Decentralizované financovanie (DeFi) je veľmi perspektívna a rýchlo rastúca sféra - vďaka technológii blockchain.
Pokiaľ ide o budúcnosť financií, má čo ponúknuť.

DeFi sa rýchlo rozvíja a spôsobí revolúciu v celom finančnom svete vrátane poistenia, pôžičiek a pôžičiek, investičných služieb, správcovských služieb, bankových služieb, obchodovania s aktívami, sporenia, kontroly účtov a ďalších.

Ľudia si jednoducho uvedomujú, že vďaka blockchainu a kryptomenám môžu svoje financie kontrolovať osobne, ľahko a efektívne. Všetko, čo potrebujete, je smartphone vo vrecku. Decentralizácia financií sa tak stáva diskutabilnou témou, pretože ľudia sú čoraz viac rozčarovaní z centralizovaného finančného sektora.

Centralizované vs. decentralizované financovanie

Centralizácia: Centralizácia je definovaná ako určitá forma centralizovanej kontroly, ktorá sa v oblasti financií v zásade vzťahuje na vlády, centrálne banky a bankové inštitúcie. Historicky boli tieto centralizované systémy potrebné pre platobnú infraštruktúru a boli dôležité napríklad pri cezhraničných transakciách. Centralizované financovanie nie je imúnne voči falšovaniu, podvodom, pochybným praktikám, netransparentným úverovým procesom a ďalším. Tento centralizovaný systém tiež zjavne nie je pre mnohých prístupný. Preto asi 30 percent dospelých na celom svete zostane v roku 2020 bez bankového účtu.

Decentralizácia: DeFi (Decentralized Finance) je nový menový a finančný decentralizovaný systém postavený na verejných blockchainoch. Tento decentralizovaný systém uchováva identické záznamy v sieti typu peer-to-peer bez jediného bodu zlyhania (ako v centralizovaných systémoch). Je bez povolenia (nepotrebuje povolenie nikoho, ani povolenie žiadneho orgánu), a je odolný voči cenzúre. DeFi využíva decentralizované aplikácie (DApps) - programy fungujúce v decentralizovaných sieťach.

Využitím technológie blockchain môže DeFi efektívne nahradiť sprostredkovateľov a inštitúcie.

  • Namiesto centralizovaných zmlúv môžete použiť decentralizované inteligentné zmluvy;
  • namiesto centralizovaného požičiavania a požičiavania môžete ísť decentralizovanou cestou cez blockchain atď.
  • DeFi minimalizuje náklady a maximalizuje efektivitu finančných služieb.

DeFi môže nahradiť sprostredkovateľov a inštitúcie.

Pozrime sa na tri sféry, kde vám DeFi môže výrazne uľahčiť život:

  • Decentralizované pôžičky.
  • Decentralizovaná burza (DEX).
  • Automatizácia finančných procesov.

DeFi a decentralizované pôžičky

Vďaka smartphonu a prístupu na internet môžete dnes ľahko spravovať svoje aktíva na svojom zariadení, vrátane online bankovníctva a prijímania pôžičiek. Koľko získate z fixného vkladu (t.j. ak požičiate peniaze banke) a aké úroky zaplatíte, ak si požičiate peniaze z banky? Možno vás ohromí skutočnosť, že ak vložíte svojich 1 000 USD do fixného vkladu (čím skutočne požičiate svoje peniaze banke), môžete za rok získať okolo 25 USD (2,5%). Ak si ale potrebujete požičať 1 000 USD, po jednom roku zaplatíte úrok okolo 145 USD (14,5%).

Tento rozdiel 12 percentuálnych bodov (2,5% oproti 14,5%) je skutočne markantný. Prečo je to tak? No, sprostredkovatelia berú toto obrovské zníženie. Je pravda, že sprostredkovatelia vykonávajú všetky druhy funkcií: musia kontrolovať úver dlžníka, niesť riziko nesplatených dlhov, posielať upomienky dlžníkom atď. Ospravedlňuje to však rozdiel okolo 12 percentuálnych bodov? Aké je riešenie?

Možno uvažujete o poskytovaní pôžičiek „P2P“, ktoré existuje už mnoho rokov. Aj keď sa proces požičiavania a poskytovania pôžičiek zjednodušuje, poskytovanie pôžičiek „P2P“ sa stále spolieha na sprostredkovateľov, a nie je decentralizované. Okrem slabej regulácie a rizika straty investícií je jednou z veľkých chýb to, že sa nachádzajú na hranici tradičného finančného systému.

