Ruky preč od Etherea ?

Obavy z centralizácie druhej najväčšej kryptomeny od aktualizácie The Merge každým dňom narastajú. V dnešnom článku sme vás informovali, že len dve peňaženky sú zodpovedné až za polovicu vytvorených blokov v sieti. Portál mevboost.org dnes prišiel s ďalšími znepokojivými údajmi, ktoré ešte viac ohrozujú dôveru investorov.

Podľa portálu mevboost.org je až 80 % všetkých ethereových relay blokov vytvorených prostredníctvom flashbotov. Podľa burzy BitMEX je flashbot centralizovaná entita, ktorá ohrozuje priamo decentralizovaný charakter celej siete. Podľa burzy musí sieť prejsť zásadným prebudovaním siete, inak jej hrozia problémy.

Na prvé problémy s prechodom Etherea na konsenzus Proof of stake upozornila spoločnosť Santiment, ktorá sa špecializuje na analýzu údajov v rámci blockchainov. K 15. septembru sa potvrdilo, že dve peňaženky spracovali 46,15 % zo všetkých transakcií. Podľa zakladateľa spoločnosti Gnosis Martina Köppelmanna ide o peňaženky spoločnosti Lido a burzy Coinbase.

Köppelmann však upozornil aj na ďalší znepokojivý fakt. Až dve tretiny všetkých transakcií overuje len 7 najväčších entít, čo znamená, že k dnešnému dňu Ethereum nemožno považovať po prechode na Proof of stake za plnohodnotne decentralizovanú sieť.

Táto informácia prichádza v čase, keď sa otázka decentralizácie a anonymity kryptomien stáva čoraz naliehavejšou. Skutočnosť, že v mnohých kryptomenových projektoch vlastní malý počet peňaženiek väčší počet mincí, je alarmujúci. Týka sa to v súčasnosti nielen Etherea, ale aj tokenov ako XRP alebo BNB.

Objemy na burzách rastú uprostred aktualizácie The Merge

Uprostred prehlbujúcej sa korekcie na kryptomenovom trhu burzy ťažia z obchodnej aktivity, ako podľa údajov upozorňuje spoločnosť Block Research. Aktivita na burzách priamo súvisí so súčasnou volatilitou, ktorá poskytuje obchodníkom príležitosť kupovať kryptomeny vo väčšom poklese za nižšie ceny. Ďalším faktorom je aj nedávna udalosť, ktorá navždy zmenila pohľad na Ethereum.

Zaujímavosťou je, že nárast burzových objemov nastal práve počas aktualizácie Etherea The Merge. Záujem obchodníkov mohol byť spôsobený aj touto dôležitou udalosťou, ktorá pre mnohých účastníkov trhu predstavovala obdobie vyberania ziskov.

Práve udalosti podobné The Merge môžu pre kryptomenu znamenať prínos z dlhodobého hľadiska, no z krátkodobého skôr slúžia na špekulácie. Obchodníci hromadia mince pred udalosťou a tesne pred jej uskutočnením vyberajú zisky.

Priame prepojenie týchto dvoch faktov potvrdzuje aj burza FTX.US, kde obchodníci s Ethereom predstavovali väčšinu nárastu objemu. Ten zahŕňal takmer 43 % celkového objemu burzy za jediný deň, ako informuje Coingecko. Rovnaká dominancia sa ukázala aj na burze Coinbase, kde Ethereum predstavovalo 34 % denného objemu.

Veľkí ethereoví investori po aktualizácii The Merge zmenili správanie

Aktualizácia siete Ethereum The Merge nepriniesla iba kompletnú zmenu blockchainovej siete, ale aj zmenu správania veľkých obchodníkov a veľrýb. Zlúčenie vzbudilo otázku, či je Proof of stake pre Ethereum taký spoľahlivý, ako sa očakávalo v porovnaní s konsenzom Proof of work. Odpoveď na túto otázku nám môže pomôcť zodpovedať aktivita ethereových veľrýb v tomto období.

Ethereum po aktualizácii The Merge reagovalo poklesom spotovej ceny, pričom od 15. septembra kleslo o takmer 18 %. Ide o typickú situáciu pre kryptomenový trh, keďže investori sa rozhodli vyberať zisky tesne pred dôležitou udalosťou a bezprostredne po nej.

Súbežne s poklesom ceny veľryby znižovali svoje držby. Známa platforma, ktorá poskytuje informácie o trhu, Santiment, zdieľala graf, kde jasne vidieť, že došlo k poklesu v držbe ethereových veľrýb.

