Tkanivá je možné odoberať bez súhlasu rodiny zosnulého.
V nejednom prípade sa stalo, že márnica odovzdala rodine vykostené telo nebožtíka.

Odkazy: Odkaz 1

(Lance D. Johnson, Natural News) V Amerike a s vysokou pravdepodobnosťou aj v Európe existuje čierny trh s časťami ľudských tiel. Nejde len o orgány ako obličky či pečeň, ale aj o kosti, kožu a ďalšie telesné tkanivá.

Pohrebný ústav v Colorade obchodoval s časťami tiel takmer desať rokov. Od roku 2009 do roku 2018 Megan Hessová a jej matka Shirley Kochová prevádzkovali „neziskovú organizáciu“ s názvom Sunset Mesa Funeral Foundation.

Dnes sú tieto ženy obvinené na federálnom súde z poštových podvodov, nezákonného obchodovania s časťami ľudských tiel a poskytovania falošného popola klientom.

Rodiny, ktoré si objednali kremačné služby od Sunset Mesa Funeral Foundation, dostávali falošný popol, pretože ich milovaní boli pitvaní a ich končatiny (kosti) predávané prostredníctvom poštových darcovských služieb.

Rodiny, ktoré súhlasili s darovaním orgánov a tkanív, boli tiež oklamané, pretože pohrebný ústav predával viac častí tiel, než s ktorými rodiny súhlasili.

 

Pohrebníctvo vydávalo falošný popol pri predaji častí tiel na čiernom trhu

Megan Hessová a Shirley Kochová ponúkali rodinám kremačné služby za 1 000 i viac dolárov. K mnohým kremáciám však nikdy nedošlo a rodinám dávali zmesi alebo popol z iných spálených tiel.

Za zatvorenými dverami Hessová a jej matka rozoberali mŕtve telá pri hľadaní životaschopných orgánov a tkanív. Po získaní požadovaných častí tiel ich potom ponúkali tretím stranám na čiernom trhu.

Mnohé z týchto tretích strán zahŕňali lekársky výskum, chirurgické školenia a iné vzdelávacie zariadenia. Existujú dôkazy z odposluchov, že Hessová a jej matka spolupracovali s hospicovými oddeleniami na identifikácii konkrétnych orgánov, ktoré kupujúci požadovali.

Hessovú a jej matku zatkli v roku 2020 a obvinili zo šiestich prípadov poštového podvodu a troch prípadov nezákonnej prepravy nebezpečných materiálov. Hessová sa priznala iba k poštovému podvodu.

Viaceré obvinenia však boli v rámci novej dohody o vine a treste zrušené. Hessovej teraz hrozí maximálny trest 20 rokov vo federálnej väznici, no podľa prokuratúry reálne očakáva 12 až 15 rokov.

Hessová na súde priznala, že spolu s matkou podviedli najmenej tucet rodín, ktoré zaplatili za spopolnenie svojich zosnulých blízkych.

Úrady tiež obvinili zlovestné duo z prepravy tiel, ktoré boli pozitívne testované na hepatitídu B, hepatitídu C a HIV. Niektoré časti tiel, ktoré posielali poštou, boli získané od ľudí, ktorí zomreli na infekčné choroby.

Podľa vyšetrovania Hessová a Kochová falošne inzerovali, že tieto časti tela sú „bez chorôb“. Navyše sa ozval jeden z Hessových bývalých zamestnancov a obvinil ju, že z jednej lebky vybrala zlaté zuby a predala ich za 40 000 dolárov.

 

Priemysel obchodovania s orgánmi závisí od diagnózy takzvanej „mozgovej smrti“ darcov

Podľa dôkazov z odposluchov sa Hessová stretla aj s lekármi na hospicových oddeleniach, aby identifikovali potenciálnych darcov orgánov. V rozhovore s kupcom v roku 2014 Hessová uviedla, že sa stretla s hospicom a vtedy spoločne „otvorili stavidlá darcov“.

Hessová kupcovi povedala: „V hospici majú štyri alebo päť úmrtí denne. Pripravte sa!!!!“

Potenciálnemu kupcovi ponúkla dohodu: „Čo tak plne zabalzamovanú chrbticu za… 950 dolárov?“

Táto komunikácia by mala zahájiť plné vyšetrovanie praktík na oddelení hospicu. Ak je dopyt po špecifických orgánoch a tkanivách taký veľký a existujú dobre platiaci klienti, potom by sa stanovenie diagnózy takzvanej „mozgovej smrti“ mohlo stať kritickým faktorom pre nelegálne obchodovania s časťami ľudských tiel.

Po stanovení diagnózy „mozgovej smrti“ u darcu orgánov je rodina zo zákona povinná odovzdať svojho blízkeho na odber orgánov (hoci v niektorých štátov sú k dispozícii náboženské výnimky).

Po potvrdení diagnózy „mozgovej smrti“ sa orgány zvyčajne rýchlo odoberú.

Kontroverzia diagnózy mozgovej smrti podnecuje špekulácie, že priamo v rámci medicínskeho systému prebieha síce tajný, no legálny obchod s časťami tiel, pričom celosvetovo rastie dopyt po orgánoch i tkanivách.

Prípad pohrebného ústavu v Colorade, ktorý uľahčoval tento proces, potvrdzuje, že existuje veľmi skutočný a zlovestný priemysel s časťami ľudských tiel, ktorý poľuje na nič netušiace obete, z ktorých sa stávajú nedobrovoľní darcovia orgánov.

Ako je to na Slovensku

Problematike odberu orgánov sme sa pred nejakým časom podrobne venovali aj na našej stránke v sérii článkov, ktoré nájdete TU.

Legislatíva na Slovensku je veľmi podobná ako v USA.

V prípade stanovenia diagnózy „mozgovej smrti“ sa človek automaticky stáva „darcom“. Vtedy je možné ešte živému pacientovi, ktorý dýcha a bije mu srdce, bez súhlasu jeho rodiny odobrať orgány.

Rovnako je tomu aj v prípade odberu tkanív ako sú kosti, koža, očná rohovka a podobne.

Na rozdiel od orgánov, ktoré sa odoberajú vždy len zo živých tiel, tkanivá sa môžu odoberať aj z už mŕtvych tiel. Dochádza k tomu zvyčajne v márniciach. Tkanivá je tiež možné odoberať bez súhlasu rodiny zosnulého. V nejednom prípade sa stalo, že márnica odovzdala rodine vykostené telo nebožtíka.

Jediný spôsob, ako takýmto praktikám zabrániť, je za života pred notárom podpísať tlačivo (stiahnuť si ho môžete TU alebo z oficiálneho zdroja TU), v ktorom vyjadríte nesúhlas s odberom vašich orgánov a tkanív. Deti sa uvádzajú v tlačive rodiča.

Toto tlačovo je potrebné poslať poštou na adresu: Národná transplantačná organizácia, Limbová 14, 833 03 Bratislava.

Po zaevidovaní vám príde domov potvrdenie, že ste boli vyradení z evidencie „darcov“.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.