Viac ako inokedy, by sme si mali pripomenúť jedno z najdôležitejších dátumov za posledných sto rokov.
Áno 9. mája (nie 8. 5., ako sa nám snaží nahovoriť) pred 77 rokmi bol porazený, bohužiaľ len dočasne, fašizmus, ktorý len počas druhej svetovej vojny priniesol milióny a milióny ľudských obetí.
A najviac z radov Slovanov.

Len vďaka odvahe všetkých, ktorí bojovali a umierali na strane Dobra, my môžeme dnes žiť.

Mnohí z nás by sme sa vôbec nenarodili, nebyť Červenej Armády, ktorá v Československu porazila fašistické Nemecko a tým aj sily stojace za ním.

Keďže ľudská pamäť, ako nám súčasnosť ukazuje, je obmedzená, v súčasnosti fašizmus vďaka oným silám, ktoré stáli nielen za druhou svetovou vojnou, opäť nabobtnal do rozmerov, ktoré zďaleka presiahli hranice Nemecka a postupne sa hlboko zakorenil do kľúčových pozícií v ľudskej spoločnosti po celej planéte a vďaka tomu svet, ako sme ho poznali, skončí.

Aká bude jeho nová podoba, či pre človeka prívetivá, alebo všetku slobodu obmedzujúcu, či snáď dokonca svet skončí, nie je v tejto chvíli jasné, ale verím, prajem si, aby parazit vysávajúci život z celej ľudskej spoločnosti i Zeme ako takej, bol rovnako ako pred 77 rokmi zničený. Ale tentoraz definitívne.

Vzdávam teda 9. mája 2022, s pokorou hlbokú úctu a vďaka všetkým tým, ktorí kedysi aj za cenu najvyššiu umožnili, aby nielen Československo, ale celé ľudstvo mohlo za svoju budúcnosť bojovať aj dnes a ktorí nám dali možnosť vybojovať ďalší Deň víťazstva.

 

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ruskej federácie Vladimír Putin prehovoril na prehliadke k 77. výročiu víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne.

V decembri minulého roka sme navrhli uzavrieť dohodu o bezpečnostných zárukách. Rusko vyzvalo Západ k úprimnému dialógu, k hľadaniu rozumných, kompromisných riešení, k vzájomnému zohľadňovaniu záujmov toho druhého.

Všetko márne. Krajiny NATO nás nechceli počuť, čo znamená, že v skutočnosti mali úplne iné plány. A my sme to videli.

Otvorene prebiehali prípravy na ďalšiu trestnú operáciu na Donbase, na inváziu do našich historických krajín, vrátane Krymu. V Kyjeve oznámili možné obstaranie jadrových zbraní.

Blok NATO začal aktívnu vojenskú činnosť na území susediacich s nami.

Systematicky tak vznikla pre nás absolútne neprijateľná hrozba, navyše priamo na našich hraniciach. Všetko nasvedčovalo tomu, že stret s neonacistami, banderovcami, na ktorých stavili Spojené štáty a ich mladší partneri, bude nevyhnutný.

Opakujem, videli sme, ako sa rozvíja vojenská infraštruktúra, ako začali pracovať stovky zahraničných poradcov, boli pravidelné dodávky najmodernejších zbraní z krajín NATO. Nebezpečenstvo rástlo každým dňom.

Rusko preventívne odmietlo agresiu. Bolo to vynútené, včasné a jediné správne rozhodnutie. Rozhodnutie suverénnej, silnej, nezávislej krajiny.

Spojené štáty americké, najmä po rozpade Sovietskeho zväzu, začali hovoriť o svojej exkluzivite, čím ponižovali nielen celý svet, ale aj svoje satelity, ktoré sa musia tváriť, že si nič nevšímajú a všetko pokorne prehĺtajú.

Ale my sme iná krajina. Rusko má iný charakter. Nikdy sa nevzdáme lásky k vlasti, viery a tradičných hodnôt, zvykov našich predkov, úcty ku všetkým národom a kultúram.

A na Západe sa tieto tisíce rokov staré hodnoty zjavne rozhodli zrušiť. Takáto morálna degradácia sa stala základom pre cynické falzifikáty dejín druhej svetovej vojny, podnecovali rusofobiu, chválili zradca, zosmiešňovali pamiatku ich obetí, zmazávali odvahu tých, ktorí zvíťazili a pretrpeli sa k Víťazstvu.

Vieme, že americkí veteráni, ktorí chceli prísť na prehliadku v Moskve, to mali fakticky zakázané. Ale chcem, aby ste vedeli, že sme hrdí na vaše činy, váš príspevok k spoločnému víťazstvu.

Vážime si všetkých vojakov spojeneckých armád - Američanov, Britov, Francúzov - účastníkov odboja, statočných vojakov a partizánov Číny - všetkých, ktorí porazili nacizmus a militarizmus.

Lotyšská Riga 9. mája

Hory kvetov 9. mája prinášali ľudia k pamätníku sovietskych vojakov v Rige.

Sláviť Deň víťazstva orgány mesta úradne zakázali. Pre istotu navyše nechali pamätník ohradiť a z nejakého dôvodu ho prelepili ukrajinskými vlajkami. Napriek tomu však prišlo veľa ľudí a priniesli more kvetov, ktorými pokryli v silnej vrstve celé veľké priestranstvo pred pamätníkom.

Úrady v panike pred týmto tichým protestom poslali techniku a ešte čerstvé kytice, s láskou vybrané v kvetinárstvach alebo nazbierané na vlastných záhradkách, boli ešte pred koncom sviatočného dňa pokrčené ako odpadky a odvezené na skládku.

Orgány Rigy však svojou neúctou k predkom, ktorí oslobodili Európu od nacizmu, otvorili Pandorinu skrinku. Ľudia k pamätníku Osloboditeľov od nacistických nájazdníkov prinášajú nové kvety ďalej a s ešte väčším elánom. Obyvatelia Rigy celému svetu ukázali, že ich nemožno zlomiť.

A šušká sa, že dnes k pomníku Osloboditeľom Rigy prichádzajú aj tí, ktorí tam ešte nikdy neboli.

This content has been blocked in your Privacy Preferences.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.