Skrachovala kryptoburza „FTX“, jeden z najvýznamnejších hráčov na tomto trhu.
Zrútila sa a koniec –peňazí niet.
Aktíva burzy v súčasnosti dosahujú približne jednu miliardu dolárov a svojim zákazníkom dlhuje presne deväťkrát viac.
Peniaze nie sú, držte sa…

Bol by to bežný príbeh o krachu pochybného podniku, nebyť niekoľkých zaujímavostí. Po prvé, táto kryptoburza bol jedným z hlavných sponzorov „Svetového ekonomického fóra“ v Davose, notoricky známeho Klausa Schwaba, a po druhé, nevdojak sa ukázalo, že kryptoburza bola hlavným donorom Demokratickej strany USA. A čo je zvláštne — vyhorela hneď po voľbách.

A nemohla nevyhorieť, pretože táto kryptoburza bola skutočnou práčovňou na pranie špinavých peňazí zo strany Demokratickej strany. A Ukrajina sa na schéme aktívne podieľala.

Algoritmus bol veľmi jednoduchý – demokrati štedro sponzorovali mladú ukrajinskú demokraciu, ktorá sa bráni pred „nevyprovokovaným útokom“, no samotná Ukrajina zo všetkých týchto odmien dostávala len veľmi málo. Časť peňazí končí vo vreckách vládnucej elity a druhá, ešte väčšia, išla späť do Spojených štátov práve cez túto kryptoburzu „FTX“. A aktívne pracovala pre Demokratickú stranu. Samozrejme, že na nie celkom ušľachtilé účely, keďže tieto peniaze slúžili na podplácanie a iné nezákonné aktivity. Samozrejme, niečo z toho išlo aj legálne, ale v porovnaní s celkovým tokom sú to všetko len mizerné omrvinky.

V USA práve teraz prebieha obrovský škandál. Je nepravdepodobné, že by bol nejako umlčaný, pretože teraz bude jedna komora amerického parlamentu stále pod kontrolou republikánov a je to tá komora, ktorá vedie vyšetrovanie.

 

Princíp „pozametať stopy“ samozrejme funguje v Spojených štátoch dobre a tí, ktorí sa do takýchto podvodov zapojili, si zjavne vedia ochrániť chrbát, no určite existujú aj nespochybniteľné dôkazy o veľkých podvodoch demokratov, do ktorých bola zapojená aj Ukrajina. Hlavne, aby sa Samovi Bankman-Freedovi, majiteľovi „FTX“ a veľkému priateľovi amerických demokratov, nič nestalo. Na fotke kučeravý sedí vedľa starého Billa Clintona.

A, samozrejme, v úplne inom svetle sa teraz črtajú nedávne strednodobé voľby v Spojených štátoch, v ktorých všetci experti predpovedali červenú republikánsku vlnu, no nestalo sa tak.

Zrazili vlnu veľkými peniazmi. Nič nie je nemožné, ak sú peniaze a administratívne zdroje. Aj v „najdemokratickejšej krajine sveta, kde nie je korupcia“.

Zakladateľ burzy FTX tajne presunul 4 miliardy dolárov vrátane vkladov klientov

Na svetlo sveta vyplávalo ďalšie šokujúce odhalenie o zakladateľovi burzy FTX Bankmanovi-Friedovi. Ten údajne tajne presunul 4 miliardy dolárov do spoločnosti Alameda vrátane vkladov klientov FTX.

Sam Bankman-Fried údajne presunul 4 miliardy dolárov. Táto čiastka má obsahovať aj vklady klientov a podiel v obchodnej platforme Robinhood. S touto informáciou prišla agentúra Reuters. Bankman-Fried o tomto presune neinformoval zvyšných pracovníkov, čo naňho vrhá veľké podozrenie. Pochybnosti narástli aj po tom, čo sa zistilo, že z celkovej prevádzanej sumy nebolo možné určiť, akú časť tvoria vklady klientov burzy FTX.