Ako sa veci majú lepšie s DeFi

S DeFi môžete využívať inteligentné zmluvy, ktoré vykonávajú všetky funkcie sprostredkovateľov. Inteligentné zmluvy je možné naprogramovať tak, aby prijímali vklady, spravovali vklady, vybavovali zabezpečené pôžičky, likvidovali zaistené aktíva atď. Vďaka technológii blockchain sú všetky tieto procesy nemenné - nemôžu byť nikým zmenené, ukončené alebo manipulované a sú vždy vykonávané podľa vopred určených podmienok. Áno, po založení a spustení inteligentnú zmluvu nemôže zmeniť nikto, ani jej vývojári.

Príklady DeFi tokenov a platforiem sú MakerDAO a Compound. Tieto decentralizované platformy slúžia na nastavenie kapitálových združení s inteligentnými zmluvami, ktoré umožňujú požičiavanie a požičiavanie aktív prostredníctvom blockchainu. Niekoľko ďalších príkladov tokenov DeFi: Chainlink (LINK), Aave (LEND), Synthetix Network Token (SNX), Dai (DAI), Kyber Network (KNC), 0x (ZRX), Swipe (SXP).

V súčasnosti sú decentralizované pôžičky najrýchlejšie rastúcou časťou priestoru DeFi, čo naznačuje pretrvávajúci dopyt po pôžičkách a pôžičkách. Jasne tiež ukazuje, že pôžičky tu zostávajú a patria medzi štandardné a zavedené finančné služby.

Je zaujímavé, že čínska centrálna banka už začala experimentovať s digitálnym Yuan DCEP (digitálna mena / elektronická platba). Ak bude úspešný, budete môcť ľahko požičať svoj digitálny jüan niekomu kdekoľvek na svete iba pomocou svojho smartphonu, a to bez akýchkoľvek sprostredkovateľov. Vďaka kódu naprogramovanému v procese by malo byť všetko transparentné a bezpečné.

DeFi a automatizácia finančných procesov

Vďaka počítačom a programom je možné mnohé procesy automatizovať a vykonávať ich s maximálnou účinnosťou a spoľahlivosťou. Mnoho operácií vo finančnom sektore stále nebolo ponechaných na automatizáciu, hlavným dôvodom je zvyčajne nedôvera. Je pre vás prijateľné, že vaše peniaze budú nejakým spôsobom automaticky prevedené z vášho účtu? V prvom rade budete chcieť mať istotu, že vaše finančné prostriedky sú v bezpečí. V súčasnosti to zvyčajne zabezpečuje centralizovaný subjekt a sprostredkovatelia.

Spoločnosti využívajú sprostredkovateľov a outsourcing na prideľovanie platieb, inkaso príjmov od dcérskych spoločností, distribúciu peňazí na účty, ako sú napríklad účty pre správu, nákladové účty a daňové účty, atď. Banky tiež poskytujú služby, ktoré pomáhajú svojim klientom v týchto sférach. Tieto operácie sú zvyčajne zložité a ťažké a pri každej zmene zmluvných podmienok je potrebné upraviť a odstúpiť od akýchkoľvek dohôd.

Vďaka použitiu DeFi s inteligentnými zmluvami môžete mať rôzne scenáre so všetkými druhmi podmienok pre všetky druhy platieb, distribúciu peňazí, inkaso účtov a ďalšie. Vďaka technológii blockchain je možné všetky tieto procesy sledovať online. Všetko je rýchle, transparentné a so zanedbateľnými nákladmi.

DeFi a decentralizovaná burza

Je dôležité vidieť rozdiely medzi centralizovanou a decentralizovanou burzou.

Centralizovaná burza: Takáto tradičná burza funguje prostredníctvom centralizovanej platformy, ktorá umožňuje všetky obchody v rámci tejto platformy. Veľmi centralizovaná povaha ju necháva otvorenú útokom a hackerom, ktorí môžu využiť výhody nejakého centrálneho bodu zlyhania a utiecť s obrovským množstvom peňazí. Historicky existuje množstvo búrz, ktoré boli hacknuté a utrpeli značné straty; niektorí z nich museli ukončiť svoju činnosť.

Decentralizovaná burza: Decentralizovaná burza (DEX) nedrží priamo žiadne aktíva. DEX je burza kryptomien bez ústredného orgánu alebo služby tretej strany.

  • Tieto decentralizované burzy umožňujú obchodovanie priamo medzi používateľmi, peer-to-peer, bez sprostredkovateľa.
  • Transakcie medzi peňaženkami sa zvyčajne uskutočňujú pomocou inteligentných zmlúv.
  • Výhodou systému DEX je ich „dôveryhodná“ povaha - nemusíte dôverovať výmene, pretože ste to vy, kto drží prostriedky vo vašej osobnej peňaženke.

