerovnováhu medzi počtom kandidátov a veľkosťou volebných obvodov. Pod drobnohľadom je aj volebný zákon a možnosť vysídlených voličov voliť mimo svojich volebných okrskov.

Ozbrojené skupiny tiež zohrávajú kľúčovú úlohu v politickom priestore v Burkine Faso. Ozbrojené skupiny ako prominentný aktér s čoraz dôležitejšou úlohou využívajú svoj vplyv na formovanie budúcnosti burkinských volieb a politiky.

Proces SSR čelí významným výzvam

Zhoršená bezpečnostná situácia v krajine, zvýšené násilie, vysoký počet vnútorne vysídlených osôb a nedostatočný prístup k štátnym službám v celej krajine sú niektoré z hlavných problémov, ktorým čelí proces reformy bezpečnostného sektora v Burkine Faso.

V októbri 2017 odštartovalo Národné bezpečnostné fórum v Ouagadougou s viac ako 600 účastníkmi z ministerstiev, agentúr a občianskej spoločnosti proces reformy bezpečnostného sektora, ktorý viedla Národná rada pre obranu a bezpečnosť (CSDN). Krajina si okrem iných záväzkov stanovila reformný program s cieľom vypracovať novú národnú bezpečnostnú politiku a stratégiu, vyvinúť protikorupčnú stratégiu, zlepšiť riadenie bezpečnostného sektora a vypracovať stratégiu boja proti násilnému extrémizmu. DCAF podporuje tento proces tým, že prispieva k návrhu národnej bezpečnostnej politiky a národnej bezpečnostnej stratégie.

Jednou z kľúčových priorít v súčasnosti v Burkine Faso je predchádzanie násilnému extrémizmu a v máji 2021 bola prijatá národná stratégia na predchádzanie radikalizácii a násilnému extrémizmu. Zatiaľ čo naliehavou potrebou v Burkine Faso je stabilizácia krajiny a budovanie odolnosti jej komunity. Vzhľadom na milióny vnútorne vysídlených osôb a preťažený verejný sektor je potrebné, aby pre komunitu darcov v tejto krajine zostali dôležité dlhodobé reformy. Synchronizácia medzi reakciou na krízy a investíciami do reformy sektora bezpečnosti v záujme udržateľného predchádzania konfliktom a budovania mieru je najväčšou výzvou, ktorej čelí reforma v regióne Sahel.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.