Charles Louis Clerisseau (Charles-Louis Clerisseau, 1721-1820) je veľmi zaujímavý umelec, alebo jeho obrazy sú skôr zaujímavé.
Verí sa, že Charles pracoval v takzvanom „architektonickom fantasy“, pretože historici sa domnievajú, že všetko, čo je na obrázkoch umelca zobrazené, je fikcia, imaginárne objekty a neboli v skutočnosti.
Dá sa s tým súhlasiť, ale dá sa argumentovať. Zostáva až do ..

Odkazy: Odkaz 1

Charles-Louis Clérisseau (28. augusta 1721 - 9. januára 1820) bol francúzsky architekt, starožitník a umelec. V druhej polovici 18. storočia sa podieľal na vzniku neoklasickej architektúry.

Narodil sa v Paríži a bol žiakom maliara zrúcaniny Giovanniho Paola Panniniho a bývalého študenta Francúzskej akadémie v Ríme, ktorý opustil v roku 1754 po spore s jeho riaditeľom Natoire.

V roku 1755 prišiel do Florencie škótsky architekt Robert Adam, kde sa stretol s Clérisseauom, ktorý ho sprevádzal do Ríma; tam sa Adam rozhodol, pod kúzlom Clérisseaua, po jeho návrate vytvoriť zväzok na publikovanie, ktorý by ho ustanovil za seriózneho architekta. Projekt, ktorý vybral, bol zväzok dokumentujúci ruiny Diokleciánovho paláca v Splite, ľahko prístupný na dalmatínskom pobreží. Po dobu piatich týždňov v roku 1757 Adam načrtol dokumentáciu zrúcaniny a dohliadal na ňu, zatiaľ čo Clérisseau vytvoril perspektívy a dvaja nemeckí spravodajcovia sa zaoberali meranými výkresmi. Väčšina publikovaných rytín v Adamových ruinách paláca cisára Diokleciána v Spalate (1764) je považovaná za dielo Clérisseaua, hoci nemal žiadny kredit.

 

A teraz sa pozrime na to, čo podľa pseudohistorikov bol výplod fantázie v detailnom prevedení rozsiahlej zbierky rytín:

  • rozvaliny a zrúcaniny
  • krpatí ľudkovia vo veľkolepom architektonickom štýle
  • stavby vynárajúce sa akoby zo zeme - jednoducho zasypané hlinou

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.