Vďaka tomu všetkému neexistuje žiadny centrálny bod zlyhania, ktorý by hackeri mohli zneužiť. DEX tiež poskytuje súkromie, pretože môžete zostať v anonymite.

Výhody decentralizovanej výmeny (DEX) sú zrejmé a zdá sa, že to bude smer do blízkej budúcnosti.

Výhody a prínosy DeFi

Decentralizované financovanie (DeFi) prináša používateľom mnoho výhod a prínosov. DeFi sprístupňuje finančné služby a príležitosti oveľa širšiemu okruhu používateľov, a to všetko s oveľa nižšími nákladmi, pomáha nebankovkám a znižuje vstupné požiadavky, ktoré sú typické pre súčasný peňažný sektor. DeFi má potenciál reštrukturalizovať finančný priemysel, ako ho poznáme.

DeFi môže vytvoriť nový druh finančného systému, ktorý je úplne decentralizovaný, distribuovaný a založený na otvorenej technológii blockchainu. Bez sprostredkovateľov a bez centrálneho bodu zlyhania a kontroly sú tieto systémy efektívnejšie, súčasne odolné voči cenzúre, zostávajú však plne a transparentne kontrolovateľné. Systémy DeFi tiež nebudú ľahko ovplyvnené podvodmi, manipuláciou, korupciou alebo inými problémami. Okrem toho sú tieto nové systémy rýchlejšie, výkonnejšie, bezpečnejšie a schopné postarať sa o všetky transakcie transparentne a spoľahlivo.

DeFi ako sľubná technológia

Len z našich príkladov decentralizovaných pôžičiek, decentralizovanej výmeny (DEX) a automatizácie finančných procesov môžete vidieť, aká sľubná je technológia spoločnosti DeFi. Preto sa používateľská základňa DeFi od roku 2017 neustále rozrastá.

Na rozdiel od tradičného finančného systému ponúka svet DeFi otvorený prístup všetkým, vrátane nebankoviek, odolnosť voči cenzúre, plnú programovateľnosť, transparentnosť a dôveryhodnosť, a to všetko ako prirodzenú súčasť základnej vrstvy využívajúcej technológiu blockchain. Okrem toho umožňuje bežným ľuďom spravovať svoje vlastné financie a osobné údaje, odstraňuje sprostredkovateľov, ktorí zvyčajne predražujú ekvivalentné služby, a znižuje riziká z dôvodu povahy inteligentných zmlúv. Podobne ako pri vkladaní kryptomien do konsenzu PoS (Proof of Stake), DeFi tiež umožňuje generovať pasívny príjem z kryptomien, ktoré užívateľ vlastní.

Je zrejmé, že koncept DeFi (decentralizované financovanie) je v súčasnosti jedným z najfascinujúcejších. Pre širšie prijatie je ešte potrebné vyriešiť problémy so škálovateľnosťou kryptomeny. To je cieľom ethereum 2.0, ktoré tiež sľubuje nižšie poplatky za plyn a rýchlejšie časy blokovania po úplnej implementácii v roku 2021.

DeFi tokeny pre decentralizované financovanie

Decentralizované financovanie (DeFi) využíva technológiu blockchain s mincami a tokenmi na decentralizované platby, výpožičky a pôžičky, obchodovanie, inteligentné zmluvy a ďalšie funkcie. Je zaujímavé, že desať najlepších tokenov DeFi sa k 23. septembru 2020 umiestnilo medzi 54 najlepšími mincami a tokenmi uvedenými na portáli CoinMarketCap.com. Prečo sú tokeny DeFi také vysoké?

K rovnakému dátumu CoinMarketCap.com uviedol celkovo 98 DeFi tokenov. To znamená, že všetky súvisiace projekty a platformy propagujú decentralizované financovanie, sú si istí, že DeFi má svetlú budúcnosť a že ľudia budú chcieť prejsť od centralizovaného k decentralizovanému konaniu vecí.

Pozrime sa, čo najobľúbenejšie žetóny prinášajú na stôl. Prvých päť tokenov uvedených nižšie bolo vybraných na základe trhovej kapitalizácie umiestnenej na DeFi aktívach na CoinMarketCap.