Agentúra Reuters sa odvolala na zdroje blízke burze, ktoré uviedli, že sa Bankman-Fried obával, že by tieto informácie vyplávali na povrch.

Vedúci pracovníci burzy teda údajne o ničom netušili. Podľa ich výpovedí za všetkým stojí najmä Bankman-Fried. Ten tvrdí, že burza začala pociťovať najväčšie problémy po prepuknutí krízy, keď klienti začali masívne vyberať prostriedky v celkovej hodnote 6 miliárd dolárov za 72 hodín. Plamienkom nádeje bola burza Binance, ktorá však nakoniec odstúpila od možnej kúpy.

Na začiatku sme dúfali, že budeme môcť podporiť zákazníkov FTX a poskytnúť im likviditu. Problémy sú však mimo našej kontroly alebo schopnosti pomôcť,“ uvádza sa v správe burzy Binance.

V súčanosti sa Bankman-Fried a ďalší vysoko postavení členovia burzy FTX nachádzajú na Bahamách pod dozorom štátnych orgánov. Podľa kryptomenového denníku Cointelegraph sa však generálna riaditeľka spoločnosti Alameda Research Caroline Ellisonová a ďalší pracovníci snažia nájsť spôsob, ako utiecť do Dubaja. Podľa denníku však je útek vysoko nepravdepodobný.

Sam Bankman-Fried vyhlásil bankrot a vzdáva sa funkcie

Generálny riaditeľ FTX Sam Bankman-Fried (SBF) niekoľko dní žiadal o núdzové finančné prostriedky až do výšky 9,4 miliardy dolárov pre záchranu krypto burzy. V správe sa uvádza, že SBF oslovil aj kryptografické spoločnosti ako Tether, Okx a zakladateľa Tronu Justina Suna.

Pokusy však nevyšli a FTX vyhlásila bankrot. Sam Bankman-Fried sa vzdáva funkcie!

Zatiaľ čo generálny riaditeľ FTX Sam Bankman-Fried informoval krypto-komunitu, že on a jeho tím budú hľadať finančné prostriedky od investorov, ostatné zdroje hovoria, že SBF hľadá až 9,4 miliardy dolárov.

Technický reportér agentúry Reuters Anirban Sen napísal:

„Bankman-Fried diskutuje o získaní približne 1 miliardy dolárov od zakladateľa kryptoburzy Tron Justina Suna, 1 miliardy USD od krypto burzy Okx, 1 miliardy USD od spoločnosti Tether a 2 miliardy dolárov od rôznych investičných fondov.

Kryptoburza FTX dnes oficiálne oznámila, že v Spojených štátoch začína konkurzné konanie a Sam Bankman-Fried odstupuje z funkcie výkonného riaditeľa.

Tento krok prichádza niekoľko dní po tom, čo najväčšia kryptomenová burza a konkurent FTX, Binance, odstúpila od navrhovanej akvizície a zanechala ju v boji o získanie finančných prostriedkov od investorov či dokonca konkurentov.

 

Po odstúpení Sama Bankmana-Frieda prichádza do vedenia John Ray. Hneď prvý deň vo vedení zostal zhrozený z toho, ako burza v minulosti fungovala. V záznamoch sa dokonca našlo využitie finančných prostriedkov na súkromne účely ako nákup nehnuteľností na Bahamách.

Okrem podivných transakcií, keď sa peniaze klientov mali použiť na súkromne účely podľa účtovných záznamov firma mala kolaborovať nezákonne s ďalšími firmami v sieti FTX. Podľa zdroja z CoinDesk používali nezabezpečené a zdieľané e-mailové účty na prístup k súkromným kľúčom.

Celá sieť firiem, medzi ktorými sa presúvali prostriedky klientov burzy FTX, je taká veľká, že je otázne, či vôbec nový riaditeľ zistí, kde financie skutočne skončili. Už v minulosti sme informovali o podivných transakciách, ktoré odišli v čase krachu z burzy FTX do dcérskej spoločnosti Alameda.

