Zásoba bitcoinov je obmedzená na 21 miliónov - ale v prvých dňoch cryptomeny jeden hacker dokázal z ničoho vytvoriť 184 miliárd bitcoinov.

Odkazy: Odkaz 1

Stručne povedané

  • V auguste 2010 niekto využil chybu v kóde bitcoinu a vytvoril 184 miliárd bitcoinov.
  • Túto chybu rýchlo napravil anonymný tvorca bitcoinov Satoshi Nakamoto.
  • Osoba, ktorá stojí za zneužitím „incidentu pretečenia hodnoty“, zostáva neznáma.

 

Bitcoinov bude vždy iba 21 miliónov. Nie sme príliš ďaleko - v obehu je už okolo 18,5 milióna bitcoinov. Ale 15. augusta 2010 túto hranicu zničila jedna osoba, ktorej sa podarilo využiť chybu na výrobu 184 miliárd bitcoinov.

Vráťme sa v čase: v roku 2010 dosiahol bitcoin vrchol okolo 0,3 USD - teda tak nízko, že v máji toho roku niekto minul 10.000 bitcoinov na nákup jedinej pizze, ktorá má v súčasnosti hodnotu viac ako 110 miliónov dolárov.

Je zrejmé, že bitcoín nebol cryptomenný moloch, aký je dnes; rovnako ako mnoho nových technológií zažilo pôrodné bolesti, jednou z nich bola chyba, ktorá v niekoľkých transakciách vygenerovala miliardy bitcoinov

Incident pretečenia hodnoty

V auguste 2010 zdrojový kód bitcoinu zneužil niekto, kto dodnes zostáva v anonymite. Zadaný blok 74.638, osudový blok, ktorý vytvoril 184.467.440.737,090161616 bitcoinov, pričom dve adresy dostávajú len niečo viac ako 92 miliárd bitcoinov - 92.233.720.368,54277039.

Chybná transakcia v bloku bitcoinu 74 638 (Obrázok: Bitcoin Talk)


Anomálie si na fóre Bitcoin Talk rýchlo všimol Jeff Garzik, vývojár bitcoinu, ktorý je dnes generálnym riaditeľom spoločnosti Bloq. Tento problém bol označený ako „chyba pretečenia“; kód na kontrolu bitcoinových transakcií nefungoval, ak boli výstupy dostatočne veľké na to, aby pri sčítaní pretiekli.

Chyba, ktorá spôsobila „incident pretečenia hodnoty“, bola opravená veľmi rýchlo. Trvalo iba päť hodín, kým sa spustila „soft fork“ (mäkká vetva), ktorá vynulovala bitcoinový blockchain pred chybným blokom a obsahovala kód na odmietnutie transakcií pretečenia výstupnej hodnoty.

Soft fork je aktualizácia blockchainu. Pretože bitcoinová komunita rozvetvila stav blockchainu pred ťažbou 184 miliárd bitcoinov, znamená to, že niektoré predtým platné bloky boli premenené na neplatné bloky, ktoré ich odstránili z blockchainu a obnovili ho do skoršieho stavu.

Fork vymazal všetky transakcie a ťažbu zaznamenané na blokoch, ktoré boli vyrobené po chybnom bloku. Zrušil tiež 184 miliárd chybných bitcoinov. Aktualizáciu, Bitcoin patch 0.3.10, implementoval pseudonymný tvorca Bitcoinu, sám Satoshi Nakamoto.

Rýchla implementácia opravy bola zásadná pre udržanie životaschopnej cryptomeny v bitcoinoch. 184 miliárd bitcoinov by úplne znehodnotilo menu a ponechalo by ju na milosť osobe, ktorá drží novo vyťažené bitcoiny. Aj keby k porušeniu došlo dnes, množstvo chybných bitcoinov by úplne otriaslo súčasnou ponukou cryptomeny, čo by urobilo akýkoľvek bitcoin bezcenným.

Bitcoiny ťažili aj z toho, že toto zneužívanie bolo napravené blízko jeho vzniku, pretože odpojenie bitcoinovej siete v režime offline bolo možné bez výrazných dôsledkov.

Takéto narušenie by dnes spôsobilo rozsiahly chaos; obchodovanie by bolo výrazne narušené a všetky nákupy uskutočnené pomocou bitcoinu by boli zrušené. Samotná skutočnosť, že chyba by mohla umožniť prekročenie limitu 21 miliónov bitcoinov, by tiež spôsobila rázové vlny v crypto komunite, čo by pravdepodobne spôsobilo kolaps ceny bitcoinov a smrteľne oslabilo dôveru v cryptomenu.

Čo sa stalo s cenou bitcoinu?

Využitie a následný soft fork neznížila cenu bitcoinov. Bitcoiny skutočne zažili nárast v roku 2010; jeho cena sa medzi dňom záplaty a koncom roka zvýšila o viac ako 300% (z 0,07 USD na 0,30 USD). To, že sám Satoshi zasiahol, a urobilo to tak rýchlo, ukázalo, že bitcoin nebol tak ľahko hacknuteľný, ako by si niektorí mohli myslieť a vybudovať dôveru v koncepciu, ktorá doteraz nebola otestovaná.

Dodnes nie je známa osoba stojaca za zneužitím chyby a vzhľadom na anonymnú povahu blockchainu neexistuje spôsob, ako takú osobu vypátrať. Napriek svojej anonymite je stále významným prvkom v histórii blockchainu - pravdepodobne vôbec prvým hackerom blockchainu.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.