Guvernér Bank of England v najnovšom rozhovore uviedol, že sme svedkami krízy, ktorá bude horšia ako v 70. rokoch.

Andrew Bailey je guvernérom jednej z najväčších svetových bánk Bank of England. Podľa Baileyho prežíva Spojené kráľovstvo najhoršie výsledky a otrasy, ktoré neboli také hrozivé ani v 70. rokoch minulého storočia. Tento negatívny stav je výsledkom útoku Ruska na Ukrajinu, ktorý spôsobil kaskádovitú vlnu problémov, ako napríklad krízu v dodávateľskom reťazci či energetickú krízu.

Na štvrtkovej konferencii guvernér Bank of England situáciu okomentoval:

Je to obrovský šok. Ak to porovnáte so 70. rokmi minulého storočia a porovnáte tento rok s jednotlivými rokmi v 70. rokoch, ide o najväčší šok ako v ktoromkoľvek so spomenutých rokov.“

 

 

Baileyho slová potvrdzujú politiku britskej centrálnej banky, ktorá plánuje bojovať proti inflácii s opatrnejším prístupom ako napríklad americký FED. Aj napriek tomu Bank of England pred pár dňami zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu najvýraznejším tempom za posledných 33 rokov. Ďalšie zvyšovanie však zatiaľ neplánuje.

Bailey si myslí, že situácia v USA a v Spojenom kráľovstve je odlišná. Nárast cien elektrickej energie a zemného plynu v Európe môže totiž výrazne obmedziť ekonomiku, ale zároveň pozitívne potlačiť rast inflácie.

Americká ekonomika v očakávaní veľkých problémov

„Amazon“ sa stal ďalším firemným gigantom, ktorý oznámil masívne znižovanie počtu zamestnancov. Naraz prepúšťa 10.000 zamestnancov – manažérov, IT-špecialistov a personalistov. Ide o najväčšie jednorazové prepúšťanie v histórii „Amazonu“.

Pár dní dozadu spoločnosť Meta/Facebook oznámila rovnako masívne prepúšťanie. Prepustí až 13.000 pracovníkov, tiež väčšinou manažérov a IT špecialistov. Škrty na Facebooku sa dotknú 10% celkového počtu zamestnancov a mnoho sľubných projektov spoločnosti bude zrušených.

Vo veľkom prepúšťajú zamestnancov aj ďalší predstavitelia IT-bubliny, ktorá teraz praská — Coinbase, Robinhood, Netflix, Peloton. No práve škrty v maloobchodnom gigante „Amazon“ a tiež na prahu vianočného obdobia, keď ľudia masívne nakupujú darčeky, môžu byť predzvesťou veľmi nepríjemných udalostí.

Formálne ekonomika USA stále rastie, aj keď najmä vďaka bridlicovému priemyslu samotnému. Nezamestnanosť je tiež na dosť nízkej úrovni – aj keď už začína stúpať. Na budúci rok však ekonómovia predpovedajú takmer zaručenú recesiu.

A veľké spoločnosti sa na to už pripravujú mohutne a hlavne – optimalizujú svoje náklady vopred. Nezaostávajú za nimi ani malé firmy, ktoré zamestnávajú väčšinu Američanov. Podľa prieskumov 63% malých podnikov zmrazilo prijímanie zamestnancov a 10% začalo zamestnancov prepúšťať.

Éra nulových sadzieb v Amerike sa dočasne skončila a teraz je pre podniky čoraz ťažšie brať si nové pôžičky za už aj tak dosť vysoké úroky. Otázkou je len to, ako ďaleko všetky tieto krízové ​​procesy dospejú – kým americké úrady neustúpia a nezačnú opäť nalievať peniaze do ekonomiky, len aby ju zachránili pred prudkým pádom.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.