Ukradol 8 miliárd dolárov – Najväčší kryptomenový zločinec má na krku už 12 obvinení.
Kryptokráľovná Onecoinu okradla ľudí o 4 miliard dolárov.

Pôvodne mal celkovo dostať až 100 rokov väzenia. Súd s bývalým majiteľom burzy FTX sa blíži. A nie len jeden. Celkovo má na krku už 12 obvinení. Kryptomenová komunita ale žiada doživotie, pretože spáchal s veľkou pravdepodobnosťou zatiaľ historicky najväčší kryptomenový podvod.

Ako píše portál news.bitcoin, obvinenia zahŕňajú prevádzkovanie nelicencovaného obchodu s prevodom peňazí a sprisahanie s cieľom spáchať bankový podvod. Jeho najväčší zločin je, že cez burzu FTX okradol ľudí o 8 miliárd dolárov. Do obvinení je zahrnutý taktiež projekt Alameda Research.

Žaloby a obvinenia sa valia na ex-riaditeľa bývalej druhej najväčšej kryptomenovej burzy. Peniaze klientov používal na súkromne účely a napríklad za ne nakupoval nehnuteľnosti.

Sam Bankman-Fried minulý mesiac šokoval vyjadrením, že za pádom FTX je riaditeľ konkurenčnej burzy Binance. Zároveň dodal, že FTX má stále veľký majetok, cez ktorý burza bude schopná vyplatiť väčšinu záväzkov. Pokiaľ by fungovala o niekoľko týždňov dlhšie, tak z poplatkov by získala dostatok peňazí na všetky úhrady. Preto sa aj špekuluje o znovuobnovení celého projektu. Po škandáloch ale potenciál môžeme hodnotiť ako veľmi slabý.

V prípade Mt. Gox veritelia ani po 10 rokoch sa nedostali ku peniazom. Podobne sa to môže naťahovať aj u burzy FTX. Likvidácia firmy je veľmi zdĺhavý proces a najprv sa bude musieť rozpredať majetok v hodnote niekoľko miliárd dolárov, ktorý má burza stále v rezervách.

Kryptokráľovná Onecoinu okradla ľudí o 4 miliard dolárov

Zakladateľka najväčšieho kryptomenového podvodu OnecoinRuja Ignatova, bola podľa najnovších zistení zavraždená v Grécku hneď rok po jej zmiznutí. Podľa správy News Bitcoin, k vražde došlo na jachte v Iónskom mori, pred viac ako 4 rokmi.

Onecoin bola najväčšia Ponziho schéma na kryptomenovom trhu, ktorá sa dostala počas svojej expanzie aj na Slovensko. Údajne disponovali algoritmom, ktorý mal zabezpečiť pravidelné zisky, no v skutočnosti vyplácali starých investorov prostredníctvom kapitálu, ktorý do projektu vkladali nováčikovia.

Následne sa mnohí na tejto vlne snažili zviesť a odporúčali údajne bezrizikovú investíciu svojmu okoliu. Motiváciou ale nebolo poskytnúť tip na zbohatnutie, ale získanie provízie za vstup novej, nič netušiacej obete. Verte alebo nie, mnoho ľudí naletelo a uverili, že niekto im poskytol stroj na peniaze bez práce. Výsledkom boli ukradnuté 4 miliardy dolárov, z ktorých 1,7 miliardy bolo úspešne vrátených v trestnom konaní v Číne.

Ruja Ignatova má byť údajne od novembra 2018 mŕtva. Správa informátora, ktorá sa našla v bezpečnostnej schránke v dome zastreleného bulharského šéfa oddelenia kriminálnej polície naznačuje, že vražda bola vykonaná na príkaz drogového bossa a jej telo bolo hodené na dno mora.

Kryptokráľovná s bulharským pôvodom bola naposledy videná 25. októbra 2017 na letisku v Aténach. Dodnes je hľadaná Interpolom, Eorupolom aj FBI. Spoluzakladatelia podvodu už boli odsúdení a priznali sa k obvineniam. Nedávno sme vás informovali o tom, že Ignatovej poloha bola odhalená, čo by vyvrátilo tvrdenie, že je mŕtva.

Solana má výrazné problémy

Solana je jedna z najväčších kryptomien na svete a v poslednom bullrune priniesla obchodníkom extrémne vysoké zisky. Podľa správy Coindesk, má ale sieť dodnes obrovské problémy, ktoré odrádzajú investorov od vkladania kapitálu do projektu. Má solana najlepšie časy už za sebou?

