Úrad pre štatistiku práce Spojených štátov amerických 9. februára oznámil, že index spotrebiteľských cien sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil o 7,5 %.
Ide o najväčší medziročný nárast od roku 1982.

Odkazy: Odkaz 1

V roku 2019, pred vypuknutím globálnej pandémie COVID-19, bol tento ukazovateľ na úrovni 1,8 %. Takýto prudký nárast inflácie núti stále viac ľudí uvažovať o otázke: Mohol by sa Bitcoin stať hedžovým aktívom v časoch vysokej inflácie?

 

 

Čo sa deje s rastom inflácie?

Je iróniou, že základným dôvodom nárastu inflácie je zdravie americkej ekonomiky. Bezprostredne po kríze COVID-19, keď bolo zrušených 22 miliónov pracovných miest a národná ekonomická produkcia zaznamenala masívny pokles, americká ekonomika naštartovala masívne oživenie. Zdá sa však, že dodávateľské reťazce nie sú pripravené na taký rýchly návrat obchodnej činnosti a spotrebiteľského dopytu.

Oživenie bolo podporené veľkolepým balíčkom pomoci Bidenovej administratívy vo výške 1,9 bilióna dolárov. Tom Siomades, hlavný investičný riaditeľ spoločnosti AE Wealth Management, sa domnieva, že stimul bol nadmerný vzhľadom na celkové finančné podmienky domácností v USA.

Výrobcovia teraz vedia, že ľudia môžu zaplatiť viac a nebudú ochotní akceptovať nižšie ceny za svoje produkty, vysvetľuje Siomades.

Všetky oči sa upierajú na snahy Federálneho rezervného systému o vyriešenie inflácie. Inflačná vlna bude pravdepodobne postupne slabnúť, ak nie na predpandemickú úroveň, tak do konca roka aspoň na miernejšiu úroveň. Napriek tomu, súkromní občania aj investiční profesionáli sa začínajú obzerať po útočisku pre svoje prostriedky – a tu prichádza na rad Bitcoin.

 

Mnohí naznačujú, že Bitcoin by mohol byť dokonca atraktívnejší ako drahý kov. V novembri 2021 stúpla popredná kryptomena medziročne o 133 % oproti iba 4 % zlata.

Ako poznamenal Todd Ault z investičnej spoločnosti Ault Global Holdings, za posledných 13 rokov Bitcoin masívne prekonal americkú infláciu.

Na rozdiel od zlata Bitcoinu chýbajú kľúčové vlastnosti predvídateľného aktíva s nízkou volatilitou. Možno to nepredstavuje až taký problém pre hodlera, ale pre niekoho, kto investoval časť svojich osobných úspor ako štít pred infláciou, to byť problém môže. V istom zmysle cenové výkyvy Bitcoinu silne kontrastujú s relatívnou stabilitou zlata.

Teoreticky by mal byť Bitcoin dobré zabezpečenie voči inflácii, pretože existuje obmedzená ponuka tokenov, ktoré možno ťažiť. To vytvára určitú formu nedostatku, čo by mu mohlo pomôcť udržať si svoju hodnotu v priebehu času v porovnaní s fiat menami. Bitcoin však môže byť uchovávateľom hodnoty len vtedy, ak ho považuje za hodnotný značný počet ľudí.

Avšak to, že Bitcoin je momentálne nedokonalým zabezpečením proti inflácii, nemusí nutne znamenať, že nikdy nebude dominantným uchovávateľom hodnoty. Ak sa má mena  stať odolnou voči inflácii, bude si musieť získať široké uznanie.

Stav Bitcoinu bude závisieť aj od toho, ako sa ho investori rozhodnú používať. Ak ľudia držia svoje BTC ako ochranu proti inflácii, nemusí podliehať rovnakým cyklom volatility ako akciové trhy. Ak však väčšina investorov obchoduje s bitcoinmi ako s akciami, cena aktíva by mohla viac korelovať s výkyvmi trhu.

Budúcnosť kryptomeny vyzerá jasne, hoci časová os je menej jasná. Volatilita sa môže zastaviť na cene okolo 2 miliónov dolárov za BTC.

Jedným z problémov, ktoré by sa v budúcnosti mohli prejaviť, je nerovnomerné rozloženie kryptobohatstva. To nás privádza k bitcoinovému paradoxu. Zdá sa, že na to, aby sa pôvodná kryptomena stala „novým zlatom“ z hľadiska konzervatívneho zaistenia inflácie, musí prerásť zo svojej špekulatívnej príťažlivosti a stať sa široko rozptýlenou masou peňazí.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.