Zmluvy sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života.
Tradičné zmluvy však môžu byť skutočnou bolesťou v krku, pretože za ich prípravu je potrebné zaplatiť právnika alebo notára a v prípade nedodržania zmluvy potrebujete ďalšie služby na ochranu svojich práv.
Na druhej strane, inteligentné zmluvy vám môžu ušetriť peniaze, čas a veľa problémov. Pozrime sa ako.

Odkazy: Odkaz 1

Čo je to inteligentná zmluva (Smart Contract)

Inteligentná zmluva je časť kódu (v programovacom jazyku), ktorá špecifikuje podmienky transakcie prostredníctvom sady IF, THEN, AND, OR a ďalších typov programovacích príkazov. Kód beží na blockchaine, ktorý slúži ako transparentná verejná kniha.

Predstavte si, že by ste inteligentné zmluvy mohli uplatniť na výmeny, nákup a predaj tovaru, dokonca aj na voľby a hlasovanie. To by znamenalo, že nie je potrebná žiadna ľudská interakcia a nikto nemôže v rámci procesu nič zmeniť. Nie je priestor pre „tlmočenie“, nie je možné manipulovať s ľuďmi.

 

Výhody inteligentných zmlúv

Inteligentné zmluvy majú vlastnosti, ktoré prinášajú mnoho výhod používateľom, ktorí predtým neboli k dispozícii:

  • Nezmeniteľné: Inteligentné zmluvy sú nemenné; nemôžu byť nijako zmenené. Nikto nemôže zmeniť žiadnu časť inteligentnej zmluvy bez toho, aby vzbudil pozornosť ostatných v rámci siete. Ani človek, ktorý vytvoril inteligentnú zmluvu, nemá moc ju zmeniť.
  • Nespochybniteľné: Inteligentnú zmluvu nie je možné zmeniť, takže nie je potrebné nikomu „dôverovať“. Dôverovať alebo nedôverovať druhej strane zmluvy vôbec neprichádza do úvahy. Okrem toho neexistuje priestor na tlmočenie.
  • Autonómne: Inteligentná zmluva funguje ako priama dohoda medzi stranami, ktorá nepotrebuje sprostredkovateľa ani prostredníka, pretože výstup sa produkuje zo vstupu deterministicky (bez náhodnosti).
  • Bezpečné: Inteligentné zmluvy sú chránené zložitou kryptografiou, ktorá ich robí bezpečnými, mimoriadne ťažko sa hackuje a ich zmena je určite oveľa ťažšia ako v prípade akejkoľvek súčasnej zmluvy.
  • Presné: Inteligentné zmluvy zdieľajú svoj aktuálny stav (napr. platené, neplatené; zverejnené, nezverejnené atď.) v rámci blockchainu alebo celej siete. Vďaka tomu každý uzol na blockchaine nesie presnú kópiu rovnakého stavu smart kontraktu.
  • Efektívne: Sprostredkovatelia, ako sú právnici, notári, realitní agenti, poradcovia, sprostredkovatelia a mnoho ďalších, nie sú vôbec potrební. To prináša vysokú efektivitu, čo vám ušetrí veľa času a peňazí na poplatkoch a čase potrebnom na spracovanie všetkých druhov dokumentov.

Príklady inteligentných zmlúv

Uveďme si niekoľko príkladov inteligentných zmlúv a o tom, ako sa dajú využiť. Všetky príklady pochádzajú z reálnych prípadov použitia, sú však zjednodušené, aby boli ľahko zrozumiteľné.

Inteligentné zmluvy s crowdfundingom

V prípade, že potrebujete financovanie svojho zaujímavého projektu, môžete ísť na crowdfundingovú platformu a požiadať používateľov, aby prispeli do vášho projektu. Platforma crowdfunding si časť týchto peňazí nechá pre seba, aby mohla platiť za svoje servery, za konverziu medzi všetkými druhmi mien a ďalšie služby. A ak cieľová suma nebude vybraná, majú problém vyriešiť všetci, ktorí poslali svoje peniaze.

