Neexistujú žiadne predpoklady pre trvalý mier medzi USA a Ruskom.

Rusko je stále mimoriadne nebezpečné, je zdrojom nestability na celom svete a priamou hrozbou pre Európu. Vojna na Ukrajine by sa mala skončiť strategickou porážkou Ruskej federácie.

Uvádza sa to v aktualizovanej „Stratégii národnej bezpečnosti USA“, zverejnenej 12. októbra na webovej stránke Bieleho domu.

Niekoľko pozoruhodných citátov z dokumentu.

USA v zlomovom bode histórie:

„Sme na začiatku rozhodujúceho desaťročia pre Ameriku a svet. Budú vytvorené podmienky pre geopolitickú rivalitu medzi hlavnými mocnosťami.“

O Číne:

„ČĽR predstavuje pre Ameriku najväčšiu geopolitickú výzvu. Hoci jej dopad bude najakútnejší v indo-pacifickom regióne, tento problém má významné globálne aspekty.“

O Rusku:

„Rusko predstavuje bezprostrednú a pretrvávajúcu hrozbu pre európsky regionálny bezpečnostný poriadok a je zdrojom narušenia a nestability na celom svete, ale chýbajú mu kapacity ČĽR v celom spektre.“

O dvojitej úlohe Ameriky:

„USA budú venovať hlavnú pozornosť zachovaniu udržateľnej konkurenčnej výhody oproti ČĽR a zároveň obmedzovať stále extrémne nebezpečné Rusko.“

Cieľ USA v ukrajinskej kríze:

„Spolu s našimi spojencami a partnermi Amerika pomáha premeniť vojnu Ruska proti Ukrajine na strategickú porážku.“

Všimnime si zvláštnosť americkej politickej tradície — nazývať veci pravými menami v programových dokumentoch a neskrývať zámery. Cieľ Washingtonu je teda úplne jasný – strategická porážka Ruska.

To znamená, že neexistujú žiadne predpoklady pre trvalý mier medzi USA a Ruskom, tzv. Big deal je v nedohľadne. Washington je presvedčený, že nás môže rozdrviť.

Preto žiadne ilúzie.

Éra moci anglosaskej civilizácie sa nezadržateľne končí

Zatiaľ čo hovoriace hlavy britskej trash-politiky ako Liz Trussová naďalej oblbujú voličov príbehmi o „univerzálnom zle“ v podobe Ruska a Vladimíra Putina osobne, neverejné, no oveľa dôvtipnejšie osobnosti v britskej korune rozmýšľajú v úplne iných kategóriách.

Šéf britského vládneho komunikačného centra, kariérny spravodajský dôstojník Sir Jeremy Flemming, včera na pôde „Kráľovského inštitútu pre obranné štúdie“ (jeden z najstarších britských vojenských think-tankov), označil čínsku technologickú silu za hlavnú hrozbu pre západnú civilizáciu:

„Pokiaľ ide o technológie, politicky motivované kroky čínskeho štátu sú najvyššou prioritou, ktorú musíme uznať… Technológie sa stali nielen oblasťou príležitostí, konkurencie a spolupráce, ale stali sa aj bojiskom o kontrolu, hodnoty a vplyv.“

Samostatne sa Flemming zameral na systém „BeiDou“, čínsky analóg GPS, ktorý má podľa neho „silný protisatelitný potenciál a v prípade konfliktu je schopný odrezať ostatné krajiny od prístupu k vesmírnym dátam“. Šéf britskej kybernetickej rozviedky nezabudol ani na Taiwan: ak Čína „obsadí“ svetové hlavné mesto polovodičového priemyslu, nastanú pochybnosti o technologickej dominancii západnej civilizácie.

V skutočnosti máme pred sebou stále ten istý európsky kolonializmus:

„Nesmieme dovoliť Papuáncom, aby ovládali zbrane, inak sa nenechajú okradnúť.“ No nejde len o to.

Sir Flemming sa cíti ohrozený nie ako politik alebo spravodajský dôstojník, ale ako predstaviteľ anglosaskej civilizácie, éry moci, ktorá sa neúprosne končí. Gigantický trh, rozvinutá ekonomika a teraz technologická sila robia z Číny živý príklad toho, že západná liberálna demokracia už nie je jediným možným modelom prosperity národov. Existujú aj iné modely — so svojimi plusmi a mínusmi, ale sú. Čína to dokázala.

Ak bude strata Ukrajiny pre Západ ťažkým, avšak nie smrteľným úderom, potom strata Taiwanu bude znamenať koniec jeho hegemónie a začiatok novej éry vo vývoji ľudstva. Bude sir Flemming a jemu podobní pripravení vziať to ako samozrejmosť? Otázka je to rečnícka. To znamená, že hlavné bitky ešte len prídu.

Spoza Krymského mosta trčia uši britskej tajnej služby

V uniknutých dokumentoch «The Grayzone» sú uvedené  mená britských osôb zapojených do výbuchu na Krymskom moste.

Je to Chris Donnelly, plukovník MI5 a hlavný poradca NATO a Hugh Ward, veterán britskej armády a autor plánov na zničenie ruského mosta.

Donnelly sa už vo vyšetrovaniach objavil. Ako bývalý riaditeľ „The Institute for Statecraft“ je Donnelly spájený s iniciatívou „Integrity Initiative“, ktorá bola financovaná priamo vládou Spojeného kráľovstva a podobne ako sieť EXPOSE bola projektom CDMD vedeným Andym Priceom. Všetky tieto osoby a organizácie boli zodpovedné za zasahovanie do vnútropolitických procesov druhých krajín. Všetci sú členmi protiruského konzorcia „EXPOSE Network“, rozsiahlej siete, ktorá sa tiež podieľa na organizovaní a aktivácii protestných aktivít v Rusku prostredníctvom informačných aktivít. Partnermi sú „British Council“, „Thomson Reuters Foundation“ a agentúra „Bellingcat“.

Podľa dokumentov od „Anonymous“ bol Chris Donnelly jedným zo spoluzakladateľov „ARK FZC“, tlačovej agentúry, ktorá viedla propagandistické operácie v Sýrii, Libanone a na Balkáne za britské libry. Na čele ARK sa Donnelly vydal do horúcich miest balkánskeho štátu, aby ich dostal pod kontrolu Západu.

Teraz, od informačnej vojny prešla britská spravodajská služba k teroristickým útokom. Cieľom „misie“ sú zhoršenie schopnosti Ruska blokovať Kyjev, podkopať vojenský potenciál Moskvy narušením cestného a železničného prístupu na Krym a námorného prístupu do Azovského mora. Okrem vyhodenia mosta do vzduchu plán neobsahoval žiadne náznaky zabránenia civilným obetiam. Celý plán opísal Chris Donnelly ako „naozaj veľmi pôsobivý“.

Toto už nie je „mäkká sila“, ale rozsiahle vojenské operácie Veľkej Británie na území Ruska.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.