Je to dôvod na obavy?
Digitalizácia a ekológia sú dva najväčšie ciele Európskej Únie. Digitálne meny budú v Európe do štyroch rokov kompletne zregulované. Tešiť sa môžeme aj na digitálne euro.

Agentúra Reuters včera informovala o nových plánoch EÚ. Podľa interných dokumentov sa kryptomeny dočkajú komplexných regulácií. Ciele Európskej Únie sú naozaj zaujímavé a vôbec nevyzerajú zle.

Do roku 2024 EÚ zavedie komplexný právny rámec, ktorý umožní vzostup technológií distribuovaných databáz (DLT – blockchain) a kryptomien vo finančnom sektore. Taktiež budú adresované riziká spojené s týmito technológiami.

V ideálnom svete regulácie pomôžu očistiť sektor kryptomien od rôznych podvodov, pyramídových hier a exit scamov a zároveň otvoria dvere serióznym projektom a kvalitným decentralizovaným kryptomenám.

Šéf ECB – Pandémia urýchlila adopciu digitálnych mien – Bude nasledovať EuroCoin?

Ako môžu regulácie poškodiť ekosystém kryptomien?

Realita však môže byť iná. Vládam po celom svete vadia napríklad anonymné kryptomeny ako Zcash či Monero a majú tendenciu obmedzovať ich. Americká IRS dokonca vypísala odmenu za hacknutie Monera a Bitcoin Lightning Network! Regulácie od EÚ tomu iste nepomôžu.

Cieľom týchto regulácií bude takmer určite legalizácia a podpora chystaného digitálneho eura. Skutočne decentralizované kryptomeny budú odsunuté na druhú koľaj a očakávame tiež zavedenie mnohých obmedzení ich používania. V hre je zákaz kryptomenových peňaženiek a vytvorenie nového spôsobu vlastnenia kryptomien, ktorý pôjde cez prostredníka (banky). Tu však už špekulujeme.

Tak ako tak, pre EÚ ako celok bude zavedenie regulácií kryptomien a decentralizovaných technológií krokom vpred. Bude to skvelá reklama pre blockchain a očakávame tiež digitálne pasy či občianske preukazy. Reuters tiež spomína okamžité udeľovanie licencií pre obchody.

Záver

Európa sa posúva do nového digitálneho veku. Ako jedna z mála krajín (snáď okrem Číny) si plne uvedomuje dôležitosť týchto technológií a snaží sa ich vo forme nových zákonov a regulácií pretlačiť členským štátom únie.

Je však veľmi dôležité, aby tieto regulácie nezašli priďaleko a nezačali skôr obmedzovať vývoj a inovácie. Kryptomeny prišli pred desiatimi rokmi s úplne novým prístupom k internetovým transakciám. Teraz tieto technológie konečne dozrievajú a vznikajú prvé projekty, ktoré majú reálne využitie (DeFi). Dúfajme, že regulácie EÚ týmto projektom neublížia.

Digitálne euro nebude náhrada hotovosti – sľubuje prezidentka ECB

Rastúca digitalizácia sveta a ekonomiky je neodvratný dôsledok technologického rozvoja, no tento trend robí mnohým vrásky na čele. Vlády EÚ sa netaja tým, že by radi zrušili hotovosť a namiesto toho donútili ľudí používať digitálne transakcie. Našťastie, spoločnosť sa veľmi nehrnie do tejto formy digitálnej finančnej distópie.

Nebezpečenstvá centrálne riadených digitálnych peňazí

Nevýhod takéhoto systému je veľa. Jednou z tých najväčších je samozrejme, strata slobody a súkromia. Moderné finančné transakčné systémy totiž zaznamenávajú každý jeden pohyb peňazí a inštitúcie či vlády môžu teoreticky kedykoľvek nahliadnuť do histórie transakcií občanov. Navyše, v súčasnom systéme nevlastníte peniaze na vašom účet. Má ich banka a vy ju môžete iba požiadať, aby ich presunula na iný účet. Na tieto peniaze môže kedykoľvek siahnuť exekútor a vy k nim stratíte prístup.

Od nástupu novej riaditeľky Európskej centrálnej banky sa stále viac hovorí o spustení takzvaného Eurocoinu alebo digitálneho eura. Ide o novú formu digitálnych peňazí, ktoré spája výhody a nevýhody súčasného systému s rýchlosťou hotovosti. Centrálna banka tak bude mať väčší prehľad nad finančnými pohybmi a kontrolu nad peniazmi v obehu. Rastú tak, obavy, že ECB chce pomocou digitálneho eura nahradiť hotovosť.

Eurocoin nenahradí hotovosť, ochráni nás pred digitálnymi menami amerických firiem

Šéfka ECB Christine Lagarde na nemecko-francúzskom parlamentnom rokovaní uviedla na pravú mieru plány s digitálnym eurom. Táto nová forma peňazí nemá za úlohu nahradiť hotovosť.