Vďaka inteligentným zmluvám je všetko oveľa jednoduchšie: Ľudia budú platiť svoje príspevky napr. v Ethereum, globálne akceptovaná mena, ktorá bude uložená v samotnej zmluve, takže nemusíte mať ani bankový účet. Presný zostatok je vždy k dispozícii online. Akonáhle zostatok dosiahne určitú úroveň získavania finančných prostriedkov, peniaze sa automaticky vyplatia osobe, ktorá má v úmysle produkt vytvoriť. Ak suma nedosahuje túto úroveň, potom sa všetky peniaze automaticky pošlú späť ľuďom, ktorí zaplatili za uzatvorenie zmluvy. Ďalšou výhodou je, že ušetríte všetky poplatky za služby, ktoré by bolo potrebné zaplatiť starej centralizovanej verzii platformy crowdfunding. (Mnoho súčasných platforiem berie 10%, čo môže byť 100 000 dolárov, ak by bolo cieľom vyzbierať 1 000 000 dolárov). 100% vyzbieraných peňazí teda skutočne ide na konečný produkt.

Inteligentné zmluvy s poistením

Tu je príklad z cestovného poistenia. Môžete sa pokúsiť chrániť napr. proti zrušeniu cesty, prerušeniu, meškaniu, zmeškaniu spoja atď. Nárokovanie škody na týchto pravidlách je často veľa problémov, pretože ste povinní preukázať meškanie, straty a ďalšie veci.

Inteligentné zmluvy to všetko riešia jasne stanoveným algoritmom: Let je zrušený, čo znamená, že musíte absolvovať ďalší let, a bude vám automaticky a okamžite vyplatená náhrada presne podľa vašich pravidiel. Akonáhle sa váš let oneskorí napr. 12 hodín, automaticky dostanete zaplatené. Nie sú potrebné žiadne diskusie ani telefonáty s vašou poisťovňou. Nemusíte posielať žiadne dokumenty ani žiadne dôkazy. Inteligentná zmluva a vaše reklamačné konanie sa vykoná automaticky.

Inteligentné zmluvy s tovarom, mzdami a dividendami

Príklady plynulých automatických zmluvných platieb prostredníctvom inteligentných zmlúv sú nekonečné. Tu je len niekoľko z nich.

Pri objednávke z eShopu platíte vopred v plnej výške s dôverou, že tovar bude doručený až k vašim dverám. Namiesto toho môžete zaplatiť inteligentnou zmluvou, ktorá slúži ako viazaný účet. Akonáhle eShop overí sumu, pošle vám balíček. Inteligentnú zmluvu je možné naprogramovať na uvoľnenie vašich peňazí do obchodu, akonáhle bude balík označený ako doručený, pre ktorý je možné použiť štítok GPS alebo váš elektronický podpis. V prípade, že tovar nedostanete v určitom časovom rámci, dostanete späť svoje peniaze.

Podobným spôsobom môže inteligentná zmluva vykonávať ďalšie automatické platby vrátane miezd, provízií a dividend. Mzdy v rámci predajného tímu je možné programovať napríklad podľa výkonu pracovníkov alebo podľa akýchkoľvek podmienok vhodných pre vaše podnikanie.

Inteligentné zmluvy s hudbou a umením

Vďaka inteligentným zmluvám možno hudbu, audio, video a podobné médiá ponúkať decentralizovaným spôsobom: Za malý poplatok do distribuovanej (decentralizovanej) siete môže umelec ponúknuť svoje dielo bez sprostredkovania. Ako hudobný fanúšik pošlete určitú čiastku na inteligentnú zmluvu, ktorá bude sledovať, čo ste počuli (alebo stiahli) a od ktorého umelca. Týmto spôsobom dostane umelec zaplatené priamo, bez sprostredkovateľa (ktorý si zvyčajne vezme obrovské percento zo zisku pre seba), čo by mohlo viesť k oveľa nižším cenám pre koncového používateľa a k podstatne vyšším ziskom pre hudobníka, z čoho budú mať prospech hudobní fanúšikovia umelca a vylúčiť všetkých sprostredkovateľov, ktorí do procesu neprinášajú žiadnu hodnotu.