Solana viacmenej kopírovala korekciu trhu až do doby kedy skrachovala burza FTX a v novembri cena SOL reagovala poklesom 70 %. Dodnes sa kryptomena nespamätala z tohto pádu. Existovala silná väzba medzi Solana Labs a burzou FTX a jej dcérskou spoločnosťou Alameda Research.

Následne sa projekt úspešne zotavoval a sieť zaznamenávala rekordný príliv vývojárov. Solana navyše po celý čas disponuje lacnými a rýchlymi transakciami.

V súčasnosti sa premrháva väčšina výpočtov siete na neúspešné obchody. Dokonca až 60 % obchodov predstavovalo arbitrážne transakcie, ktoré boli pokusmi robotov získať nízke marže na konkurenčných obchodoch. Z týchto transakcií zlyhalo až 98 %.

Problémom je preto plytvanie blokovým priestorom v sieti a bezdôvodne spálený kapitál pri strate obchodov. A ako je to možné? Jednoducho. Solana totiž uprednostňuje transakcie, ktoré sú prvé v poradí, čo podporuje arbitrážne roboty, ktoré duplikujú obchody.

SOL sa v čase písania článku obchoduje 91 % od svojho historického maxima. V porovnaní s inými vysoko kapitalizovanými mincami, je to omnoho nižšie a mohli by sme uvažovať nad tým, že kryptomena je podhodnotená. Na druhej strane to svedčí o tom, že hviezda solany pomaly ale isto zhasína.

Súd s kryptomenovou spoločnosťou Ripple

Súdny spor medzi Americkou komisiou pre cenné papiere a burzy a Ripple, sa tento mesiac posunul pozitívnym smerom. Právnik spoločnosti Ripple na súde predložil nedávne súdne rozhodnutie, ktoré obmedzuje právomoc americkej vlády uvaliť sankcie na amerických daňových poplatníkov.

Americkou komisiou pre cenné papiere a burzu (SEC) ešte v závere roka 2020 bola podaná na súde žaloba na spoločnosť Ripple. Tá mala v roku 2013 získať viac ako 1 miliardu dolárov predajom kryptomeny XRP. Podľa SEC-u predaj ICO spoločnosti Ripple je predajom cenného papiera, ktorý musí byť zaregistrovaný.

Spoločnosť Ripple Labs vznikla v roku 2012 a ako najlepšie riešenie rozdania kryptomien používateľom bolo cez ICO. Nešli, ako v prípade bitcoinu, cestou ťažby a väčšej decentralizácie. SEC ďalej uvádza, že nikdy nedostala od spoločnosti Ripple žiadny registračný dokument, čo je požiadavka pre spoločnosti, ktoré chcú od investorov vyzbierať peniaze pre chod firmy.

Obhajca James Filan predložil nový dokument, ktorý sa týka podobného rozhodnutia súdu, ako v prípade sporu SEC a Ripple. Americká vláda nemôže uvaliť sankcie na amerických daňových poplatníkov, ktorí nezverejnia svoje offshore bankové účty. Zástupcovia Ripple sa preto obhajujú, že federálne zákony musia poskytnúť „spravodlivé varovanie“ a dodávajú, že kryptomena XRP je digitálna mena. XRP teda nie je cenný papier.

Každý si v súdom spore vykladá predaj podľa seba. Ripple tvrdí, že sa predalo ICO digitálnej meny, ktorá nespadá do kategórie cenných papierov. SEC na opačnej strane tvrdí, že nelegálne od investorov vyzbierali peniaze, bez predchádzajúcej registrácie. Do dnešného dňa neevidujú žiadnu žiadosť o registráciu.

 

Spor medzi SEC a Ripple nie je jediný. Ešte v roku 2020 americký úrad zastavil predaj vlastnej kryptomeny cez ICO od spoločnosti Telegram ako uvádzajú v dokumente. Investorom museli vrátiť celých 1,2 miliardy dolárov. Po pádu burzy FTX sa začali útoky aj na ďalšie veľké burzy a kryptomenové firmy, ako napríklad Paxos, Binance a Kraken.

Kryptomeny sú nielen v USA stále neregulované aktíva. Zákony a jasné pravidlá sa vo väčšine štátov sveta budujú len veľmi pomaly. To na jednej strane dovoľuje regulačným úradom trestať chyby spoločností a zakazovať všetky predaje, ktoré nie sú registrované. Na strane druhej, kryptomenové spoločnosti sami nevedia, ako efektívne poskytovať služby tak aby neporušovali zákony. Burza Binance si dokonca musela vytvoriť celý tím odborníkov pre regulačné zákony.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.