Digitálne euro nemôže vytlačiť alebo nahradiť hotovosť. Poskytne alternatívu k chystaným digitálnym menám firiem (napr. Facebook LIBRA) a zaistí, že suverénne peniaze aj v budúcnosti ostanú jadrom európskych platobných systémov.

ECB teda digitálnym eurom nejde konkurovať hotovosti, ale veľkým (prevažne) americkým firmám, ktoré skôr či neskôr spustia svoje kryptomeny a začnú nimi ohrozovať monopol centrálnych bánk na tvorbu a spravovanie peňazí.

Digitálne euro má taktiež slúžiť ako katalyzátor, ktorý donúti banky adaptovať sa a vkročiť konečne do 21. storočia. Súčasný skostnatený bankový systém iba zbytočne spomaľuje ekonomiku a rozvoj.

Slobodné peniaze sú zatiaľ utópia, ale digitálne euro je stále lepšie než LIBRA

My na Kryptomagazine razíme filozofiu, že peniaze by mali byť verejnou záležitosťou. Mali by byť anonymné, necenzurovateľné a nemali by neustále strácať hodnotu kvôli inflácii. Podobne, ako to kedysi bolo so zlatom.

V súčasnosti je celkou dobrou digitálnou alternatívou ku zlatu kryptomena Bitcoin. Podobne ako zlato si dlhodobo uchováva svoju hodnotu a každý rok dosahuje vyššiu minimálnu hodnotu. Preto veríme, že je to budúcnosť financií, i keď má pred sebou veľmi dlhú a tŕnistú cestu. Potrvá desaťročia, než sa z neho stane celosvetovo uznávaná mena a bude fungovať po bodu digitálneho eura, juanu, či dolára.

Európska Únia do roku 2024 plánuje kompletne zregulovať kryptomeny. V rovnakom časovom horizonte bude spustené digitálne euro. Dúfajme, že táto štátna kryptomena bude podliehať rovnakým pravidlám, ako Bitcoin či Ethereum a EÚ nebude obmedzovať rozvoj týchto technológií.

Európska komisia sa chystá regulovať kryptomeny

Európska komisia dúfa, že vyvinie rámec, ktorý podporí digitalizáciu aktív prostredníctvom tokenizácie.

Európska komisia navrhla nový rámec pre digitálne financovanie vrátane stratégií pre digitálne financovanie a maloobchodné platby a legislatívne návrhy týkajúce sa kryptomien a digitálnej odolnosti.

Toto bolo zverejnené vo vyhlásení, ktoré vydala Komisia vo štvrtok.

Čo to znamená: Európska komisia venuje osobitnú pozornosť vývoju regulačného rámca, ktorý podporí digitalizáciu aktív prostredníctvom tokenizácie a tiež inteligentných zmlúv (smart contracts).

Prečo sa to deje teraz? Plánuje dať investorom, spotrebiteľom, obchodníkom výber a príležitosti v moderných platobných a finančných službách a zároveň zabezpečiť ochranu spotrebiteľa a finančnú stabilitu.

Valdis Dombrovskis, výkonný viceprezident pre ekonomiku, ktorá pracuje pre ľudí, uviedol:

Budúcnosť financií je digitálna. Počas výluky sme videli, ako ľudia mohli získať prístup k finančným službám vďaka digitálnym technológiám, ako sú online bankovníctvo a fintech riešenia. Táto technológia ponúka spotrebiteľom a podnikom oveľa viac a mali by sme proaktívne prijať digitálnu transformáciu a zároveň zmierniť potenciálne riziká.

Čo plánuje Európska komisia regulovať:

  • Kryptomeny, ktoré sa podľa smernice o trhoch s finančnými nástrojmi kvalifikujú ako „finančné nástroje“ (napr. tokenizované akcie alebo tokenizované dlhopisy), už v minulosti podliehali právnym predpisom EÚ o trhoch s cennými papiermi.
  • Kryptomeny, ktoré sa nekvalifikujú ako „finančné nástroje“, ako sú úžitkové tokeny alebo platobné tokeny, navrhla Komisia 24. septembra osobitný nový rámec, ktorý by nahradil všetky ostatné pravidlá EÚ a vnútroštátne pravidlá, ktoré v súčasnosti upravujú vydávanie, obchodovanie a uchovávanie takéto kryptomeny.
  • Toto nariadenie o trhoch s krypto-aktívami - MiCA - bude podporovať inovácie a zároveň chrániť spotrebiteľov a integritu búrz s kryptomenami (žiadne obchodovanie zasvätených osôb, predné obchodovanie atď.).
  • Navrhované nariadenie sa nevzťahuje iba na subjekty vydávajúce kryptomeny, ale aj na spoločnosti poskytujúce služby okolo týchto kryptomien, ako napríklad na spoločnosti prevádzkujúce digitálne peňaženky, ako aj na burzy kryptomien.