Ethereové adresy držiace 1 000 až 10 000 ETH zaznamenali pokles o 2,24 % v kumulatívnej držbe, zatiaľ čo adresy držiace 100 až 1 000 ETH klesli o 1,41 %. Tieto čísla nie sú až také vysoké, ale je potrebné si uvedomiť, že pokles nastal len za posledný týždeň po aktualizácii The Merge.

Dominancia Etherea tiež okamžite po aktualizácii prudko klesla a v súčasnosti sa nachádza o 13 % nižšie v porovnaní s obdobím pred aktualizáciou. Graf dominancie naposledy zaznamenal takú vysokú volatilitu smerom dole v júni 2022. Ak berieme do úvahy uzatvorenie týždennej sviečky, tak ide o najhorší týždeň od septembra 2018.

Elity kontrolujú Ethereum, Buterin mlčí

Väčšina ľudí nemá možnosť mať žiadne slovo v tom, akým smerom sa bude sieť uberať, ani možnosť potvrdzovať transakcie. Aby ste sa mohli stať členom elitného klubu tých, ktoré môžu staknúť svoje ETH tokeny, musíte vlastniť až 32 ETH, čo je suma približne okolo 40-tisíc dolárov. To vylučuje väčšinu investorov a fanúšikov Etherea.

Ak chce retailový investor stakovať svoje ETH, môžete tak urobiť cez centralizované burzy. Áno, cez CENTRALIZOVANÉ entity, ktoré v čase stakingu kontrolujú vaše tokeny a zarábajú na to. V prípade hacku… príbeh už poznáte. V dvoch článkoch sme vás informovali, že za väčšinu aktivity v sieti Etherea zodpovedá niekoľko entít. Pri tomto fakte končí aj celá diskusia o decentralizácii druhej najväčšej kryptomeny. Nemožno tvrdiť o projekte, že je decentralizovaný, ak za potvrdením väčšiny transakcií stojí len zopár validátorov.

Vitalik Buterin, pôvodne veľký fanúšik kryptografie, začína podobne ako predstavitelia niektorých veľkých búrz, raziť pragmatický, proregulačný postojNajnovšie by podľa neho mal aj Dogecoin prejsť na algoritmus Proof of stake. Nemôžete byť však zástancom myšlienky kryptomien, decentralizácie, anonymity a deregulácie, a zároveň podporovať, aby väčšina kontrolovala menšinu. Buterin zatiaľ mlčí a nevyjadruje sa k celej téme, no povesť Etherea je v súčasnosti značne pošramotená. Stane sa Ethereum len hračkou v rukách veľkých investorov, ktorí z neho vyťažia nejaké tie milióny, lebo sa to dá?

Ethereum je po prechode na Proof of stake čoraz viac centralizované

Vysoké náklady na validáciu ETH spôsobili, že používatelia sa obrátili na ťažobné pooly na centralizovaných burzách, ako sú Binance, Coinbase či Kraken. So 14 miliónmi ETH v hodnote približne 19,2 miliardy dolárov, ktoré boli od zlúčenia vsadené na blockchain Ethereum, je približne 60 % pod kontrolou centralizovaných búrz, čo dáva týmto subjektom moc nad procesom validácie, ktorý je pre sieť zásadný.

Mechanizmy konsenzu PoS boli označené za „revolučné vylepšenie“ ekosystému Ethereum, pretože znížia spotrebu energie a zvýšia rýchlosť, pričom validátorom poskytnú odmeny za staking. Je potrebné taktiež pripomenúť, že model Proof of work (PoW) je najbezpečnejším mechanizmom pre aktíva používateľov.

Pri validácii PoS je získanie kontroly nad dvoma po sebe idúcimi blokmi zlými aktérmi nebezpečné pre bezpečnosť siete, keďže Ethereum údajne znížilo úroveň bezpečnosti a efektivity v prospech rýchlosti. S tým súvisí aj protest niektorých ťažiarov za zachovanie mechanizmu PoW.

Je jasné, že nie každý člen komunity ETH je s touto aktualizáciou spokojný. Niektorí členovia komunity sa taktiež domnievajú, že proces stakingu je príliš komplikovaný, a to najmä pre bežných investorov. Pokiaľ sa miera centralizácie druhej najväčšej kryptomeny nezníži, Ethereum je pseudodecentralizovaná kryptomena.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.