Inflácia je v USA a vo Veľkej Británii na rekordných úrovniach, ktoré prekonali posledné desaťročia.
Podobne je na tom Európska únia.
Obavy z inflácie sú v Európe obzvlášť akútne, keďže málokto predpokladal, že sa dostane na takú vysokú úroveň, akú už dosiahla.

Vojna na Ukrajine tlačí ceny ropy a plynu v EÚ na vysoké úrovne, čo indikuje, že v blízkej budúcnosti môžeme ďalej očakávať ďalšie zvyšovanie spotrebiteľských cien. Negatívnu prognózu dopĺňajú aj súčasné lockdowny v Číne, ktoré komplikujú dodávanie výrobkov mimo krajiny načas a brzdia globálnu dodávateľskú prepravu.

 

Americké ministerstvo obchodu nedávno informovalo, že ekonomika USA slabne. Ukazujú sa prvé známky stagflácie, teda makroekomického javu, keď ekonomika daného štátu vykazuje stagnáciu a simultánne infláciu. Analytik spoločnosti Welt Holger Zschaepitz sa podelil o graf, ktorý podľa neho signalizuje stagflačné varovanie pre americkú ekonomiku a investorov:

Ekonomika USA sa v 1. štvrťroku neočakávane zmenšila, čo bol prvý pokles od roku 2020, keďže obchodný deficit a miernejší rast zásob popierali inak solídny obraz spotrebiteľského a podnikateľského dopytu. HDP kleslo anualizovaným tempom z rastu 6,9 % v 4. štvrťroku 2021 na 1, 4 %.“

FED môže riadne prekvapiť!

Drvivá väčšina finančných inštitúcií, bánk, analytikov a ekonómov očakáva, že Federálny výbor pre voľný trh (FOMC) v stredu 4. mája zvýši úrokové sadzby „agresívnym spôsobom“. Mnohí sa obávajú, že dôjde k nevídanému zvýšeniu sadzieb v období, keď pozorujeme, ako svetové ekonomiky trápi COVID-19 a prebiehajúci geopolitický konflikt.

FED je pripravený poskytnúť sériu agresívnych zvyšovaní úrokových sadzieb, a to minimálne do leta 2022, aby sa vyrovnal s historickou infláciou a prudkým nárastom cien. V ING Group veria, že v stredu naozaj príde k veľkému navýšeniu. Správa spoločnosti ING ešte informuje, že FOMC a predseda Fedu Jerome Powell oznámia zvýšenie o 50 bázických bodov.

Vďaka približne 8-percentej inflácii a napätom trhu práce sa očakáva taktiež výrazne zníženie HDP v 1. štvrťroku, čo je pripisované dočasným problémom v oblasti obchodu a globálnych zásob surovín.

Medzitým, keď bol Wall Street v piatok pred záverečnou, všetky najväčšie americké akciové indexy krvácali. Indexy ako napríklad Nasdaq, Dow Jones, S&P 500 pred začiatkom víkendu výrazne klesli. Napríklad taký Nasdaq zaznamenal najhorší štvormesačný štart za viac ako 50 rokov!

FED rozhodol: najvyššie zvýšenie úrokovej sadzby za 22 rokov

Americká centrálna banka dnes (4.5.) rozhodla o zvýšení základnej úrokovej sadzby o pol percentného bodu. Hoci ide o krok, ktorý mnohí analytici a ekonómovia očakávali, aj tak ide o významný krok, keďže naposledy sa to udialo až pred 22 rokmi.

FED ďalej varoval, že nejde o posledné zvyšovanie úrokových sadzieb. V júni centrálna banka začne znižovať bilančnú sumu, ktorú nafúkli masové nákupy aktív v čase, keď FED vo veľkom tlačil peniaze a pumpoval ekonomiku. Zmenšovanie by malo začať sumou 47,5 miliardy dolárov mesačne a následne po troch mesiacoch sa stanovená suma zdvojnásobí.

FED sa tak rozhodol v čase, keď sa inflácia v USA vyšplhala na 40-ročné maximum. Tá sa stáva globálnym problémom a zasahuje všetky sféry života, ako možno vidieť na zdražovaní tovarov bežnej spotreby a komodít.

Turecká inflace dosáhla dvacetiletého maxima 70 %

Turecká meziroční inflace podle čtvrtečních údajů v dubnu vyskočila na 69,97 %, což je nad prognózou a na dvacetiletém maximu, a to v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu a rostoucích cen energií a komodit po loňském pádu liry.

Pokles měny byl vyvolán cyklem uvolňování úrokových sazeb o 500 bazických bodů, který začal loni v září pod tlakem prezidenta Tayyipa Erdogana, což vyvolalo trvalý růst spotřebitelských cen.

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 7,25 %, uvedl turecký statistický institut, zatímco podle průzkumu agentury Reuters měly vzrůst o 6 %. Roční inflace spotřebitelských cen by podle prognózy měla dosáhnout 68 %.

K prudkému růstu spotřebitelských cen přispěl skokový nárůst cen v sektoru dopravy, který zahrnuje ceny energií, o 105,9 % a skokový nárůst cen potravin a nealkoholických nápojů o 89,1 %, ukázaly údaje.

Meziměsíčně nejvíce vzrostly ceny potravin a nealkoholických nápojů o 13,38 % a ceny bydlení o 7,43 %.

Vláda uvedla, že inflace se sníží v rámci jejího nového hospodářského programu, který upřednostňuje nízké úrokové sazby s cílem podpořit výrobu a vývoz a dosáhnout přebytku běžného účtu.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.