image

Ako to vyzeralo pred zákazom pestovania konope, do roku 1946?

Odkazy: Odkaz 1

1. Lode

Väčšina lodných plachiet už od 5. storočia pred naším letopočtom až do roku 1946 bola vyrábaná z konope. (Slovo kanafas je holandská výslovnosť slovného základu gréckeho slova Kannabis.)

Mimo lodných plachiet prakticky všetky lanové, rybárske siete, vlajky, ochranné plachty a kúdeľ, tiež obleky námorníkov vrátane nití a dokonca aj topánky sa vyrábali z konope. Lodné grafy, denníky, biblie boli všeobecne vyrábané z konope.

2. Látky a tkaniny

Osemdesiat percent všetkých tkanín pred rokom 1946, odevy, stany, pokrývky, závesy, prešívané deky, posteľná bielizeň, uteráky, plienky atď. sa vyrábali z konope. Skutočnosť, že konope je jemnejšia ako bavlna, teplejšia ako bavlna, absorbuje viac vody ako bavlna, má 3-krát väčšiu pevnosť ako bavlna a je mnohonásobne trvanlivejšia, bola našim predkom veľmi dobre známa.

Odevy z konope v lete príjemné chladili a v zime hriali.

Plnili aj ochrannú funkciu biopoľa a zároveň pomáhali zachovávať zdravie. Približne polovica všetkých chemikálií používaných v Spojených štátoch v poľnohospodárstve je spotrebovaná pri pestovaní bavlny. Konope žiadne chemikálie nepotrebuje, pretože nemá prakticky žiadnych nepriateľov z radov burín ani hmyzu, okrem amerického štátu a D. E. A. (Úrad pre potieranie narkotík).

3. Papier

75–90% svetovej produkcie pred rokom 1946 bolo vyrábaných z konope. Výroba konopného papiera je mnohonásobne lacnejšia ako papier drevitý, na jeho výrobu je možné recyklovať spätne aj konopné látky. Naši predkovia boli príliš šetrní na to, aby niečo vyhadzovali, a všetky odpady a staré odevy sa používali znova na výrobu papiera.

4. Laná a povrazy

Prakticky každé veľké i malé mesto malo predtým priemysel vyrábajúci konopné laná, povrazy alebo nite. Najväčším svetovým vývozcom najkvalitnejších konopných lán bolo Rusko.

5. Maliarske plátna

Konope je perfektný archívny materiál. Obrazy Rembrandta, Van Gogha a ďalších boli namaľované hlavne na konopných plátnach. Pevné a lesklé konopné plátno ľahko odoláva teplu, plesni, hmyzu a nie je poškodzované svetlom. Olejové maľby na konopnom plátne zostávajú v dobrom stave po stáročia.

6. Farby a laky

Po tisíce rokov sa prakticky všetky dobré farby a laky vyrábali z konopného semenného oleja.

7. Olej na svietenie

Do roku 1800 bol konopný olej jediný semenný olej používaný na svietenie. Ešte do konca 19. storočia sa stále držal na druhom mieste.

8. Energia z biomasy

Schopnosť konope pri obnove biomasy je 4-krát väčšia ako u jeho rivalov kukurice, cukrovej trstiny a stromov. Biomasa môže byť prevedená na metán a metanol za zlomok dnešných cien ropy, uhlia alebo nukleárnej energie, najmä keď sa započítajú náklady na ochranu životného prostredia. Jej povinné používanie by prakticky vyčistilo naše ovzdušie, skoncovalo so sírou a smogom a odvrátilo atmosferickú nerovnováhu kysličníka uhličitého na zemi.

9. Medicína

Ako už bolo uvedené, vyše 3000 rokov patrili rôzne marihuanové extrakty k najbežnejším liečivám na svete. V našom storočí sa už znovu postupne potvrdzuje vo výskumoch veľký potenciál Cannabisu pri liečbe všetkých možných chorôb.

