Dosiahla inflácia skutočne svoj vrchol, alebo budeme svedkami ekonomického kolapsu ?
Túto problematiku okomentoval pre portál News Bitcoin generálny riaditeľ spoločnosti Morgan Stanley, ktorým je James Gorman.

Podľa Jamesa Gormana dosiahla inflácia svoj vrchol, čo je dôležitým faktorom pre posilnenie amerického hospodárstva. Generálny riaditeľ investičnej banky Morgan Stanley predniesol tieto slová počas Ekonomického fóra v Davose pre CNBC.

V poslednom čase sa zmenili dve veci, na ktorých skutočne záleží. Prvá sa týka inflácie, zatiaľ čo druhá sa týka nedávneho ekonomického obratu Číny,“ začal na úvod Gorman.

Nespochybniteľným faktom je podľa neho dosiahnutie inflačného vrcholu. Otázne je či sa FED skutočne dokáže dopracovať do vytúženého cieľa, ktorým je hranica 2 % inflácie. Dodržanie scenára postupného znižovania úrokových sadzieb sa očakáva aj na najbližšom zasadnutí FEDu, ktoré sa uskutoční 1. februára. Podľa Gormana budeme svedkami zvýšenie úrokových sadzieb o 25 bázických bodov.

Gorman v rozhovore pre CNBC okomentoval aj čínsky ekonomický obrat. Narážal tak na zlepšenie vzťahov s USA, ktoré nastalo po stretnutí americkej ministerky financii Yellenovej s čínskym vicepremiérom Liuom He.

Gorman považuje tieto mocenské hry za veľmi dôležité.

Ako sa prerozdelí prosperita? No jedine tak, aby každý dostal kus koláča. Druhým spôsobom je, že sa existujúci koláč zväčší a tak každý dostane väčší kus. Toto sú smery pre globálny rast, inak to nie je a nebude,“ dodal na záver Gorman.

FED bude 1. februára rozhodovať o tom, akým smerom sa bude ekonomika vyvíjať. Portál News Bitcoin informoval aj o možnom vývoji kryptomien, či zlata. Ak by sa naplnil scenár zvýšenia úrokových sadzieb o 25 bázických bodov, spomenuté trhy by mohli reagovať masívnym rastom.

Pripravte sa na neistotu na trhoch a recesiu

Svetová ekonomika bude v najbližších mesiacoch čeliť vážnym skúškam. Poprední ekonómovia varujú investorov a obchodníkov, aby sa pripravili na veľkú neistotu, ktorej výsledkom bude recesia. S týmto tvrdením súhlasí aj uznávaný ekonóm Mohamed El-Erian, ktorého vyjadrenia priniesol denník Market Bussiness Insider.

Po niekoľkých alarmujúcich signáloch zo strany obchodníkov na Wall Street sa svetová ekonomika môže ponoriť do hlbokej krízy. Rok 2022 sa niesol v znamení zvyšujúcej sa inflácie, proti ktorej boli zo strany Federálneho rezervného úradu urobené dôležité kroky. Bude to však stačiť? Podľa slov Mohameda El-Eriana nie. Tento rok bude krízu poháňať ešte väčšia neistota v dôsledku hospodárskeho poklesu.

Recesia je blízko

Strach, neistota, pokles a chaos. Tieto znaky môžu v najbližších týždňoch a mesiacoch prevládať na trhu.

V tomto roku sa recesia, skutočná aj obávaná, pripojí k inflácii ako hnací motor svetovej ekonomiky,“ uviedol Mohamed El-Erian.

 

Ďalším alarmujúcim signálom môže byť faktor, na ktorý upozornili aj stratégovia spoločnosti BlackRock, ktorá je najväčším svetovým správcom aktív. Podľa nich sa tentokrát budú centrálne banky držať v úzadí a nepodporia ekonomiku tak, ako minulý rok.

FED sa s jeho agresívnym zvyšovaním úrokových sadzieb zapísal do histórie. Ide totiž o najrýchlejšie tempo zvyšovania v celej histórii. Aj keď sa infláciu podarilo pozastaviť, objavujú sa ďalšie problémy. Hospodársky pokles môže podľa Bank of America masívne zasiahnuť akciové trhy, ktoré sa môžu prepadnúť až o 20 %. Podľa El-Eriana je už neskoro.

Inflácia pravdepodobne zostane na úrovni okolo 4 %, bude menej citlivá na politiku úrokových sadzieb a vystaví ekonomiku vyššiemu riziku nehôd vyvolaných ďalšími chybami politiky, ktoré podkopávajú rast,“ dodal na záver rozhovoru Mohamed El-Erian.

Aj keď sa očakáva veľká neistota, posledné slovo bude mať FED. Treba byť však veľmi opatrní pred názormi, ktoré v poslednom období dostali trhy do určitého stupňa eufórie. Začalo sa totiž vo veľkom diskutovať o tom, že FED pozastaví zvyšovanie sadzieb a postupne ich začne znižovať.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti BlackRock Ricka Riedera je to zo strany investorov veľmi hlúpe, no dalo sa to očakávať. Trhy totiž zareagovali na vyjadrenia dvoch popredných predstaviteľov FED-u.

Prezidentka pobočky v San Franciscu Mary Dalyová a prezident atlantskej pobočky Raphael Bostic uviedli, že sa úrokové sadzby budú držať na úrovni 5 %. To znamená, že by sa už nemali zvyšovať. Na toto by sa však investori nemali spoliehať.

Komentáre 2

  • aamater
    aamater 2023-02-09 00:31:59

    Určite nie. Tá sa bude ďalej nadúvať ako zdochlina. Darebácky štát USA bude tlačiť bezcenný US$ kým mu nedôjde farba. A čo sa týka EU tak tá ho bude z radosťou dotovať, kým sama nepadne na dno.

  • aamater
    aamater 2023-02-07 18:20:52

    Nie nedosiahla, tá bude naďalej stúpať pokým bude darebácky štát USA tlačiť ničím nekrytý US$!!! BRICS bude musieť ešte urobiť veľa práce, ale pád US$ je už teraz v tejto fáze nezastaviteľný!!! Otázkou je do kedy bude ešte prehnitý západ EU schopný akceptovať bezcenný papier, ktorý im podsúva darebácky štát USA!!!