Inteligentné zmluvy s hlasovaním

Aj v demokratických krajinách ľudia vyjadrujú obavy z transparentnosti počas volieb a iných postupov, pri ktorých sa používa hlasovanie. To je ešte zreteľnejšie v krajinách, kde je demokracia len veľmi vzdialená od toho, čo sa deje. Voliči si často nie sú istí, do akej miery sa s výslednými hlasmi manipulovalo.

Vďaka inteligentným zmluvám by bol tento systém absolútne transparentný a nemenný. S voľbami prebiehajúcimi cez blockchain by sa všetky informácie ukladali do inteligentnej zmluvy bez možnosti ich zmeny. Môžu sa použiť všetky druhy hlasovacích systémov. Môžete mať napríklad jeden plusový hlas pre vybratého kandidáta a jeden mínusový hlas, ktorý pošlete kandidátovi, ktorého nechcete. Váš kladný hlas sa pripočíta k zostatku vášho vybraného kandidáta, váš mínusový hlas sa odpočíta od zostatku druhého kandidáta. Môže sa uplatniť mnoho ďalších metód vrátane všetkých druhov etických stimulov pre voličov. Pretože všetko beží na blockchaine, na spracovanie údajov nie sú potrebné žiadne manuálne úlohy ani administratívni pracovníci, čo šetrí čas a náklady a predchádza chybám a možnej manipulácii.

Podobný prístup môže akcionárom alebo ľuďom, ktorí hlasujú v akomkoľvek inom prostredí, uľahčiť prácu. Dúfajme, že je zrejmé, o koľko kvalitnejší a efektívnejší by mohol byť hlasovací systém s inteligentnými zmluvami.

Inteligentné zmluvy so sociálnymi sieťami

Súčasné sociálne siete, platformy zdieľania sociálnych sietí a veľa blogovacích webov sa nachádzajú na serveroch patriacich spoločnosti alebo jednotlivcom, ktorí môžu rozhodnúť, čo bude alebo nebude zverejnené. Môžu príspevky mazať, upravovať a cenzurovať, prípadne môžu zavrieť alebo zakázať komentáre k vášmu príspevku atď.

Celá sociálna sieť môže byť spustená distribuovaným spôsobom, čo znamená, že celá platforma je zdieľaná prostredníctvom miliónov používateľských počítačov prostredníctvom inteligentných zmlúv. Potom už nikto, ani ten, kto inteligentnú zmluvu vytvoril, už nemôže nič meniť. Ľudia sa samozrejme budú musieť naučiť, že transparentnosť a sloboda sú nesmierne cennou komoditou, takže budú za také nemenné informácie ochotní zaplatiť malý poplatok. Rovnakým spôsobom môžu ľudia dostať zaplatené za príspevok, ktorý prináša určitú hodnotu. Čiastku pošlete na „účet úschovy“ v inteligentnej zmluve. A kedykoľvek kliknete na príspevok „páči sa mi“, z vášho účtu sa odpočíta malá suma a odošle sa autorovi tohto príspevku. Po určitom čase budú ľudia viac ako naklonení platiť za kvalitné informácie, ktoré im ušetria čas a poskytnú im správne vedenie. Vďaka inteligentným zmluvám je to úplne možné; musíme len počkať a uvidíme, aký životaschopný bude tento prístup.

Môžu inteligentné zmluvy zmeniť svet?

Dúfajme, že príklady ukazujú niektoré možnosti inteligentných zmlúv. Svet je na pokraji monumentálneho pokroku, pretože potenciál inteligentných zmlúv zmeniť svet je obrovský. Mnoho vecí a procesov môže bežať rýchlejšie a lacnejšie. Mnoho chýb spôsobených manuálnym spracovaním a ľudskými faktormi môže byť minulosťou. Pretože inteligentné zmluvy možno vrstviť a kombinovať, aby sa vytvorili zložité systémy, môžu byť správnym prostriedkom na postup od centralizovaného k decentralizovanému spôsobu robenia vecí. Technológia je pripravená. Uvidí sa, či budú pripravení aj ľudia.

Príbuzné

Ako porozumieť blockchainu

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.