Od začiatku vojny na Ukrajine cena zlata vzrástla o približne 15 %.
Nachádza sa iba 6 dolárov od historického maxima.
Súčasná geopolitická situácia naznačuje pokračovanie tohto trendu.

Krízové situácie vždy v minulosti stimulovali rast zlata. Najznámejšia komodita sveta slúži ako ochrana pred kolapsom, resp. poklesmi trhu. Napríklad počas poslednej recesie v roku 2020 dôvera v zlato tak extrémne vzrástla, že bežne v špecializovaných obchodov sa nedalo zohnať. Cena vtedy po niekoľkých rokoch prekonala historické maximum. Okrem zlata rastú aj všetky ostatné známe komodity ako hliník, meď, paládium, nikel, zinok, železo, pšenica, kukurica a ropa. 

Ruský plyn pokrýva až 30 % spotreby Európy. Prípadné odstavenie (o ktorom sa začína špekulovať) môže znamenať historicky najväčší nárast ceny, ktorý je už teraz veľký. Nemecko o takomto scenári radšej ani nechce počuť a kancelár Olaf Scholz potvrdil, že zastavenie pravdepodobne nehrozí.

Zlato sa obchodovalo v minulosti približne iba jeden týždeň nad 2 000 dolármi. Prekonanie tejto historicky aktuálne najsilnejšej rezistencie môže znamenať ďalší špekulatívny nárast. Nedá sa vylúčiť, že cena sa nad touto úrovňou stabilizuje aj dlhodobo a vytvorí sa tu silný supportny level.

Porovnanie zlata, indexov a Bitcoinu od vypuknutia vojny na Ukrajine

Zlato a Bitcoin stále bojujú o prvenstvo z hľadiska lepšieho inflačného zaistenia. Ešte výraznejšie sa to prejavilo počas nedávnej invázie Ruska na Ukrajinu. Počas nej sa občania oboch krajín predháňali v investovaní do rôznych aktív, aby ochránili svoje bohatstvo. Čo sa v tomto čase ukázalo ako najlepšia voľba?

Za posledných pár rokov Bitcoin neustále dosahoval vyššie zisky ako zlato. Z tohto dôvodu sa ako digitálne aktívum stal preferovaným spôsobom zabezpečenia proti inflácii. Jeho jednoduché použitie a rýchlo rastúca popularita poskytli silnejší argument v porovnaní so starším zlatom a jeho klesajúcou popularitou. V časoch veľkých nepokojov sa však proti inflácii osvedčilo iba jedno z týchto aktív.

Minulý týždeň, keď sa prvýkrát objavila správa o ruskej invázii na Ukrajinu, finančné trhy zažili ťažký prepad. Bitcoin a ďalšie digitálne aktíva neboli výnimkou, pretože po správach prudko klesli. Ale zlato, ktoré upevnilo svoju užitočnosť v priebehu stoviek rokov, poskytlo bezpečný prístav, ktorý investori v tejto dobe potrebovali.

Zatiaľ čo sa všetky ostatné aktíva a indexy rozpadali, zlato prudko stúpalo. Bol to úplný opak toho, čo robili ostatné aktíva.

Počas tejto doby sa prejavila volatilita Bitcoinu, pretože digitálne aktívum dopadlo najhoršie. V porovnaní s inými aktívami a indexmi, cena Bitcoinu klesla najviac. Medzitým zlato vykazovalo bezpečné útočisko pre investorov. Jeho pôsobivá štvrtková akumulácia je toho dôkazom.

Nasledujúci deň, ktorým bol piatok, nastalo prudké zotavenie všetkých aktív a indexov. Tentoraz sa Bitcoin ujal vedenia a cena začala stúpať. Zlato zaznamenalo klesajúci trend, ktorý vymazal všetky jeho predchádzajúce zisky.

Napriek tomu zlato stále zostáva prvým aktívom a voľbou pri dlhodobom uchovávaní hodnoty. Samotné Rusko za posledné desaťročie výrazne hromadilo zlato. Krajina za toto obdobie zvýšila svoje zásoby zo 450 ton na 2200 ton. Vďaka tomu je krátkodobá a dlhodobá výkonnosť aktíva potenciálne zaujímavá, keďže vlády uvalili na Rusko sankcie.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.