Ceny tokenov ovplyvňujú mnohé dôvody.
A keď hovoríme o mnohých dôvodoch, myslíme to vážne a je nevyhnutné, aby sme ich všetky riešili oddelene.
Začnime s komplikovanými vzťahmi medzi kryptomenami a vládou. Zložité a niekedy urážlivé.

Odkazy: Odkaz 1

Fázy prijatia bitcoinu vládou možno opísať takto: ignorovanie, vysmievanie sa, podceňovanie, hnevanie a potláčanie.

Niektoré krajiny si zvolili budhistický spôsob prijatia, ako napríklad El Salvator a Gruzínsko urobilo bitcoin zákonným platidlom (a vieme, že bitcoín je lokomotívou kryptomien, kam ide, ostatné nasledujú). Potom bitcoin stratil 17% svojej ceny a klesol zo 46 tisíc na 42 (pamätá si vôbec niekto tieto čísla?).

„Keď je Wall Street opatrná, prvá vec, ktorá sa predáva, je bitcoin,“ povedal Edward Moya, hlavný analytik trhu v Onade.

"Existovala obrovská dynamika, ktorá viedla k tomu, že Salvador prijal bitcoin, ale potom máte nervy na trhu, ktoré preháňajú cenové pohyby bitcoinu."

 

Z dlhodobého hľadiska je priskoro robiť závery, či to bolo dobré alebo nesprávne rozhodnutie; stále sledujeme a učíme sa z ich chyby (ak sa to nepodarí) alebo víťazstva (ak nie), ale je ťažké ignorovať skutočnosť, že krajiny prvého sveta nie sú šťastné z dnešného sveta web3 – ak nemôžete regulovať krypto transakcie, nevieš to ovládať a o to išlo.

Pravdepodobne vás však nezaujímajú malé krajiny ako El Salvator. Chcete veľkých hráčov ako... Čína.

No, máme tu veľa čo povedať, pretože nikto neznáša kryptomeny tak zle ako Čína. Od roku 2013 do roku 2021 sa Čína šesťkrát pokúsila uplatniť nové tvrdé opatrenia.

V septembri 2021 Čínska ľudová banka zablokovala všetky krypto transakcie, aby zabránila úniku kapitálu z krajiny. Bol to skutočný problém, pretože medzi rokmi 2019 a 2020 opustili východnú Áziu kryptomeny v hodnote viac ako 50 miliárd dolárov, pravdepodobne z Číny. Vláda dokonca obmedzila nákup kryptomien v hodnote maximálne 50 000 dolárov ročne.

Možno si myslíte, že by to naplnilo kryptotrh, ale nestalo sa tak. Dá sa to vysvetliť skutočnosťou, že 70 % objemu bitcoínov vlastnia dlhodobí kryptoinvestori, ktorých nové obmedzenia len ťažko prekvapia, a preto, že kryptotrh Čínu až tak nepotrebuje. Ale uvidíme, ako zareagujú USA, bolo sľúbené, že nezakážu kryptomeny.

Nevieme, aké obmedzenia prídu. Ďalej predpokladáme, že ak sú regulácie vysoko reštriktívne, môžu – a pravdepodobne aj budú – negatívne ovplyvniť ceny kryptomien. Na druhej strane to môže spustiť novú vlnu konzervatívnejších krypto investorov, ktorí neboli pripravení vložiť svoje peniaze do takejto novej formy meny a budú ochotní to urobiť s presnejším obchodným záznamom. A prospeje to cene. Jedna vec je však istá – nové vládne funkcie zvyšujú ceny tokenov.

 

Ceny tokenov a influenceri/celebrity.

Kryptoinfluenceri: potrebujeme ich?

