Elektromobily sú obvykle považované za znak tzv. udržateľnosti, podľa šéfa vývoja mníchovskej značky sú ale naopak úplne neudržateľné.
Pri emisnej záťaži prameniacej z výroby bateriek a bez „zeleného” dobíjania podľa neho nedávajú žiadny zmysel.

Odkazy: Odkaz 1

Proti politicky tlačenej elektromobilite sa snažíme bojovať prakticky od prvej chvíle, kedy sa objavili plány týmto smerom kráčať. Nejde z našej strany o prejav snahy uškodiť prírode, naopak – len namiesto ideologicky páčivých, ale v praxi neuskutočniteľných či nefunkčných riešeniach voláme po tých, ktoré sú technicky aj ekonomicky schodné a naozaj niečomu pomôžu. Preto sa vždy snažíme pozerať na celý životný cyklus áut, nie iba na jeden moment ich existencie, ktorý môže vyzerať kryštalicky čisto, aj keď je v skutočnosti veľmi škodlivý. A viac versa.

Dlho nebolo politicky prijateľné pokúšať sa proti týmto zámerom stavať v pozícii vysoko postaveného manažéra tej či onej firmy, v poslednej dobe ale aj z týchto radov počúvame stále viac kritických slov. Najnovšie tie svoje vyslovil Frank Weber, ktorý má u BMW na starosti vývoj. Jeho aktuálne vyjadrenie znie veľmi rozumne, hoci je bohužiaľ skoro isté, že v Bruseli nepadne na úrodnú pôdu. Rozhodujúce slovo má ideológia, nie technická alebo ekonomická realita, Dr. Weber ale napriek tomu zostáva nohami na zemi.

 

„Elektrické vozidlá nikdy nebudú udržateľné, pokiaľ v prípade ich batérií nedôjde na uzavretie kruhu,“ uvádza.

„Musíme pochopiť, že keď príde reč na vzácne kovy - ako sú spracovávané, ako sa dostávajú do áut a ako sú recyklované, je na výrobu batérií potrebné také veľké množstvo energie, že musíme zabezpečiť, že celý proces bude uzavretý. Celková produkcia CO2 (pri výrobe akumulátorov - pozn. red.) je oveľa väčšia, než si ktokoľvek myslí,“ hovorí ďalej šéf vývoja mníchovskej automobilky.

 

Aj keď Weber pripúšťa, že v prípade samotnej jazdy môže používanie elektromobilov znamenať redukciu emisií, v prípade batérií sú dodatočné vstupy také extrémne, že len kvôli nim je výroba celého auta emisne dramaticky náročnejšia. A pretože ani elektrinu zďaleka nevyrábame bezemisne, je celková bilancia prevádzky elektromobilu o 60 % horšia ako pri spaľovacích autách. A aj keď firma pracuje na ďalších optimalizáciách (zefektívnenie výroby u seba aj svojich dodávateľov), má byť záporná bilancia aj v roku 2030 stále 40-percentná.

Aký potom má zmysel tlačiť na rozšírenie elektroáut ako spasiteľa planéty ?

To nie je rečnícka otázka, odpoveď je prostá, žiadny. Presne to hovorí aj Weber:

„Po prvé, pokiaľ dobíjanie nie je zelené, sú elektromobily nezmysel,” dodáva v narážke na snahy EÚ o prechod na 100% elektromobilitu do roku 2035 a 50% predaja týchto áut do konca aktuálnej dekády.

„Spočítajte si to a zistíte, že je neskutočne ambiciózne niečo také chcieť,“ dodáva Weber.

 

Podľa neho neexistujú žiadne rozumné plány, aby celé riešenie mohlo rozumne fungovať.

„Aktuálne žiadna krajina nemá plán, ktorý by zahŕňal potrebné investície, a to nie je prístup, ktorý by mohol fungovať. Je potrebné prispôsobiť kompletne celý systém od dobíjacej infraštruktúry cez továrne, obnoviteľnú energiu, recykláciu a využívanie európskych materiálov európskymi továrňami,“ hovorí Weber.

„A pozrite sa na Čínu,“ dáva vývojový šéf BMW za príklad krajinu, ktorá elektromobily tlačí ako žiadna iná.

„Napriek tomu vedia, že nebudú schopní prerodu, a Čína tak za 10 rokov rozhodne nebude stopercentne elektrická,“ hovorí ďalej manažér bavorskej značky s tým, že práve tá má pritom pod palcom takmer všetku rafináciu vzácnych kovov.

 

Ako sme teda spomenuli už mnohokrát, vyrobiť elektromobil nie je nič náročné. Avšak zaistiť, aby niečomu skutočne pomohol, je problém, ktorý zjavne zaujíma len pár hĺbavých ľudí. A politici medzi nich nepatria. Pritom by stačilo chvíľu myslieť, zvážiť celý životný cyklus áut, pochopiť zatracovanú efektivitu spaľovacích vozidiel a pracovať súčasne aj na jej ďalšom zlepšení. Pestrý vývoj by určite viedol k zlepšeniu situácie, stávka na jednu kartu je nezmysel vždy a všade. Lenže skúste niečo také vysvetliť ľuďom, ktorí racionálne argumenty odmietajú už roky.

A teraz, tvárou v tvár primárne nimi zapríčinenej emisnej kríze, veselo hlasujú za ďalšie pokračovanie cesty rovnakým smerom...


Jazdenie v elektromobiloch, ako sú BMW i4 a iX, môže byť prínosné, ale len pokiaľ budeme ignorovať náročnosť výroby ich akumulátorov a to, z čoho vyrábame elektrinu. Aký to potom má zmysel ? Podľa šéfa vývoja BMW žiadny.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.