Európske centrálny banky tvrdo pracujú na projekte, ktorý má zefektívniť technológiu distribuovanej účtovnej knihy, ktorá je v podstate základným kameňom technológie blockchain.

Nemecká a talianska centrálna banka začali spolupracovať na projekte, ktorý má zabezpečiť vyrovnávanie peňažných tokov. V podstate pôjde o mechanizmus založený na blockchaine, ktorý dokáže prepájať DLT aktíva, ako napríklad tokenizované cenné papiere či hotovosť. Mechanizmus bude slúžiť ako technický most medzi existujúcim platobným systémom centrálnych bánk a vyrovnaním tokenizovaných aktív na báze DLT.

„Ak chcú účastníci trhu využívať výhody nových technológií na vyrovnanie tokenizovaných aktív, centrálne banky by to mali podporiť tým, že umožnia vyrovnanie odpovedajúceho peňažného úseku v bezpečných peniazoch centrálnej banky,” uviedol prezident Deutsche Bundesbank, Jens Weidmann.

Nemecké banky Deutsche Boerse, Bundesbank a nemecká finančná agentúra zrealizovali v marci tohto roka pilotný testovací projekt, ktorého sa zúčastnili aj Citibank, Barclays, Goldman Sachs a ďalšie spoločnosti. V podstate išlo o testovaciu fázu projektu, ktorý premosťuje tradičné financie s technológiou blockchainu.

Je však určite pozitívne, že európske centrálne banky pracujú s myšlienkou využívania blockchainu. ECB dokonca pracuje aj na vlastnej kryptomene. Vyvíja digitálne euro. Takéto projekty pomáhajú kryptomenám k ceste za masívnym prijatím vo svete.

Všetky veľké banky v priebehu 3 rokov príjmu kryptomeny – tvrdí bývalý CEO Citigroup

Bývalý generálny riaditeľ Citigroup, Vikram Pandit, prišiel s veľmi zaujímavým návrhom. Podľa neho budeme svedkami najvýznamnejšej udalosti od vzniku kryptomien. Veľké banky v blízkej dobe zvážia ponuku služieb obchodovania s kryptomenami. Pred pár rokmi by to bol absolútny nonsens. No teraz je situácia iná a kryptomeny klopú na dvere mainstreamu.

Pandit tento názor vyjadril na festivale Singapore Fintech. Je to otázkou jedného až troch rokov. Ako hlavný argument uviedol obrovské výhody kryptomien, ktoré sa jednoducho nedajú ignorovať.

„Mojou veľkou nádejou je, že centrálne banky na celom svete pochopia výhody digitálnych mien a prejdú na ich akceptovanie či prijatie. Presúvanie peňazí po celom svete pri snahe modernizovať bankový systém založený na papierovej forme je ťažkopádne a vytvára obrovské náklady.“

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.