Volatilita kryptomien láka mnohých nováčikov, ktorí majú vidinu rýchlych zárobkov.
Na druhej strane trh so sebou prináša extrémne riziká, pre ktoré je investícia do digitálnych aktív nebezpečná.

Centralizované burzy sú možnosťou, ktorú uprednostnia práve tí neznalí. Posledná správa od Cointelegraph varuje, že tieto burzy by mali odovzdať zákazníkom súkromné kľúče od ich kryptomien.

Je dôležité vedieť, že pokiaľ držíte kryptomeny na centralizovanej burze, súkromné kľúče vlastní tretia strana. Čoraz viac ľudí si to uvedomuje a prispelo k tomu aj nedávny krach burzy FTX, o ktorom sme vás pravidelne informovali.

Od marca 2020 zaznamenávajú centralizované burzy čisté mesačné odlivy BTC. Dôvodom je predovšetkým strach investorov o svoje peniaze a v neposlednom rade aj možnosť vlastniť privátne kľúče od svojich kryptomien.

Centralizované burzy sa musia prispôsobiť

Mince sa presúvajú predovšetkým do softvérových alebo hardvérových peňaženiek. Okrem vyššie spomenutých dôvodov je výhodou aj ochrana voči hackerom. Burzy sú ale naivné pokiaľ si myslia, že nevedomosť a strach budú pretrvávať na trhu naveky. Adopcia kryptomien napreduje a s ňou aj povedomie.

Kryptomenový trh sa stáva zo dňa na deň menej závislým od centralizovaných búrz. Ak chcú burzy s týmto trendom niečo robiť, mali by zákazníkom zveriť ich vlastné peniaze a bezpečnostné kľúče. Tento proces ale nie je jednoduchý a čelí množstvu technických obmedzení. Navyše, majitelia kľúčov musia brať na vedomie, že ich strata by bola nenávratná.

Existujú spôsoby, vďaka ktorým by centralizované burzy mohli implementovať decentralizované metódy. Ideálnou voľbou by bolo vytvorenie búrz, ktoré by boli hybridné. Prevzatie súkromných kľúčov zároveň znamená aj prevzatie zodpovednosti, čo vyžaduje edukáciu.

A tu sa dostávame k záveru, že edukácia povedie k decentralizácii kryptomenového trhu. Centralizované burzy by s týmto trendom nemali bojovať, ale skôr sa mu prispôsobiť.

Krach kryptomenovej spoločnosti Genesis

To o čom sa dlho diskutovalo môže byť realitou. Blížiaci sa krachu spoločnosti Genesis, ktorá poskytuje kryptomenové pôžičky. Alarmujúci stav spoločnosti pretrváva od konca novembra 2022. Ako záchrana mala poslúžiť finančná páka vo výške jednej miliardy dolárov. Tento plán stroskotal.

Ako zatiaľ reaguje cena?

Táto správa je o to negatívnejšia, že prichádza práve v čase, keď sa kryptomeny zotavujú. Bitcoin dokázal od začiatku roka 2023 narást o viac ako 27 % a poprední analytici predpovedajú, že by tento scenár mohol pokračovať aj naďalej. Ak sa potvrdí krach spoločnosti Genesis, pokračovanie rastúceho trendu bude ohrozené.

Platforma na poskytovanie kryptomenových pôžičiek môže už počas nasledujúcich dní vyhlásiť bankrot. Podobný scenár prežíva aj materská spoločnosť DCG, ktorá podľa najnovších informácií pozastavila vyplácanie dividend. Spoločnosť Genesis je okrem blížiaceho sa bankrotu stále v spore s burzou Gemini, ktorá pozastavila výbery po krachu burzy FTX. Viac ako 340 000 klientov sa nevie dostať ku svojim prostriedkom.

Po posledných udalostiach z roka 2022 by investori mali obzvlášť zbystrieť. Ako vidíme nižšie na obrázku, tak krach burzy FTX v závere roka 2022 vyvolal veľkú paniku na trhu. Bitcoin okamžite spadol o 25 %.

Ešte v prvej polovici minulého roka podobný prípad konca spoločností Luna a Celsius, v ktorým mali investori vložené miliardy dolárov postupne poslali cenu Bitcoinu zo 45 000 dolárov na 20 000 dolárov.

Ako to už býva zvykom, tento spor neušiel pozornosti americkej Komisii pre cenné papiere a burzy (ďalej len SEC). Orgán takmer okamžite po prevalení problémov podal žalobu na spomenuté spoločnosti Genesis a Gemini za predaj neregistrovaných cenných papierov.

S ďalšou pozoruhodnou informáciou prišiel kryptomenový portál AMBcrypto, podľa ktorej Genesis dlhuje svojim veriteľom viac ako 3 miliardy dolárov. Táto suma je natoľko veľká, že by nepomohol ani predaj niektorých aktív, ktoré mali poslúžiť ako finančná pomoc. Predaj týchto aktív by pokryl iba 500 miliónov dolárov z celkovej dlžnej sumy.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.