Je všeobecne známe, že meny ako dolár alebo euro z dlhodobého hľadiska prostredníctvom inflácie strácajú hodnotu.
Podľa správy Coinspress americký dolár stratil od roku 1971 až 98 % kúpyschopnosti.
Aj keď väčšinou je terčom tejto témy výhradne americká mena, ani zďaleka sa to netýka iba jej.

Cenu akéhokoľvek aktíva určuje vzťah ponuky a dopytu a výnimkou nie je ani americký dolár. Hlavným dôvodom straty hodnoty peňazí je nadmerný nárast ponuky, ktorý pri zachovaní rovnakého dopytu spôsobuje znehodnotenie. FED stimuloval ekonomiku prostredníctvom kvantitatívneho uvoľňovania aj po kríze v roku 2008 a naposledy tak urobil aj v roku 2020 ako odpoveď na pandémiu.

Tabuľka nižšie jasne demonštruje, čo ste si mohli kúpiť za jediný dolár v priebehu posledného storočia. V roku 1913 mal jediný dolár hodnotu dnešných 26,14 dolárov. Ponuka amerických dolárov vzrástla od roku 2000 z hodnoty 4,6 bilióna na 19,5 bilióna v roku 2021. Len v priebehu posledných stimulov počas roku 2020 narástla peňažná zásoba až o 3,4 bilióna dolárov.

 

Aj kěd je terčom kritiky väčšinou iba americký dolár, problému znehodnotenia čelia aj ostatné meny. Ako potom môžu dlhodobo tieto peniaze fungovať? Národy nemajú na výber a používajú menu v bežnom platobnom styku, pretože predstavuje zákonné platidlo, ktoré určil štát. To do istej miery zabezpečuje aj nízku volatilitu kurzu, čo podporuje dôveru obyvateľov.

Dolár bol kedysi krytý zlatom, no dnes je to vynútené platidlo, ktoré je kryté iba dôverou, že si za rovnaký objem peňazí dokážeme nakúpiť to isté množstvo tovarov a služieb aj na druhý deň. Aj keď peniaze nemajú vnútornú hodnotu, všeobecne sa odporúča držať aj likvidný objem peňazí, pretože každý potrebuje ihneď dostupnú rezervu.

Stav dolára je alarmujúci – jeho hodnota klesá 10-násobne rýchlejšie

Tempo znehodnocovania amerického dolára ako globálnej rezervnej meny sa v posledných rokoch závratne zrýchlilo. Podľa správy News Bitcoin, stratégovia správcovskej spoločnosti Eurizon SLJ, Joana Freire a Stephen Jen, považujú za jeden z hlavných katalyzátorov začiatok rusko-ukrajinskej vojny. Je dolár ohrozený ?

Podiel amerického dolára na globálnych rezervách klesol zo 66 % v roku 2003 na 55 % v roku 2021 a 47 % v roku 2022. Americký dolár reagoval poklesom až 8 % za jediný rok. Reakcia na rusko-ukrajinskú vojnu spôsobila rekordný pád, ktorý predstavuje ekvivalent 10-násobku priemerného ročného tempa znehodnotenia.

Táto správa prichádza uprostred snahy krajín BRICS odpútať sa od dolárovej závislosti prostredníctvom vytvorenia Ázijského menového fondu. Obavy, že dolár stráca status globálnej rezervnej meny, narastajú.

Príčinou stúpajúceho znehodnotenia sú sankcie vyvolané vojnovým konfliktom. Sankcie USA a ich spojencov zaskočili krajiny, ktoré majú veľké rezervy. Naopak, Rusko sa izolovalo od západu a spolieha sa na čínsky juan, ktorý by mohol predstavovať dolárový protipól v budúcom bipolárnom menovom systéme.

Je nepravdepodobné, že čínsky juan v najbližšej dobe nahradí dolár. Reálnejšie je vytvorenie dvoch globálnych rezervných mien, ktoré budú fungovať paralelne. O tom, že dolár končí sme počúvali už pred mnohými rokmi a dodnes je najstabilnejšou menou na svete.

Napriek postaveniu dolára jeho hodnota z roka na rok upadá. Podľa poslednej správy, americký dolár stratil od roku 1971 až 98 % kúpyschopnosti. Netýka sa to ale iba dolára, keďže ďalšie meny taktiež nie sú kryté a ich vnútorná hodnota predstavuje iba dôveru ich držiteľov.

 

Očakáva sa, že do roku 2030 Spojené štáty americké už nebudú najväčšou ekonomikou sveta. Má ich nahradiť rýchlo sa rozvíjajúca Čína. Významný nárast zaznamenáva aj India. Tieto krajiny spoločne ešte s Ruskom, Brazíliou a Juhoafrickou republikou tvoria jadro zoskupenia s názvom BRICS.

Kiyosaki označil dolár za toaletný papier

Aj keď posledné mesiace inflácia klesá, úroveň cien je stále vysoká a obavy pretrvávajú. Robert Kiyosaki podľa správy News Bitcoin dokonca varoval verejnosť pred hroziacou hyperinfláciou a americký dolár označil za toaletný papier. Napriek tomu, že v roku 2022 sme boli svedkami najvyššej inflácie za posledné desaťročia, o hyperinflácii zatiaľ nemožno hovoriť. Môže k tomu dôjsť v blízkej budúcnosti?

Súčasné smerovanie americkej ekonomiky Kiyosaki označil za umieranie. Autor knihy Bohatý otec, chudobný otec verí, že americký dolár ako rezervná mena môže skolabovať.

To, čoho je veľa, časom stráca hodnotu. Rovnakému problému čelí aj dolár, ktorý Kiyosaki označil ako toaletný papier. Ak FED pristúpi ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu peňazí s cieľom stimulovať bankový sektor, trh opäť zaplavia miliardy dolárov bez vnútornej hodnoty. Graf nižšie zobrazuje množstvo peňažnej zásoby M1, ktorá obsahuje najlikvidnejšie časti ponuky peňazí, ktoré dokážu byť prevedené na hotovosť.

V histórii sme mohli vidieť hyperinfláciu v Zimbabwe v roku 2008 alebo napríklad v Maďarsku po 2. svetovej vojne. Aj keď situácia v USA zatiaľ nie je až taká alarmujúca, obavy sa stupňujú.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.