Uplynulo už 14 rokov, odkedy Lehman Brothers, 4. najväčšia investičná banka v USA, vyhlásila bankrot na začiatku finančnej krízy.
Podobne nepriaznivým hodnotením v súčasnosti trpia aj dve svetové banky Credit Suisse a Deutsche Bank.
Ich úroveň poistenia úverového zlyhania (CDS) sa približuje k hodnotám, ktoré boli naposledy zaznamenané v roku 2008.

Ceny energií a plynu dosiahli rekordné výšky a inflácia je v mnohých krajinách najvyššie za posledných 40 rokov. Situácii neprospieva ani rusko-ukrajinský konflikt. Uprostred nepriaznivej globálnej situácie sa dve najväčšie investičné banky potápajú v kritických hodnoteniach. Credit Suisse Group AG (NYSE: CS) a Deutsche Bank AG (NYSE: DB) sa obchodujú za extrémne nízke hodnoty, ktoré boli naposledy videné v roku 2008.

V závere augusta Deutsche Bank analyzovala problémy spojené s bankou Credit Suisse a odhalila medzeru 4,1 miliardy dolárov, ktorú je potrebné vyplniť. Navyše údaje o poistení úverového zlyhania pripomínajú Lehman Brothers tesne pred bankrotom.

Generálny riaditeľ Credit Suisse Ulrich Koerner informoval, že spoločnosť čelí kritickému momentu. Švajčiarska finančná inštitúcia má síce silnú kapitálovú základňu a likviditu, ale nie každý má rovnako pozitívny názor. Správa z investing.com uvádza, že investičná banka je v katastrofálnom stave a ide o ďalší Lehman Brothers. Šanca, že Credit Suisse je bezprostredne pred krachom, je v súčasnosti vysoká.

Zatiaľ sa očakáva, že Credit Suisse bude musieť prejsť bolestivou reštrukturalizáciou. V súčasnosti sa banka obchoduje za 0,23-násobok hmotnej účtovnej hodnoty a Deutsche Bank sa obchoduje za 0,3-násobok hmotnej účtovnej hodnoty.

Obe banky čelia významnej kríze a čoraz menej ľudí začína veriť vyjadreniam riaditeľa banky Credit Suisse. Terčom kritiky sú aj audity, pričom banky údajne majú dlhy po krk a zlé pôžičky. Zdá sa, že pozornosť sa na najbližšie obdobie upriami práve na tieto dve svetové banky a ich hodnotenie. Je možné, že nie každá banka súčasnú krízu prežije.

Pripravte sa na brutálny prepad trhu s nehnuteľnosťami

Laureát Nobelovej ceny Paul Krugman sa obáva, že nastane ďalší prepad na trhu s nehnuteľnosťami. FED už podľa jeho slov urobil všetko potrebné v boji proti inflácii.

Paul Krugman očakáva tvrdý pád americkej ekonomiky, ktorý najviac zasiahne trh s nehnuteľnosťami a export. Tento negatívny stav môže byť náznakom toho, že FED už nedokáže v boji proti inflácii urobiť viac. Krugman v rozhovore pre New York Times vysvetlil, ako rastúce úrokové sadzby zaťažujú dopyt po bývaní. Ľudia jednoducho nechcú hypotekárny úver so súčasnými úrokovými sadzbami.

„Širšie ekonomické dôsledky nadchádzajúceho prepadu cien bývania sa budú prejavovať ešte veľmi dlho. Očakávam, že to bude niekoľko mesiacov,“ uviedol Krugman.

Rast americkej ekonomiky podľa laureáta Nobelovej ceny trpí aj v dôsledku rastúceho trendu amerického dolára. Ten sa dokázal vyšplhať až na 20-ročné maximum. Vývoz v USA tak stráca konkurencieschopnosť a dovoz je, naopak, dostupnejší.

Klesajúci vývoz a rastúci dovoz pôsobia ako veľká hospodárska brzda,” skonštatoval Krugman.

 

Vplyv rusko-ukrajinského konfliktu na európske ekonomiky pravdepodobne podporí dolár, ale zároveň zaťaží euro.

Euro sa v roku 2022 prepadlo voči doláru už o 21 % a k 10.10.2022 je kurz EUR/USD na hodnote 0,9724.

Globálna neistota medzitým zostáva vysoká.

Americká ekonomika je v súčasnosti omnoho stabilnejšia ako tá európska. Je to tak hlavne z dôvodu energetickej krízy, ktorú v USA nemusia až tak intenzívne riešiť a ceny elektriny či plynu sa tam stabilne držia. Na európskych burzách cena za kWh vyrástla za rok o stovky percent a podobne je to aj s plynom. Takmer celú eurozónu trápi vysoká inflácia, ktorá je v niektorých štátoch až dvojnásobne vyššia ako v USA. Dobrá správa určite neprichádza ani z Ukrajiny, kde sa naďalej bojuje, čo rovnako neprispieva k rastu, ale naopak k poklesu a panike na trhoch z možnosti celoeurópskeho konfliktu.

Veľkú silu amerického dolára vo svete potvrdzuje aj dolárový index (DXY). Ten sa blíži takmer k 20-ročnému maximu. Naposledy bol takto vysoko ešte v čase dotcom bubliny, keď veľa firiem v USA zbohatlo pri vzniku internetu a online služieb.

Inflácia v USA narástla, trhy klesajú

Inflácia v USA dosiahla 40-rekordné maximá, na čo reagovala americká centrálna banka FED zvyšovaním úrokových sadzieb, aké ekonomika a trhy nezažili, ako upozorňuje denník Wall Street Journal, od začiatku 80. rokov 20. storočia. FED zvýšil sadzby už 5-krát po sebe, pričom na posledných troch zasadnutiach prišlo zvýšenie o 75 bázických bodov. Sadzby sa v USA v súčasnosti pohybujú v rozpätí 3 % až 3,25 %.

Pre trhy je každé zvýšenie sadzieb problém a pokiaľ FED bude pokračovať v tomto kurze, trhy budú ďalej klesať na nové minimá.

Podľa najnovšej prognózy vychádzajúcej z údajov Inflation Nowcasting Federálnej rezervnej banky v Clevelande, nadchádzajúce metriky indexu spotrebiteľských cien (CPI) v USA sa naďalej budú zvyšovať. Inflácia údajne stále nedosiahla vrchol, pričom septembrová a októbrová jadrová inflácia má narásť o ďalších 0,5 %. Táto správa prichádza uprostred prekročenia ďalšieho rekordu amerického hrubého štátneho dlhu, ktorý prekročil 31 biliónov dolárov.

Hlavným dôvodom stále rastúcej inflácie je pandémia Covid-19, šoky v dodávateľskom reťazci a prebiehajúci vojnový konflikt na Ukrajine. Niektorí považujú za chybu aj stimuly a výdavky, ktoré boli odpoveďou americkej vlády na pandémiu. FED totižto do obehu nalial rekordné množstvo peňazí a vláda USA vyčlenila bilióny dolárov na rôzne balíčky na pomoc. Výsledkom je, že hrubý štátny dlh USA je v čase písania článku 31,12 bilióna dolárov.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.