10. Jedlé oleje a bielkoviny

Konopné semená boli bežne používané v kaši, polievkach a ovsených zmesiach prakticky všetkými ľuďmi sveta až do 20. storočia. Konopné semeno môže byť lisované na rastlinný olej, alebo môže byť naklíčené a použité na šalát či priamo na varenie. Bielkoviny konopného semena sú jedny z najjemnejších, najkomplexnejších a najvhodnejších rastlinných bielkovín pre človeka. Pokiaľ sa vtáky vo voľnej prírode živia konopnými semenami, žijú podstatne dlhšie.

11. Stavebné materiály a bývanie

Konope je stavebný materiál, ktorý by mohol nahradiť drevo pri výrobe lepenky, drevotriesky a betónových panelov, pretože jeden aker konope vyprodukuje toľko buničiny ako 4,1 akra stromov.

Konope je praktický a lacný stavebný materiál so skvelými tepelnými a zvukovo izolačnými vlastnosťami. Aj plastové vodovodné potrubie, ako je PVC alebo PE, môže byť vyrábané z obnoviteľnej konopnej buničiny. Môžete si predstaviť dom budúcnosti postavený z konopných panelov, opatrený konopným vodovodným potrubím, vymaľovaný farbami a zariadený nábytkom a ďalším vybavením vyrobeným z obnoviteľného zdroja číslo jedna – z konope.

12. Ekonomická stabilita a zisk

V dobách najväčšieho rozkvetu konopného priemyslu stála bavlnená košeľa 100 až 200 dolárov, zatiaľ čo konopná 0,50 až 1 dolár. Ľudia mali možnosť vybrať si takú bielizeň založenú na špecifických vlastnostiach vlákna, aké si priali. Keby bolo legálne používanie konope, mohli by ste dnes vaše košele, nohavice a iné oblečenie ešte odovzdávať svojim vnukom. Dokonca aj dnes americké colné úrady nepovoľujú dovoz oblečenia, ktoré obsahuje viac ako 55 % konope. Že by mali strach, že ľudia budú fajčiť košeľu?

Aký údel nesie naša zem z pretechnizovanej a prechemizovanej výroby vidíme a zažívame na vlastnom zdraví. Stavebný priemysel sa na znečisťovaní ovzdušia podieľa z celej jednej tretiny (!!!) Samotná výroba stavebných materiálov je extrémne energeticky náročná. Napríklad výrobou 1 kg extrudovaného polystyrénu do ovzdušia vyprodukujeme 79 kg CO2. Použitím prírodných materiálov vo výstavbe môžeme situáciu zlepšiť.

Konope rastie niekoľkonásobne rýchlejšie ako stromy. Takýto rýchly rast je možný vtedy, ak sám potrebuje nejaký kvalitný stavebný materiál. Tým je pre neho uhlík. Hádajte, odkiaľ ho berie? Áno, presne, z oxidu uhličitého - CO2, obsiahnutého v ovzduší. Použitím konope teda nielen, že CO2 neprodukujeme, my ho dokonca spotrebovávame.

Niektoré stavebné materiály putujú na miesto stavby cez polovicu zeme a po skončení životnosti stavby ich jednoducho hodíme na „ekologickú“ skládku. Konope môžeme, snáď okrem Antarktídy, pestovať kdekoľvek. Emisie na dopravu tak takmer odpadajú. Po skončení stavby ho môžeme znova použiť či kompostovať….

V staviteľstve nemusíme na naplnenie zelenej dohody čakať do roku 2050. Môžeme ju naplniť už dnes! Tie skutočné spôsoby, ako to dosiahnuť však pre elity nie sú finančne atraktívne. Konopné steny sú zvukotesné, pôsobia ako izolačná vrstva a sú tiež extrémne ohňovzdorné. Stena z konopných vlákien zostala štyri hodiny v ohni pri 360°C a nezhorela!

This content has been blocked in your Privacy Preferences.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.