Pravdou je – áno, my – investori – možno potrebujeme niekoho, kto nám poskytne všetky najnovšie aktualizácie a bude nás informovať v rýchlo sa meniacom krypto svete. Denne sa deje príliš veľa projektov, zlyhaní, podvodov a pádov. Máte čas každé dve až tri hodiny sledovať desiatky a desiatky zdrojov? Nemyslím si to (myslím tým, ak kombinujete rutinu, sociálne kontakty a pracovné úlohy s neustálym sledovaním krypto-správ, som na vás neskutočne hrdý, ste superčlovek a zaslúžite si všetky peniaze sveta ). Ale ak ste človek, ktorý uprednostňuje rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, pravdepodobne budete chcieť delegovať kryptografický výskum na profesionálov – čítajte – influencerov.

Ale ako vieme, dávka robí jed, takže ak používate kanály influencerov len na informačné účely a robíte si vlastný prieskum skôr, ako vôbec pomyslíte na investovanie, potom ste so svojou duševne zdravou stratégiou v poriadku.

Zamyslime sa nad inou situáciou: Predpokladajme, že by ste sa mohli inšpirovať investovaním svojich dôchodkových úspor do kryptomeny FTX po veľmi presvedčivej reklame Toma Bradyho alebo ste našli príbehy Kim Kardashian o nepriestrelnom bode, ktorý ste nikdy predtým nepočuli, na investovanie. V takom prípade musíte znovu objaviť svoje hodnoty.

A môže sa zdať, že sme voči našim čitateľom krutí a nespravodliví, pretože nie sú deti a môžu sa sami rozhodovať, čo je pravda.

Napriek tomu vám dám niekoľko faktov, aby ste sa sami rozhodli, či môže byť sila názoru influencera príliš ohromujúca alebo nie:

  • Príbeh Кim Kardashian videl (približne) každý 5. dospelý americký občan;
  • 45 % krypto investorov by si kúpilo mince, ak by to odporučila celebrita alebo influencer;
  • Vlastníci kryptomien vo všeobecnosti častejšie vyhľadávajú tipy na investovanie na sociálnych médiách ako na špecializovaných zdrojoch;

Po tomto slávnom príbehu Ethereum Max klesla dôvera v kryptomenu približne o 5 bodov. Znamená to, že ak ste boli jedným z tých, ktorí si kúpili žetóny po propagácii Kardashian, kúpili ste si figurínu. A ak ste si predtým nechávali žetóny, bodlo vás do chrbta zle vykonanou marketingovou stratégiou.

Celebrity a influenceri sa vždy podieľali na všetkých formách propagácie. Napriek tomu je rozdiel medzi sľubom, že budete voňať ako ruža v reklame na parfum, alebo pritiahnutím svojich fanúšikov do riskantného finančného projektu (nezabúdajme, že kryptomeny sú jednou z najrizikovejších oblastí investovania). V článku New York Times sa uvádza:

„Na tom, ako slávni a rozprávkovo bohatí naliehajú na svojich fanúšikov, je niečo neslušné, mierne povedané. Zabávači a športovci majú dostatok peňazí na riskovanie v špekulatívnych bublinách; ich milióny obdivovateľov nemajú taký luxus a môžu zostať držať vrece, keď bublina praskne.“

 

Snoop Dogg a Eminem natáčajú video propagujúce jachtársky klub Bored Ape a Reese Witherspoon sľubuje, že podporí ženské NFT umelkyne – naši obľúbenci nás pozývajú do sveta kryptomien, ale zabudli spomenúť, že za každý prehratý dolár stále dostanú šesť- číselný plat. Ako Logan Paul „zabudol“ spomenúť svoju účasť na minciach Dink Doing, že bol spoluzakladateľom spoločnosti a má finančný záujem na „zdieľaní svojich úprimných myšlienok“ na sociálnych médiách.

Čo teda môžete urobiť, aby ste sa ochránili ?

Neexistuje žiadna univerzálna rada okrem toho, že celoživotná príležitosť nemá vylúčenie zodpovednosti za celoživotnú príležitosť. A áno, bez ohľadu na to, ako veľmi máte radi filmy Jasona Bourna, Urobte si svoj vlastný skurvený výskum.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.