Politika FED-u, ktorá bola posledné 3 roky ako na hojdačke, si vybrala svoju daň.
Nízke úrokové sadzby v rokoch 2020 a 2021 boli krásne časy pre firmy, ktoré si napožičiavali až nad mieru stabilnej úrovne splácania dlhov.

Začínajúcim startupom, ale aj veľkým firmám sa to pri aktuálnych vysokých úrokových sadzbách začína vypomstievať.

Dostávame sa do veľkej dlhovej pasce?

Prvá veľká obeť je jedna z najväčších amerických bánk, SVB.

Silicon Valley Bank patrila ku 20 najväčším bankám v USA so 40-ročnou históriou. Celkové aktíva banky sú 209 miliárd dolárov. Banka sa špecializovala ako jedná z mála v USA na technologické startupy. Veľmi štedro ich podporovala svojimi úvermi. Obzvlášť v čase, kedy boli úrokové sadzby veľmi nízke, bol vysoký záujem si požičiavať.

Aj keď poprední analytici z Reuters a Wall Street neočakávajú, že bude zasiahnutý sektor bánk a ďalšia banka by nemala skrachovať, tak sú tu aj iné riziká. Ekonóm Juraj Karpiš upozornil, na oveľa väčšie riziko, ako je krach SVB.

Krachy spoločností a bánk sú dôsledkom najmä politiky najväčšej centrálnej banky sveta, ktorá poskytovala lacné úvery. Vďaka tomu si veľa firiem začalo požičiavať a stali sa z nich zombie spoločnosti, ktoré pri aktuálne zvyšujúcich sa úrokových sadzbách nemajú peniaze na splatenie úverov.

Vysoké úrokové sadzby predstavujú riziko pre zadlžené firmy. Aktuálna úroveň v USA, ktorá je tesne pod 5 %, je podľa ekonómov veľmi vysoká a hrozí riziko vypuknutia recesie. Ohrozené sú nielen startupy, ktoré trpia v dôsledku navyšovania sadzieb, ale aj veľké spoločnosti, ktoré si napožičiavali posledné 3 roky neprimerane veľké množstvo kapitálu.

Napríklad spoločnosť Facebook, v súčasnosti Meta, si ešte v roku 2020 zobrala úver nie kvôli problému s udržaním firmy, ale s cieľom zhodnotiť úverové peniaze. Podobným smerom sa vybralo aj veľa menších firiem, ktoré akoby zabudli, že úrokové sadzby nebudú donekonečna nízke, okolo 0 až 1 %.

Krach Silicon Valley Bank ohrozuje 40 000 ďalších spoločností

Pokiaľ regulačné úrady v USA a centrálna banka nezačnú konať hrozí, že 40 000 menších bánk a spoločností sa nedostane ku svojim prostriedkom. V dôsledku toho môžu mať nedostatok likvidity. Likvidácia a vyplatenie veriteľov banky Silicon Valley Bank môže trvať niekoľko, ak nie mesiacov, tak dokonca rokov. To je však nepostačujúce pre zaistenie stabilného chodu ekonomiky a firiem v USA. Preto pripravili petíciu.

Krach Silicon Valley Bank spôsobil najhlbšiu neistotu vo finančnom svete od roku 2008. Vtedy podobne skrachovala významná americká banka Lehman Brothers a malo to niekoľkoročné následky pre celý svet.

Ďalší vážny problém sú aktuálne úrokové sadzby, ktoré sú najvyššie za niekoľko desiatok rokov. Preto, pokiaľ sa niektoré firmy nedostanú ku „životne dôležitým prostriedkom“ zo Silicon Valley Bank, získať úver pri aktuálne nastavenej politike centrálnej banky bude obzvlášť zložité. Navyše, vysoké úrokové sadzby môžu mať za následok, že niektoré firmy ani o úver nebudú mať záujem a skôr ohlásia likvidáciu.

Analytik Bob Elliot informuje, že 30 % všetkých vkladov tvoria menšie banky. Až 50 % všetkých aktív nie je krytých. Preto ani z Fondu ochrany vkladov nebude najjednoduchšie, hlavne pre veľké firmy a banky, získať kapitál.

 

Krach banky odkryl veľkú previazanosť v bankovom sektore. Ako uvádza správa od Cointelegraph, až 186 bánk čelí po páde SVB likvidačným ťažkostiam. Iba časť vkladov bola poistená. Americká centrálna banka aj napriek vážnej situácií nehodlá znižovať úrokové sadzby.

odnota všetkých aktív SVB podľa analýzy nebude postačovať na vyplatenie všetkých veriteľov:

„Aj keby sa len polovica nepoistených vkladateľov rozhodla pre výber, takmer 190 bankám hrozí potenciálne riziko znehodnotenia pre poistených vkladateľov, pričom potenciálne ohrozené sú 300 miliárd dolárov poistených vkladov.“

Ďalšia veľká americká banka musela skončiť

Signature Bank so sídlom v New Yorku, v dôsledku veľkého rizika musela skončiť svoje pôsobenie. Vklady klientov predstavovali hodnotu 88,6 miliárd dolárov. Banka bola zatvorená v dôsledku rozhodnutia Federálnej korporácie pre poistenie vkladov. Obávajú sa rizika, ktoré môže ohroziť celú ekonomiku USA.

