64 % Američanov žije v chudobe a SPX500 zatiaľ strmo klesá

Vysoká inflácia, ktorú má za následok koronavírus a vojna na Ukrajine, dostáva ľudí do chudoby. Nepriaznivo sa vyvíja aj najväčší akciový index sveta, ktorý je na pokraji začiatku klesajúceho trendu. Hrozí, že po prvýkrát zažijeme dve po sebe idúce globálne krízy.

Nedávno denník Lendingclub publikoval článok o veľmi nepriaznivej situáci v USA. Až 64 % občanov žije z mesiaca na mesiac a nezostávajú im peniaze navyše. Dôvodom je vysoká inflácia. Čoskoro sa na cenách prejaví aj vojna na Ukrajine v kombinácii s vysokou cenou pohonných hmôt. Americký prezident Joe Biden v utorok oznámil zákaz dovozu všetkej ruskej ropy. V dôsledku toho cena za jeden barel dosiahla hodnotu 130 dolárov.

Najväčší problém robí hlavne inflácia, ktorá je na úrovni okolo 10 %, zatiaľ čo priemerná mzda vzrástla iba o 5,1 %. Minulý mesiac index spotrebiteľských cien (CPI) amerického ministerstva práce stúpal najrýchlejšie za 40 rokov. Sankcie medzi Ruskom a celým svetom zasiahli takmer všetky globálne firmy. V dôsledku odchodu ľudí z Ruska sa očakáva tento rok mierny pokles tržieb a zisku. Začína sa to už prejavovať aj na najväčšom akciovom indexe SPX500, ktorý od posledné maxima klesol o približne 15 %.

Fed zvyšuje referenčnú úrokovú sadzbu – inflácia bude naďalej rásť

Inflácia nemala ešte posledné slovo. Americká centrálna banka v stredu uviedla, že zvýši sadzbu Fed-fondov o štvrť percentuálneho bodu v rozpätí 0,25 % až 0,5 % zo súčasnej sadzby blízko nule. Je to prvýkrát od decembra 2018, čo centrálna banka zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu.

Inflácia zostáva zvýšená, čo odráža nerovnováhu ponuky a dopytu v súvislosti s pandémiou, vyššími cenami energií a širšími cenovými tlakmi, uviedol Fed vo vyhlásení. „Dôsledky pre americkú ekonomiku sú veľmi neisté, ale v blízkej budúcnosti invázia a súvisiace udalosti pravdepodobne vytvoria ďalší tlak na rast inflácie a zaťažia ekonomickú aktivitu.“

Zvýšenie úrokových sadzieb, schválené Federálnym výborom pre otvorený trh, prichádza po tom, čo sa široko sledovaný index spotrebiteľských cien (CPI) vo februári zrýchlil na 40-ročné maximum o 7,9 %. Mnohí ekonómovia predpovedajú, že inflácia ešte stále nedosiahla svoj vrchol. Americké ministerstvo práce v utorok oznámilo, že index výrobných cien (PPI) vo februári vzrástol o 10 % na historické maximum.

Index SPX500 ďalej pokračuje v páde

Ekonomika začína byť prehriata. Sankcie medzi Ruskom a celý svetom negatívne ovplyvňujú niektoré firmy, v dôsledku čoho im klesajú zisky. Začína sa stále viac a viac otvorene hovoriť o veľkej globálnej kríze, ktorá zatiaľ pripomína tú pred takmer 100 rokmi.

Prešlo už takmer 100 rokov od poslednej veľkej krízy, keď sme si museli veľmi hlboko siahnuť do vrecka. Nedá sa vylúčiť, že niečo podobné sa znovu zopakuje. Práve vojny v minulosti stáli ekonomiku štátov najviac, čo sa začína aj teraz prejavovať v dôsledku tej na Ukrajine. Navyše, nie dávno sme tu mali koronakrízu, ktorá výrazne poškodila ekonomický rozvoj na takmer celom svete. Predzvesťou veľkých kríz bola vysoká inflácia a stagnujúce a klesajúce zisky podnikov.

Sankcie uvalené na Rusko sa výrazne prejavili na cenách hlavných komodít ako ropa, zemný plyn a pšenica. Do niekoľkých mesiacov sa prejavia aj na cenách výrobkov v obchode, čo by mohlo znamenať, že inflácia najbližšie roky bude na úrovni okolo 10 %. Tento dominový efekt nárastu cien spôsobil problémy nielen veľkým firmám, ale hlavne bežným občanom, čo môže spôsobovať ďalšie nepríjemnosti.

SPX500 ako najväčší a aktuálne najvýraznejší akciový index sveta zažil od začiatku roka výrazne oslabenie o približne 15 %. Posledné 2 roky boli veľmi pozitívne. Zatiaľ čo dlhodobé priemerné ročné zhodnotenie je okolo 10 %, skutočný zisk počas tohto obdobia bol viac ako 100 %. Navyše, ak nepočítame posledný lokálny pokles počas pandémie, ktorý bol veľmi rýchlo vymazaný, posledný veľký pokles bol naposledy pred 14 rokmi počas hospodárskej krízy. Je veľmi naivne si myslieť, že tento trend neustáleho rastu bude donekonečna pokračovať. Z princípu fungovania ekonomiky sa môžeme opierať o ekonomické cykly, keď po veľkých rastoch prichádza vychladnutie alebo aj recesia. Tá skôr či neskôr príde.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.