 

Názov CoinMarketCap DeFi Rank CoinMarketCap Rank Stránka Total Supply
Chainlink (LINK) #1 #5 Chainlink 1,000,000,000 LINK

Cieľom Chainlink je prepojiť inteligentné zmluvy s údajmi, udalosťami a platbami v reálnom svete. Sieť Chainlink je nastavená tak, aby poskytovala spoľahlivé nemenné vstupy a výstupy pre komplexné inteligentné zmluvy na akomkoľvek blockchaine.

Ako je to dosiahnuté? Pomocou decentralizovanej siete Oracle (s Oracle pracujú ako nástroje DeFi) dodáva spoločnosť Chainlink údaje inteligentným zmluvám z viacerých zdrojov decentralizovaným z ktoréhokoľvek ústredného orgánu. To zaisťuje spoľahlivosť a bezpečnosť blockchainu, ktorý by mohol byť kompromitovaný, ak by veštec závisel iba od jedného zdroja.

Aké sú niektoré prípady použitia Chainlink?

Chainlink možno použiť na vytvorenie tokenov viazaných na aktíva z reálneho sveta, ako sú drahé kovy, indexy, pôžičky na autá a ďalšie. Je nápomocný pri vytváraní stablecoinov naviazaných na fiat menu, menové koše alebo komodity. Chainlink je možné využiť na výpočet splátok úrokov, likvidáciu kolaterálu a na vydávanie a vyrovnanie pôžičiek. Môže tiež napájať decentralizovanú burzu, upravovať kapitálové fondy alebo uľahčovať rôzne spôsoby platby.

 

Názov CoinMarketCap DeFi Rank CoinMarketCap Rank Stránka Total Supply
Maker (MRK) #2 #27 Maker 1,005,577 MKR

Maker je inteligentná kontraktná platforma na blockchaine Ethereum, ktorá stabilizuje a podporuje hodnotu DAI stablecoinu. Tokeny MKR sa vytvárajú alebo spaľujú v súlade s cenovými výkyvmi mincí DAI tak, aby sa držali čo najbližšie k 1,00 USD. Tokeny MKR slúžia aj na úhradu poplatkov za transakcie v systéme Maker a poskytujú držiteľom hlasovacie práva v rámci systému hlasovania spoločnosti Maker na schválenie.

Latino-američania (hlavne vo Venezuele, Argentíne, Kolumbii a Mexiku) si uvedomili význam, ktorý majú kryptomeny kvôli opakujúcej sa inflácii a hyperinflácii. Napríklad venezuelská inflácia sa odhaduje na 15 000% a Argentína čelí platobnej neschopnosti. Mnoho ľudí chce na ochranu svojich ťažko zarobených peňazí a úspor americké doláre, pretože miestna mena rýchlo stráca svoju kúpnu silu. Ale v Argentíne môžu občania nakupovať iba okolo 200 dolárov mesačne.

Ľudia v Latinskej Amerike dúfali, že ich obmedzená ponuka a odolnosť voči cenzúre môžu byť riešením pri hyperinflácii, a tak sa najskôr obrátili na bitcoin. Volatilita bitcoinu však vylučuje jeho použitie ako vhodného uchovávateľa hodnoty.

Tento región potreboval niečo ako digitálny dolár. Minca DAI, ktorá je pevne spojená s americkým dolárom, si získava popularitu v Latinskej Amerike. Používateľom stačí smartphone a mobilná peňaženka zadarmo. Ani potom sa mince DAI zatiaľ príliš nepoužívajú na bežné každodenné platby v obchodoch, pretože väčšina obchodníkov na to nie je pripravená. Ľudia však používajú mince DAI na svoje úspory a svoje DAI prevádzajú do svojej miestnej meny, kedykoľvek to potrebujú.

 

Názov CoinMarketCap DeFi Rank CoinMarketCap Rank Stránka Total Supply
Aave (LEND) #3 #21 Aave 1,299,999,942 LEND

Aave je decentralizovaný úverový protokol, ktorý umožňuje používateľom požičiavať a požičiavať si rôzne kryptomeny s použitím pevných aj variabilných úrokových sadzieb.

Spoločnosť Aave bola v septembri 2018 rebrandovaná z ETHlend a od tej doby sa stala jednou z najvyhľadávanejších aplikácií DeFi. Protokol Aave bol uvedený na trh v januári 2020. Tento neväzobný protokol je open-source a umožňuje používateľom vytvárať si vlastné decentralizované peňažné trhy na blockchaine Ethereum.

Vkladatelia vkladajú svoje kryptomeny do úverových skupín s cieľom získať úroky. Dlžníci môžu od týchto úverových združení získať okamžité pôžičky, a to buď nadmerne zabezpečeným alebo nedostatočne zabezpečeným spôsobom. Keďže platforma využíva združené zdroje, pôžičky sa nemusia zhodovať s jedným dlžníkom a jedným veriteľom. Namiesto toho sú pôžičky k dispozícii na základe stavu združenia.