Dôvodom zatvorenia boli obavy Americkej centrálnej banky o riziko pádu banky. V rámci záchrany chcú udržať stabilitu a dôveryhodnosť bankového sektora:

„Opatrenia, ktoré sme dnes prijali, boli navrhnuté tak, aby obmedzili dôsledky odlivu vkladov zo Silicon Valley a zo Signature a znížili akékoľvek vedľajšie účinky.“

 

Mnohí spochybňujú, že by krach banky mal niečo spoločné s kryptomenami a existuje pomerne veľké percento ľudí, ktorí si myslia opak. Ešte v septembri 2022 totiž mala Signature Bank až 25 % vkladov v kryptomenách, no v decembri uviedla, že plánuje zníženie expozície o 8 miliárd dolárov.

Navyše 97% vkladov v „Silicon Valley Bank“ a 90% vkladov v „Signature Bank“ nebolo poistených štátom. Vyčlenené peniaze budú smerované na ich kompenzáciu. Toto sa oficiálne nenazýva záchrana a ministerstvo financií sľubuje, že v budúcnosti bude môcť vynaložené peniaze vrátiť.

Washington nechce organizovať oficiálnu záchranu. Republikáni v Kongrese nechcú zachraňovať IT startupy či kryptomenové firmy na úkor daňových poplatníkov – ktoré už roky dosahujú rekordné zisky a len čo bublina spľasla, prišli s natiahnutou rukou.

V USA sa nevzdávajú snahy rýchlo nájsť súkromného investora zvonku, z Blízkeho východu či Japonska, ktorý by bol pripravený vykúpiť skrachované banky. V Británii sa to už podarilo — dcéru „Silicon Valley Bank“ odkúpila HSBC za 1 libru. No mala málo toxických aktív, pričom v prípade amerických bánk hovoríme o stratách v miliardách dolárov.

Fed a ministerstvo financií stále nepredložili koherentnú stratégiu, ako zabrániť kolapsu ďalších bánk. O týždeň bude zasadnutie Fedu — môže odmietnuť ďalšie zvyšovanie sadzby v snahe podporiť banky. To však zjavne nestačí na zastavenie masívneho výberu peňazí z bánk a domino-efektu bankrotov.

Významná európska banka ohlasuje problémy

Credit Suisse v čase, kedy skrachovali ďalšie 3 americké banky, ohlasuje problémy. Banka za minulý rok vykázala čistú stratu rekordných 7,46 miliardy eur. Stáva sa tak jednou z najviac ohrozených bánk na svete. So správou prišiel portál cnbc.com.

Credit Suisse odhalila, že za roky 2021 a 2022 mala nedostatky vo vnútorných kontrolách a finančnom výkaze. Napriek tomu tvrdia, že všetky výkazy by mali sedieť so skutočnými číslami banky. Problémov, ktoré mala jedna z najväčších európskych bánk je nespočetne veľa. Minulý týždeň Forbes informoval, že banku opustil dôležitý akcionár Harris Associates.

Ešte skôr prišili o 10 miliárd dolárov v Greensill a ďalších 5,5 miliárd dolárov v skrachovanom hedžovom fonde Archegos Capital Management. V dôsledku posledných udalostí sa akcie banky prepadli na historické minimum.

V správe od banky sa uvádza: „Neschopnosť zvrátiť odlivy a obnoviť naše spravované aktíva a vklady, by mohli mať závažný nepriaznivý vplyv na naše prevádzkové výsledky a finančnú situáciu“.

Banka zároveň škrtá aj na bonusoch a výplatách, ako uviedol portál cnn.com. Navyše prepustili už 9 000 zamestnancov. Z veľkého hráča na globálnom trh sa tak počas niekoľkých rokov stala najviac ohrozená banka na svete.

Credit Suisse musela prejsť na krok záchrany

Credit Suisse posledné roky urobila niekoľko závažných chýb, v dôsledku čoho prišla o miliardy dolárov. Skutočné problémy sa prejavili až tento mesiac, keď banka za minulý rok vykázala čistú stratu rekordných 7,46 miliardy eur. Patrí ku najviac zadlženým nielen bankám, ale firmám po celom svete. 

Po dohode so Švajčiarskou centrálnou bankou si Credit Suisse zoberie záchranný úver v hodnote 50 miliárd dolárov, aby zabezpečili likviditu. O úvere informoval cnn.com. Credit Suisse je systémovo dôležitá banka a jej krach by mal dopad nie len Európu ale celý svet. Dokonca sa očakáva, že zlý koniec by mal ešte väčšie následky ako tohtomesačný pád SVB a pád Lehman Brothers v roku 2008. Banka vo vyhlásení uviedla:

„Táto dodatočná likvidita by podporila hlavné podnikanie a klientov Credit Suisse, pretože Credit Suisse podniká potrebné kroky na vytvorenie jednoduchšej a viac zameranej banky postavenej na klientskych potrebách.“

Príbuzné

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.