V účtovníctve chýbajú záznamy o použití peňazí na súkromne účely, ku ktorým chýba doklad o pôžičke, respektíve akýkoľvek iný doklad, ktorý by legitimizoval platbu.

Kauza FTX je veľmi podobná Bitconnectu. V tom čase rovnako ľudia počas roku 2017 vkladali veľké prostriedky a o všetko prišli. Burzy majú držať peniaze svojich klientov v bezpečí na maximálne zabezpečených peňaženkách. Namiesto toho si súkromne kľúče zdieľali medzi firmami a manažmentom.

Skrachovaná burza FTX mala väzby na americkú vládu a SEC

Po tom, čo Gary Gensler a jeho agentúra nevarovali investorov pred skrachovanými spoločnosťami ako Terra a Celsius, ktoré spôsobili straty investorom v hodnote miliárd dolárov, začali niektorí ukazovať palcom na predsedu SEC.

Gensler strávil dva roky prenasledovaním Ripple či Kim Kardashian s jej pofidérnymi činnosťami vo svete kryptomien. Celý čas však úzko spolupracoval s FTX US. To všetko sa dialo pod jeho dohľadom.

Genslerovi teda pomedzi prsty utiekol doteraz najväčší kryptografický kolaps. Reputácia SEC-u je tak podľa niektorých poškodená a kauza okolo FTX môže mať negatívny vplyv na demokratov v USA.

Ako to mohol Gary Gensler dopustiť ?

Gensler nebol jediný, koho Sam Bankman-Fried (SBF), bývalý riaditeľ a zakladateľ burzy FTX, podviedol. Takmer všetci sa nechali presvedčiť, že SBF je presne ten spasiteľ, ktorého kryptomeny potrebovali, aby sa zbavili svojej pochybnej povesti a stali sa súčasťou globálneho finančného systému. Problémom je, že Gensler nielenže neodhalil zločin, ale dokonca sa už zdalo, že je pripravený súhlasiť s legislatívnou stratégiou, ktorá by SBF zabezpečila regulačný priekop a urobila z neho kráľa amerického trhu s kryptomenami.

Podľa oficiálnych predstaviteľov z Washingtonu bolo dôvodom rozhodnutia SBF získať v lete kontrolu nad spoločnosťou BlockFi využiť nedávne urovnanie problémov tejto kryptoúverovej spoločnosti so SEC-om. Medzitým by nedávne spojenie FTX s burzou cenných papierov IEX tiež pomohlo impériu FTX dostať sa pod regulačnú ochranu Spojených štátov amerických. To všetko by FTX umožnilo mať americký trh pre seba, keďže spoločnosť lobovala za legislatívu, ktorá by mohla torpédovať konkurentov ako Binance ako aj vznikajúci sektor DeFi.

Gensler, bývalý predseda finančnej komisie Hillary Clintonovej, nie je jediným prominentným demokratom, ktorý bol ochotný využiť svoj vplyv v prospech FTX. SBF bol taktiež jedným z najväčších darcov prezidenta Joea Bidena, zatiaľ čo jeho rodičia, ktorí sú, mimochodom, profesormi práva na Stanforde, majú tesné väzby na túto politickú stranu. Jeho matka Barbara Friedová vedie skupinu Mind the Gap, ktorá pomáha získavať peniaze zo Silicon Valley pre demokratov, zatiaľ čo jeho otec Joseph Bankman pripravoval daňové zákony pre vplyvnú senátorku Elizabeth Warrenovú. Nie je od veci predpokladať, že SBF sa snažil využiť tieto politické väzby vo svoj prospech.

Napriek tomu v čase, keď Gensler už vyžaduje viac moci a peňazí na riešenie súčasnej krypto-krízy, je vhodný čas na to, aby sa skeptici spýtali, prečo sa mu nepodarilo FTX zastaviť hneď na začiatku ? 

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.