Prvá kryptobanka v histórii

Prevratný krok, ktorý privedie ku kryptoměnám širokú verejnosť.

Wyoming minulý týždeň udelil historicky prvú bankovú licenciu kryptomenovej spoločnosti. Správa sa stretla s veľkým ohlasom z komunity, ale ani terajšie nadšenie nevystihuje správne závažnosť tohto kroku. Dnes sa pozrieme na to, prečo je vznik kryptobanky dôležitý a aké implikácie bude mať takýto krok do budúcnosti.

Wyoming na čele USA

Hoci je Wyoming najmenším štátom USA, v reguláciách kryptomenového sektora je najďalej. Za to sa zaslúžila aj právnička a zástankyňa kryptomien Caitlin Long, ktorá sa dlhodobo podieľa na tvorbe legislatívy vztiahnuté ku kryptomenám.

Wyoming ako jeden z mála svetových štátov vytvoril dostatok reguláciou, ktoré umožňujú podnikateľom vstup do sveta kryptomien. Regulácia nie sú totiž obyčajné zákazy a príkazy. Sú to tiež zákonné rámce, ktoré v podstate podnikateľom povedia, čo a ako môžu robiť, aby bolo všetko právne v poriadku.

Vznik relevantných regulačných rámcov vedie k vytvoreniu priestoru, ktorý je prívetivý pre podnikateľov. Tí sa už nemusia báť, že by napr. robili niečo nelegálneho a do budúcnosti mali opletačky so zákonom. Wyoming tak razí cestu všetkým ostatným štátom na svete. Podobne je na tom v Európe napr. Švajčiarsko, ktoré má už tiež veľmi rozvinuté a priaznivé regulácie.

Prvá kryptobanka

Nie je tak náhodou, že prvá kryptobanka v USA vzniká práve vo Wyomingu. Bankovú licenciu dostala spoločnosť Kraken, presnejšie povedané jej dcérska firma Kraken Financial. Vďaka jasným a prijateľným reguláciám tak vznikol priestor pre rozvoj Business spojených s kryptomenou.

Vznik prvej kryptobanky je veľkou udalosťou. Hoci veľká časť komunity razia narativ o bytie vlastnou bankou, existuje široká časť populácie, ktorá buď nemá na to byť vlastnou bankou, alebo vôbec o niečo také nestojí. Chcú proste služby, na ktoré sú zvyknutí.

A tu je veľká sila novej inštitúcie. Kryptobanka totiž vytvára možnosť bezpečne investovať do krypta, a to pre širokú verejnosť. Tu sa napr. odrážajú rozumné regulácie. Kraken musí mať 100% krytie, ktoré bude regulátorom kontrolované. Vďaka tomu budú mať investori istotu, že v prípade krízovej situácie si môžu svoje peniaze jednoducho vybrať.

Vďaka oficiálnemu štatútu tiež bude jednoduchšie napr. vklady poistiť, čo je pre mnohých investorov nemalá výhoda. Nová banka od Kraken v neposlednom rade bude udávať trend. V podstate celý svet vďaka Wyomingu dostal návod na to, ako vytvoriť regulácie pre kryptomenový svet.

Prechodné obdobie

Kryptobanka je stále centralizovaná inštitúcia. A to so sebou nesie riziká. A práve preto je aj veľká časť komunity proti takýmto inštitúciám. Avšak sa jedná o prechodnú dobu, kým nebude dostatočne kvalitná infraštruktúra decentralizovaných inštitúcií (DAO).

Kryptobanky pomôžu rozšíriť krypto do spoločnosti, ale nie sú finálne métou. Finálna méta je vytvorenie ekonomického systému, ktorý bude ponúkať adekvátnu decentralizovanú verziu klasických inštitúcií.

K tomu je ešte dlhá cesta a kľúčové úlohy v tom budú hrať decentralizované financie. Tie sú na úplnom začiatku svojej cesty, ale už teraz vidíme, že sú nielen žiadané, ale tiež využívané.

V nasledujúcej dekáde sa tak môžeme dočkať peňaženiek bezpečných a prepojených s mnohými decentralizovanými službami. Užívateľ by si tak mohol vziať priamo v peňaženke pôžičku, kde si budú konkurovať napr. Aave, Maker a Compound. Pôžičku si môže poistiť u Nexus Mutual a prebytočné financie mu budú zarábať pomocou poskytovanie likvidity na Balanceru či Uniswapu.

Táto budúcnosť nie je ďaleko, ale ešte tu nie je v bezpečnej podobe. Teraz prebieha v podstate beta verzie takej budúcnosti. A presne to ukazuje, ako je stále veľmi skoro. Kryptomeny sú na začiatku svojej existencie a vďaka rozširovaniu služieb sú teraz prijateľné pre čoraz viac ľudí.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.