Aave ponúka zaujímavé funkcie, ako napríklad „zmena úrokovej sadzby“, nezabezpečené pôžičky, jedinečné typy kolaterálu a Flash Loan. Pretože použitie Flash Loans vyžaduje nulové zabezpečenie, začala priťahovať na túto platformu viac používateľov.

Platforma na požičiavanie Aave podporuje takmer 20 aktív založených na ethereu, napríklad 0x Coin (ZRX), Aave (LEND), Augur (REP), Basic Attention Token (BAT), Binance USD (BUSD), ChainLink (LINK), Dai (DAI), Decentraland (MANA), Ethereum (ETH), Kyber Network (KNC), Maker (MKR), Synthetix (SNX), Synthetix USD (SUSD), Tether (USDT), TrueUSD (TUSD), USD mince (USDC) ) a Wrapped BTC (WBTC).

 

Názov CoinMarketCap DeFi Rank CoinMarketCap Rank Stránka Total Supply
Compound (COMP) #4 #32 Compound 10,000,000 COMP

Compound je protokol, ktorý uľahčuje požičiavať a požičiavanie kryptomien ako Dai (DAI), Ether (ETH), USD Coin (USDC), Ox Coin (ZRX), Tether (USDT), Token základnej pozornosti (BAT), Augur (REP), Wrapped BTC (WBTC), Sai (SAI).

Faktom na vytriezvenie je, že väčšina kryptomien môže byť iba uzamknutá na kryptoburzách a držaná v peňaženkách používateľov bez toho, aby vyvolávala akýkoľvek záujem. Cieľom spoločnosti Compound je to zmeniť pomocou svojej platformy na požičiavanie a požičiavanie si, ktoré vám umožňujú mať okamžitý sporiaci účet alebo požičiavať svoje aktíva a získavať úroky.

Úrokové sadzby zložených úverov a pôžičiek sa počítajú algoritmicky na základe údajov o trhu v reálnom čase. Keď viac používateľov vloží aktívum a zvýši jeho ponuku, sadzby požičiavania a požičiavania si klesnú. Naopak, ak si chce viac používateľov požičať aktívum, čím sa zvýši dopyt, úrokové sadzby aktíva sa zvýšia.

Majetok (napr. DAI) v protokole sa zamení za cTokens (napr. CDAI), ktorého hodnota v priebehu času stúpa, čo odráža efekt zloženia po jednotlivých blokoch.

Keď ponuka aktív rastie, pretože viac používateľov vkladá aktívum, výsledkom je pokles úrokových sadzieb úverov. Na druhej strane, ak sa zvýši dopyt po vypožičaní aktíva, výsledkom je zvýšenie úrokových sadzieb aktíva.

 

Názov CoinMarketCap DeFi Rank CoinMarketCap Rank Stránka Total Supply
Synthetix Network Token (SNX) #5 #34 SNX 197,745,248 SNX

So Synthetixom môžete staviť na kryptomeny, meny, drahé kovy, akcie a ďalšie aktíva v podobe tokenov ERC20.

Synthetix je protokol na vydávanie a obchodovanie so „syntetizátormi (syntetickými aktívami) na ethereu. Syntetické aktíva alebo „syntetizátory“ kopírujú cenu aktíva v „skutočnom svete“ a prinášajú ju do blockchainu Ethereum, vďaka čomu má Synth všetky vlastnosti tokenu ERC20. Aktívami zo „skutočného sveta“ môžu byť komodity, akcie, akcie, kryptomeny atď.

V rozsiahlom obchodovaní s komoditami, akciami, menami a inými aktívami stále dominuje Wall Street, Londýn a ďalšie tradičné obchodné centrá. Synthetix má priniesť podobné možnosti do globálneho sveta kryptomien - ale bez dovolenia a decentralizovaným spôsobom.

Synthetix vám umožňuje staviť na kryptomeny, meny, drahé kovy, akcie a ďalšie aktíva vo forme tokenov ERC20. Ako držiteľ synthov sa môžete staviť, že cena stúpne - t.j. na aktíve môžete byť dlho. Alebo sa môžete staviť, že cena klesne - môžete krátiť majetok.

Môžete tiež vsadiť (uzamknúť a podržať) svoje tokeny SNX, čím vytvoríte nové syntetizátory, získate odmeny a sledujete, ako vaše podiely rastú.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.